VvE’s profiteren langer van laag BTW tarief op onderhoud

Zojuist hebben de coalitiepartijen en de oppositie een definitief akkoord bereikt over de begroting van 2014. Voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) is het belangrijk nieuws dat zij langer van het verlaagde BTW tarief kunnen profiteren. De maatregel werd oorspronkelijk ingevoerd op 1 maart 2013 en zou gelden tot 1 maart 2014. Vanavond is besloten dat het verlaagde tarief zal blijven gelden eind volgend jaar. Voor VvE’s is dit goed nieuws: zij kunnen nu meer tijd nemen om besluiten te nemen tot het uitvoeren van groot onderhoud en toch honderden euro’s besparen op de uitvoering van noodzakelijke werkzaamheden.

Oorspronkelijke termijn was voor VvE’s te kort

Het verlaagde BTW tarief van 6% geldt tot eind volgend jaar op werkzaamheden en is niet van toepassing op materialen. Eerdere verlagingen van het BTW tarief op bouwwerkzaamheden – in de periode 2010 /  2011 –  zijn een groot succes geweest voor de bouwsector. Op de verlaging in maart 2013 is commentaar gekomen omdat de termijn te kort zou zijn. Met name voor VvE’s zou de korte termijn van een jaar problemen op kunnen leveren omdat de besluitvorming in VvE’s meer tijd met zich meebrengt dan bij gebouwen met slechts één eigenaar. Voorwaarde voor het kunnen profiteren van het verlaagde tarief is dat de werkzaamheden afgerond en gefactureerd moeten zijn voordat de periode van de maatregel is afgelopen. Nederlandvve.nl heeft bij aanvang van de maatregel gewezen op het feit dat de termijn van één jaar problematisch kan zijn voor VvE’s.

Sterke lobby vanuit de bouwsector

Met name de sterke lobby van Bouwend Nederland, Uneto-VNI en FNV Bouw hebben de politiek ervan weten te overtuigen dat verlenging van de maatregel wenselijk is. Deze partijen bepleitten vorige maand nog dat verlenging van de maatregel naast 3000 banen de sector ook honderden miljoenen extra omzet zal opleveren. Bovendien maken de maatregelen het aantrekkelijker om energiebesparende maatregelen te nemen. Maxime Verhagen van Bouwend Nederland reageerde verheugd op het nieuws.

Lees meer over het begrotingsakkoord op de website van NRC.nl.

Gerelateerd

– TIP: 5 Vragen over belastingen en de VvE (informatie)

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 11 oktober 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.