VvE bestuurder aansprakelijk voor betalen valse facturen

De bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) in Zuid-Holland is aansprakelijk voor het betalen van valse facturen, dat bevestigde het Gerechtshof Den Haag in een recent gepubliceerd arrest. De bestuurder diende de facturen zelf in, en verzocht de VvE-beheerder om tot betaling daarvan over te gaan. Nederlandvve.nl legt uit wat er is gebeurd en waarom de bestuurder – een vrijwilliger – aansprakelijk is.

Facturen voor vervangen noodverlichting

De bestuurder diende facturen in met daarop de naam van Lampenwelt.de voor de aanschaf van armaturen voor de noodverlichting in de gemeenschappelijke ruimtes. Dat ging om een bedrag van bijna € 15.000,-. Daarnaast declareerde hij een fors bedrag aan onkostenvergoeding voor het vervangen van die armaturen. Tot slot bracht de man nog enkele andere kosten in rekening.

Verlichting niet vervangen: facturen vals

Uit onderzoek dat de VvE uitvoerde, blijkt dat Lampenwelt.de de facturen niet kende, en de daarop genoemde goederen niet in haar assortiment heeft: de armaturen kunnen dus niet door haar geleverd zijn. Een door de VvE ingeschakelde expert stelde bovendien vast dat de armaturen van de noodverlichting ook helemaal niet waren vervangen. Er was dus sprake van valse facturen. De VvE dagvaardt de man daarom, en vordert betaling van circa € 22.000,- plus gemaakte (proces)kosten en rente.

Bestuurder overschrijdt bevoegdheid

Hoewel de bestuurder dus wist – of moet hebben geweten – dat er geen nieuwe armaturen waren geleverd en geplaatst, beweegt hij de VvE-beheerder wel om tot betaling van de facturen over te gaan. Het gerechtshof oordeelt daarom dat de bestuurder zijn bevoegdheid vergaand heeft overschreden. Hij heeft de VvE namelijk kosten laten maken die geen betrekking hebben op het onderhoud of beheer van het appartementencomplex. Het is niet bekend of de man ook zelf voordeel heeft gehad van de dubieuze transacties.

Ook vrijwillige bestuurders aansprakelijk

Het Gerechtshof overweegt ook nog dat het niet uitmaakt dat de bestuurder een vrijwilliger was. De wettelijke en statutaire regels die voor bestuurders gelden, gelden namelijk ook voor vrijwillige bestuurders. Het enkele feit dat ook de kascommissie en de VvE-beheerder van de transacties op de hoogte waren, ontslaat de bestuurder ook niet van zijn aansprakelijkheid. Het bestuur heeft namelijk een eigen verantwoordelijkheid en kan zich niet achter kascommissie of beheerder verschuilen. Het Gerechtshof is het niet met alle vorderingen van de VvE eens, maar veroordeelt de man tot terugbetaling van een bedrag van bijna € 18.000,-.

 

Dit bericht is geplaatst op  maandag 13 maart 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Discussiëren over VvE's?

    Ga naar VvE-Forum.nl!

    klik hier