VvE kon wel € 400.000,- missen volgens ex-VvE-beheerder

VvE Verzorgingsflat Waalsdorp in Den Haag kon volgens ex-bestuurder Karel S. makkelijk even € 400.000,- missen, waarna hij besloot dat geld aan zichzelf ‘uit te lenen’. Dat blijkt uit het proces-verbaal in bezit van Follow The Money. S. verklaarde: “de noodzaak om reserves aan te houden waren niet meer nodig.” Bij zijn strafzaak kwam Karel S. vorige week niet opdagen.

VvE zou reserves niet langer nodig hebben

Karel S. was sinds 2009 beheerder van VvE Verzorgingsflat Waalsdorp – waar destijds ook zijn moeder woonde – en de daaraan gelieerde Stichting. Voor zijn werkzaamheden factureerde hij elk jaar tussen de € 80.000,- en € 90.000,-, aldus Follow The Money. Dat was volgens S. kennelijk niet genoeg. Er zat voldoende geld in het reservefonds van de VvE en S. kon dat goed gebruiken. In de leenovereenkomst die hij in 2011 opstelde staat te lezen:

“IN AANMERKING NEMENDE:

– dat Waalsdorp over overtollige liquiditeiten beschikt en behoefte heeft aan redelijk en risicoloos rendement;

– dat FKS bereid is een redelijk rendement te bieden en tijdelijk maximaal € 400.000 in depot te nemen (…)”

De leningsovereenkomst werd zowel namens FKS – een vennootschap van Karel S. – als namens de VvE door de heer S. ondertekend.

Fraude kwam in 2013 aan het licht

De frauduleuze leningsovereenkomst werd in 2013 ontdekt nadat enkele leden van de VvE de (incomplete) administratie bij S. thuis ophaalden omdat hij weigerde de jaarrekening van 2011 op te maken. De civiele rechter heeft S. in september 2013 al veroordeeld om het ‘geleende’ geld (met rente en kosten inmiddels meer dan € 460.000,-) aan de VvE terug te betalen. Het is nu aan de strafrechter om vast te stellen of er sprake is van verduistering

Update, 28 februari 2017

Het Openbaar Ministerie wil dat S. alsnog achter de tralies gaat omdat hij de betalingsregeling met de VvE niet nakomt. Lees hier meer.

Dit bericht is geplaatst op  zondag 18 januari 2015.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “VvE kon wel € 400.000,- missen volgens ex-VvE-beheerder

  1. Henk van Ouwerkerk schreef:

    Het is verstandig om in het vervolg meerdere mensen vanuit de V.v.E en/of extern gerenommeerd bureau mede handtekening bevoegd te maken boven een bepaald bedrag. Zo kun je dit soort uitwassen zoveel mogelijk voorkomen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.