VvE ontdekt illegaal bordeel in appartement

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) in Amstelveen heeft een illegaal bordeel ontdekt in een appartement. Dat meldt AmstelveenZ op haar website. Vorige week heeft de politie een inval gedaan nadat de VvE melding had gedaan van ongebruikelijk veel bezoekers. Ook voelden bewoners zich onveilig. Het is de tweede keer in een paar weken dat in Amstelveen een seksinrichting in een woning wordt aangetroffen. Ook in oktober sloot de politie een woning in een appartementencomplex omdat er illegale prostitutie plaatsvond.

Strijd met APV en VvE-regelgeving

Net zoals in veel gemeenten, is het ook in de gemeente Amstelveen verboden om een woning bedrijfsmatig te gebruiken als seksinrichting. Meestal is het ook in strijd met de regels van de VvE. Bedrijfsmatige exploitatie van een woning is meestal namelijk niet toegestaan. Bovendien wordt exploitatie van een bordeel ook regelmatig expliciet verboden in de splitsingsakte. Niet alleen kan dat voor overlast zorgen, maar ook de uitstraling van het gebouw kan door dergelijke activiteiten in gevaar komen.

Rotterdamse rechter stond gebruik appartement als bordeel toe

Enkele jaren geleden heeft de rechtbank in Rotterdam het gebruik van een appartement als bordeel toegestaan. Het ging in die zaak niet om een woning, maar om een appartement dat volgens de splitsingsakte als café moest worden gebruikt. Dat gebeurde niet, de eigenaar had er een seksinrichting in gevestigd. Met toestemming van de gemeente Rotterdam. Op een gegeven moment pikte de VvE dat niet langer en stapte de VvE naar de rechter. De rechter oordeelde echter dat de vordering van de VvE was verjaard. Het bordeel zat er al meer dan 20 jaar. Bovendien waren de eigenaren daar al die tijd van op de hoogte. Daarom mocht het bordeel blijven zitten.

Illegaal bordeel in Amstelveense VvE gesloten

Bij de appartementen in Amstelveen ging het anders. Die zijn op last van de gemeente gesloten. Burgemeester Tjapko Poppens:

“Dankzij de alertheid van buurtbewoners zijn we deze zaak op het spoor gekomen. Heel goed dat de VvE deze signalen met ons heeft gedeeld. Wij willen in Amstelveen geen malafide praktijken zoals illegale prostitutie en illegale bewoning. Het ondermijnt de veiligheid en leefbaarheid in onze wijken. Daarbij is het, met de krapte op de huidige woningmarkt, belangrijk dat woningen gebruikt worden door de mensen die er recht op hebben.”

Maar zelfs als de gemeente of de politie niet zouden hebben gehandeld, dan heeft de VvE meestal nog wel mogelijkheden om tegen dit soort misstanden op te treden. Bijvoorbeeld door een kort geding te starten en een verbod te vorderen. Ook kan gevorderd worden dat de eigenaar het appartement ontruimt.

Dit bericht is geplaatst op  zaterdag 5 december 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.