Betaal je teveel aan je VvE? Check hier of je VvE te duur is

De ergernissen in verenigingen van eigenaren (VvE ‘s) beginnen vaak bij achterstallig onderhoud. Of juist bij het betalen van servicekosten“Betaal ik teveel aan mijn VvE?” is een veelgehoorde vraag. En opmerkingen als: “Mijn VvE is veel te duur, oplichters zijn het!” of “Mijn buurman betaalt minder aan de VvE dan ik”, komen regelmatig langs op VvE-forum.nl en op de vraagbaak. Maar hoe zit dat eigenlijk precies? Wanneer betaal je teveel aan je VvE? En wat is een redelijk bedrag aan servicekosten? Nederlandvve.nl beantwoordt vijf vragen over dure VvE’s.

1. Wat betaal ik eigenlijk aan de VvE?

Iedere appartementseigenaar moet maandelijks een bedrag aan voorschotbijdragen aan de VvE betalen. Vaak worden dat ook wel servicekosten genoemd. De hoogte van het voorschot wordt elk jaar vooraf bepaald aan de hand van een begroting. Als de jaarrekening wordt vastgesteld, worden ook de definitieve bijdragen bepaald. Eigenaren moeten dan iets bijbetalen of krijgen wat terug, maar het kan ook zijn dat de definitieve bijdragen gelijk worden gesteld aan het ontvangen voorschot.

Wist je dat een appartementseigenaar recent boetes kreeg opgelegd van de VvE omdat hij de servicekosten vaak voor langere tijd vooruit betaalde? Het is ook nooit goed, zou je bijna zeggen. De VvE ging zelfs procederen tegen de beste man, maar kreeg van de rechter (gelukkig) het deksel hard op de neus. Lees daarover dit artikel.

2. Wat krijg ik terug voor mijn VvE bijdrage?

Van de maandelijkse bijdragen die de VvE ontvangt, worden de verzekeringen betaald, de elektra voor het trappenhuis en de lift. Daarnaast kan het klein dagelijks onderhoud ervan betaald worden. Ook betaalt de VvE er vaak het honorarium van de VvE beheerder voor en zijn andere kosten van de administratie gedekt. Een andere belangrijke post op de begroting is het bedrag dat de VvE reserveert voor toekomstig groot onderhoud. Dat kan een percentage zijn van de herbouwwaarde van het gebouw, maar het allerbeste is om de reservering vast te stellen aan de hand van een professioneel MJOP.

3. Mijn VvE is te duur!

Als je de VvE te duur vindt, moet je je eerst afvragen wat je voor de maandelijkse servicekosten terugkrijgt. Soms zijn namelijk ook de verwarmingskosten inbegrepen, en dan valt het onder de streep wellicht weer mee. De stookkosten hoef je dan zelf niet meer rechtstreeks te betalen. Maar het kan ook zijn dat er sprake is van ernstig achterstallig onderhoud. In die gevallen is het logisch en vaak ook terecht dat je relatief veel betaalt aan de VvE. Dus voordat je zegt dat je een dure VvE hebt, moet je je afvragen: waar zijn de servicekosten op gebaseerd? Bekijk daarvoor de onderliggende begroting. Die kun je vaak vinden in Twinq of andere VvE software, of het VvE bestuur kan die aan je geven.

Alles is relatief. Zo betaal je in VvE Den Grooten Heer aan de Amsterdamse grachtengordel bijna €1.750,- per maand aan VvE bijdrage. Daar zit dan wel ook het gebruik en onderhoud van het overdekte en verwarmde zwembad in, net zoals de sauna, het solarium en het gemeenschappelijke terras rond het zwembad. Dat past ook wel bij appartementen van bijna 4 miljoen euro. Lees dit maar eens.

4. Wat kan ik tegen een te dure VvE beginnen?

Als de maandelijkse servicekosten daadwerkelijk te hoog zijn vastgesteld, dan is het zaak dat op een VvE vergadering te bespreken. De begroting moet dan beter onder de loep genomen worden, of het MJOP moet misschien worden aangepast. Uiteindelijk is het de vergadering (ook wel ALV genoemd) die de begroting kan goedkeuren of afkeuren.

5. Kan ik naar de rechter als de servicekosten te hoog zijn?

En als er een besluit wordt genomen waar je het niet mee eens was en dat in strijd is met de redelijkheid en billijkheid, dan kan aan de kantonrechter gevraagd worden het besluit van de VvE te vernietigen. Maar, een dergelijk verzoek slaagt niet zomaar. Als er een reële begroting aan de vastgestelde voorschot bijdragen ten grondslag ligt, dan zal het heel lastig zijn om aan te tonen dat de vergadering in redelijkheid niet tot het besluit had kunnen komen. De beste kansen heb je dus op de vergadering. Ga daar eerst de dialoog aan. Misschien vinden andere ook dat jullie een te dure VvE hebben. En de kans is dan groot dat er meerdere eigenaren zijn die de servicekosten wat omlaag willen hebben. Want wie wordt er niet blij van om wat meer financiële ruimte te hebben.

Vraag 6, 7 of 8? Bezoek de VvE vraagbaak!

Heb je meer vragen en staat het antwoord er hierboven niet tussen? Abonnees van Nederlandvve.nl kunnen voor het stellen van een vraag en een antwoord op maat gratis gebruik maken van de VvE vraagbaak. Om de prijs hoef je het niet te laten: er zijn al abonnementen vanaf €50,- per jaar. Meer info? Klik hier!

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 21 augustus 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

12 reacties over “Betaal je teveel aan je VvE? Check hier of je VvE te duur is

 1. J. Roukens. schreef:

  ‘De V.v.E. weigert al jaren een discussie. Men overlegd geen begroting, geen exploitatie discussie , heeft geen meer jaren begroting etc. Argument: wij vrienden doen dat al jaren zo !
  Het is een klein appartementen komplex met 7 eenheden.
  Wat kan ik doe, cq. Hoe te handelen

 2. verhaaff schreef:

  Wij wonen in een nieuw appartement. De verdeling van de servicekosten zijn vast gesteld in de splitsingsakte. Er zijn slechts 2 grote appartementen (2 ruimtes boven elkaar) en de rest zijn kleine appartementen. Er waren voor de grotere appartementen veel belangstellenden. Dus tekenen of af haken. De 2 grote appartementen betalen nu dus het dubbele t.o.v. van de kleinere. De servicekosten betreffen onderhoud gezamenlijke tuin, schoon hal etc, onderhoud lift en opstalverzekering. Wij vinden het verschil te groot. Omdat 19 van de 21 het wel in orde vinden zo krijg je geen voet aan de grond. Zij blijven wijzen naar de splitsingsakte. Is er nog iets te doen?

 3. Cris schreef:

  ik heb net een VVE vergadering gehad, daar kwam uit dat ik van €87 per maand naar €225 ga.
  Volgens het MJOP komt er over 10-15 jaar heel groot onderhoud. In 2017 ben ik er komen wonen. In 2018 is het bedrag van 103 naar 87 gegaan omdat we een gezonde VVE (zouden) hadden.
  We hebben op advies dus te weinig gespaard. Anders hadden we het geleidelijk kunnen verhogen.

  -Kunnen ze dat zomaar doen, een verhoging van €138? stijging van 158%
  -we zijn behoorlijk fout geadviseerd door hun.

  Ik hoor graag of anderen ook zo’n verhogingen hebben gekregen

 4. Dennis schreef:

  Onze vve komt met een mooi plan verduurzamen. kosten 20 jaar lang 117 meer en het rendement 30 euro. We gaan dan van 165 naar 282 minus de voordelen minder stoken is het 252. Oke er zijn ook groot onderhoudskosten maar dit is belachelijk. Omgerekend 20 jaar lang stel dat groot onder houd 15 pm extra kost. 117 – 15 = 102 voor verduurzaming. Dus ik betaal voor nieuwe ramen en geen mogelijkheid tot gevel verbetering per maand 102,00 twintig jaar lang??
  Dit is echt buiten proporties

 5. Suur schreef:

  Hier zijn ze aan het dubben voor 23 % per maand verhogen ieder jaar nu willen ze ieder jaar 500 extra per apartement extra hebben boven het bedrag van de bijdragen we betalen nu 197.50 VVE bijdragen .vraag me af wat Mjop hier mee tewerk wil stellen .in appartementen zitten meestal mensen van boven de 65 is het de bedoeling dat ze zo uitgekleed worden MJOP jullie zijn verkeerd bezig

 6. Bella schreef:

  Goedenmiddag.
  Heb 1 vraag.
  Als je 1 tuin bij je huis heb betaal je dan evenveel als mensen zonder tuin.
  De woning is nu verkocht maar in de splitsing akte en kadaster staat nergers dat1 tuin bij hoor.
  Waar mij de grootste vraag is os de bijdrage dan evenveel als zonder tuin.
  En is splitsing akte en kadaster niet rechtsgeldig

 7. Marco schreef:

  Ik woon in een gebouw zonder lift waar ze maar 1 keer perweek het trappenhuis schoonmaken. Buitenkant is alles kunstof.
  En ik betaal 211 euro per maand
  Klopt dit ?

 8. Alwin schreef:

  De tuin behorende bij een appartement limit me van iedereen, maar het gebruik van die tuin is alleen van de bewoner van het appartement. Dat hoeft niets meer te kosten aan vve bijdrage. In de splitsingsakte wordt vaak gesproken over de vierkante meters van het appartement en daar wordt een bijdrage op gebaseerd. De tuin staat daar los van. De tuin wordt aan de andere kant wel altijd gebruikt door andere leden in mijn vve om te rechtvaardigen waarom ik met een groter appartement meer moet bijdragen. De grootste kosten zijn het dak, waar iedereen evenveel aan heeft, het schilderwerk waar iedereen dezelfde meters te schilderen heeft. Ik begrijp de genoemde ergenis over groter wonen, en veel meer moeten bijdragen en er evenveel of minder voor terugkrijgen.

 9. Iren pronk schreef:

  Hi Marco,

  Wie is je VvE Beheerder? Dit klinkt een beetje als mijn VvE.

 10. Bert schreef:

  Hoi Marco Schreef,

  Betaal je het in je eentje vraag ik me af, alle reden om dit eens onder de loep te nemen. Is dit bedrag om alleen het trappenhuis schoon te maken, dan is dit wel veel. Je kan je sowieso afvragen of 1x per week nodig is. Je kan ook voorstellen om het trappenhuis zelf bij te houden, dan is het gauw verdiend.

  Groeten,

  Bert

 11. A. R schreef:

  Hoi Hoi,

  Wij zijn lid van een enorm groot VVE en betalen gemiddeld €260 aam vve bijdrage. Daar komt nog boven op ong. €143 voor warmwater en verwarming . Apart betalen iedere huishouden ook nog voor kookgas en elektra, €100 gemiddeld.
  Wij betalen dus samen alleen voor vve en energie €503 p.m. !! En in 2023 wordt de vve bijdrage wederom verhoogd met gemiddeld €12,50. De contracten worden structureel stilzwijgend verlengd en sommige contracten zijn op z’n dubieus te noemen. Het is frustrerend want mede door de enorme omvang, 247 woningen, winkels en een supermarkt, is het een log monster. #onmacht!

 12. Pourhaghdoust schreef:

  Ik woon in een appartementen complex. voor januari is vve bijdragen in eens verdubbeld. Van €165 naar €310. Ik woon eens niet binnen complex en ik gebruik niet van alle faciliteiten zoals lift, trappen, gemeenschappelijke Ruimte en garage. Ik betaald eens meer dan die mensen ie wel gebruik maken van faciliteiten. Ik heb bezwaar gemaakt tegen beslissing van vve, maar mijn bezwaar niet in behandeling genomen en afgewezen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.