VvE’s in geldnood, zaterdag bij Den Haag TV

De helft van alle Haagse verenigingen van eigenaren (VvE’s) heeft te weinig geld in kas, dat meldt Den Haag FM op haar website. De VvE-balie (een belangenorganisatie van de gemeente, voor VvE’s) krijgt iedere dag wel zeven telefoontjes met vragen daarover. De belangrijkste vraag is hoe mede-eigenaren gedwongen kunnen worden hun VvE-bijdrage te voldoen. Daarover – en over andere geldproblemen in VvE’s – gaat de uitzending van Den Haag TV van aanstaande zaterdag.

“Zaterdag Live” gaat 3 november 2018 over VvE’s

Elke week is het programma Zaterdag Live tussen 11:00u en 13:00u te zien op Den Haag TV en te beluisteren op Den Haag Totaal. In de uitzending van aankomend weekend wordt onder meer aandacht besteed aan geldnood bij verschillende Haagse Verenigingen van Eigenaren.

Oorzaak van geldproblemen in VvE’s

Als gevolg van aangescherpte regels over hoeveel een VvE in kas moet hebben voor het onderhoud en de duurzaamheid van hun appartementencomplexen zijn veel Haagse VvE’s in de problemen gekomen. VvE’s zijn zich er door die regels plotseling van bewust geworden dat er voor het verrichten van onderhoud gespaard moet worden. Achterstallig onderhoud, noodreparaties aan daken en fundamenten dragen bij aan een forse verhoging van de bijdrage.

VvE’s in geldnood door achterstallig onderhoud

Strikt genomen wordt de geldnood in VvE’s dus niet zozeer veroorzaakt door de nieuwe regels, maar door achterstallig onderhoud. Dat moet linksom of rechtsom verholpen worden. Daarnaast moet ook voor toekomstig onderhoud gespaard worden. Dus voor veel VvE’s is dat dubbelop. Weliswaar worden door diverse aanbieders leningen voor VvE’s aangeboden, maar geld lenen door een VvE heeft niet de voorkeur, terwijl als gevolg daarvan de middelen op zullen gaan aan rente en aflossing. De VvE loopt dan dus weer achter de feiten aan.

Panel van experts bij “Zaterdag Live”

Aanstaande zaterdag wordt daarover in de studio gesproken met Mildred Theunisz van de VvE-balie Den Haag, Kees Oomen van Stichting VvE Belang en gemeenteraadslid Jan Pronk van de VVD. Het programma wordt zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden vanuit de studio van RTV Discus aan De Dreef 247. Publiek is welkom.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 30 oktober 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.