VvE houdt coffeeshop buiten de deur

De Vereniging van Eigenaren (VvE) van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Tennesseedreef in Utrecht, heeft een coffeeshop buiten de deur weten te houden. Daarvoor moest wel de hulp van de rechter ingeschakeld worden, die in een kort geding bepaalde dat er geen coffeeshop in de VvE mocht komen. Hieronder legt Nederlandvve .nl uit hoe de rechter tot dat oordeel kwam.

Coffeeshop in de VvE

Voor veel VvE-leden is het een schrikbeeld. Een coffeeshop, bordeel of zelfs ‘gewone’ horeca in de VvE. Vaak is in de splitsingsakte expliciet bepaald dat bepaalde vormen van gebruik niet zijn toegestaan. In de akte van de VvE die vorige week van de rechter gelijk kreeg, stond zo’n bepaling niet. Het gaat om een bedrijfsverzamelgebouw, waar één eigenaar een coffeeshop wilde starten. Hij was al begonnen met de voorbereidingen daarvoor. De exploitatie van de coffeeshop zou zelfs al op korte termijn kunnen starten. De VvE ziet dat niet zitten en begint een kort geding.

Geen verbod op coffeeshop in splitsingsakte

In het reglement van de VvE staat dat de units als ‘bedrijfsruimte’ moeten worden gebruikt. Er staat geen verbod op het exploiteren van een coffeeshop. Ook horeca of detailhandel is niet expliciet verboden. De VvE verwijst echter naar de erfpachtvoorwaarden. Daarin staat wel een verbod op het exploiteren van een horecagelegenheid en een verbod op detailhandel. En in de splitsingsakte staat dat de erfpachtvoorwaarden ook tussen de appartementseigenaren gelden. Volgens de VvE houdt de coffeeshopeigenaar zich zowel met horeca als detailhandel bezig.

Rechter: ook erfpachtvoorwaarden van belang

De rechter is het met de VvE eens. Omdat de erfpachtvoorwaarden ook op het reglement van de VvE van toepassing zijn, mag de eigenaar geen coffeeshop in de VvE exploiteren. Daarom verbiedt de rechter de eigenaar om verder te gaan met zijn voorbereidingen en het exploiteren van de coffeeshop. Ook wordt aan hem een dwangsom opgelegd, om er zeker van te zijn dat hij zich aan de uitspraak van de rechter houdt. Het verweer van de eigenaar, dat hij een vergunning heeft gekregen van de gemeente Utrecht, wordt door de rechter van tafel geveegd. Bij het geven van die vergunning heeft de gemeente namelijk niet gekeken naar de erfpachtvoorwaarden. Bovendien kunnen die erfpachtvoorwaarden – omdat die op de splitsingsakte van toepassing zijn – ook door de andere eigenaren en de VvE gehandhaafd worden.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 7 juni 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.