VvE kon wel € 400.000,- missen volgens ex-VvE-beheerder

De VvE van een verzorgingsflat kon volgens haar ex-bestuurder makkelijk even € 400.000,- missen, waarna hij besloot dat geld aan zichzelf ‘uit te lenen’. Dat blijkt uit berichtgevingen van  het proces-verbaal in bezit van Follow The Money. De man verklaarde: “de noodzaak om reserves aan te houden waren niet meer nodig.” Bij zijn strafzaak kwam de ex-VvE-bestuurder vorige week niet opdagen.

VvE zou reserves niet langer nodig hebben

De man was sinds 2009 beheerder van de VvE waar destijds ook zijn moeder woonde. Voor zijn werkzaamheden factureerde hij elk jaar tussen de € 80.000,- en € 90.000,-, aldus Follow The Money. Dat was volgens de man kennelijk niet genoeg. Er zat voldoende geld in het reservefonds van de VvE en hij kon dat goed gebruiken. In de leningsovereenkomst staat dat de VvE beschikt over “overtollige liquiditeiten”, waarna het stuk zowel voor de VvE als voor een vennootschap van de bestuurder door hem is ondertekend.

Fraude kwam in 2013 aan het licht

De frauduleuze leningsovereenkomst werd in 2013 ontdekt nadat enkele leden van de VvE de (incomplete) administratie bij de man thuis ophaalden omdat hij weigerde de jaarrekening van 2011 op te maken. De civiele rechter heeft hem in september 2013 al veroordeeld om het ‘geleende’ geld (met rente en kosten inmiddels meer dan € 460.000,-) aan de VvE terug te betalen. Het is nu aan de strafrechter om vast te stellen of er sprake is van verduistering.

Update, 28 februari 2017

Het Openbaar Ministerie wil dat alsnog achter de tralies gaat omdat hij de betalingsregeling met de VvE niet nakomt. Lees hier meer.

Dit bericht is geplaatst op  zondag 18 januari 2015.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “VvE kon wel € 400.000,- missen volgens ex-VvE-beheerder

  1. Henk van Ouwerkerk schreef:

    Het is verstandig om in het vervolg meerdere mensen vanuit de V.v.E en/of extern gerenommeerd bureau mede handtekening bevoegd te maken boven een bepaald bedrag. Zo kun je dit soort uitwassen zoveel mogelijk voorkomen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.