VvE’s betalen ten onrechte teveel BTW

Onderhoudsbedrijven brengen ten onrechte teveel BTW in rekening bij Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s), meldt de Raad van Aangesloten leden van Stichting VvE Belang vanavond aan Nederlandvve.nl. Hoewel sinds 1 maart 2013 op arbeidsloon slechts een BTW-percentage van 6% verschuldigd is, wordt door veel bedrijven nog altijd het hoge tarief van 21% gerekend. Of – en in hoeverre – er opzet in het spel is, is niet bekend.

Bespaar BTW: Taak voor de kascommissie

Nu het boekjaar 2013 is afgerond en de jaarstukken worden opgemaakt, is het van belang dat het bestuur – en aansluitend de kascommissie – nauwkeurig nagaat of wel de juiste BTW-percentages zijn gehanteerd. Brengt de kascommissie daarover geen verslag uit, dan dient de vergadering te overwegen de jaarstukken niet goed te keuren. Vanzelfsprekend is ook voor de toekomst van belang dat goed toezicht plaats vindt (het verlaagde BTW-tarief op arbeidsloon geldt nog tot 1 januari 2015), maar voor reeds betaalde facturen kan ook nog restitutie gevraagd worden.

Alleen op verzoek

De Raad van Aangesloten leden meldt over een liftonderhoudsbedrijf zelfs dat deze slechts op verzoek van de VvE het lage BTW-tarief in rekening brengt. Dat is volgens ons zeer kwalijk. Weliswaar zullen bedrijven, die doorgaans BTW-plichtig zijn, het niet in hun portemonnee voelen (die trekken de BTW immers weer af), maar VvE’s zullen daadwerkelijk het hogere tarief moeten ophoesten. VvE’s zijn namelijk niet BTW-plichtig. Uiteindelijk kan het om duizenden euro’s gaan, met name als het om omvangrijke werkzaamheden gaat. Toch is ook bij kleinere werkzaamheden oplettendheid geboden: zo geldt ook bij schoonmaakwerkzaamheden en serviceabonnementen het lagere tarief van 6%.

Gerelateerd

– TIP: SBS6 (Hart van Nederland) over VvE’s en BTW (VvE-Nieuws, 11 maart 2014)

– 5 Vragen over belastingen en VvE’s (VvE-Informatie)

– VvE’s profiteren langer van laag BTW tarief op onderhoud (VvE-Nieuws, 11 oktober 2013)

– Gevolgen stijging BTW voor onderhoudsfonds VvE (VvE-Nieuws, archief)

– BTW Tarief naar 21%, wat betekent dit voor u? (VvE-Nieuws, archief)

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 27 februari 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

4 reacties over “VvE’s betalen ten onrechte teveel BTW

 1. Kees Veerman schreef:

  Beste L.S.,
  Onbegrijpelijk dat er bedrijven zijn die geen gebruik maken van de btw- verlaging op arbeid. Die stimulerende maatregel is er juist voor om de vastgoed eigenaar over de streep te trekken. Wij zien het als “beheer- en onderhoudsbedrijf” niet alleen als een extra kans om werk te genereren, doch ook als onze plicht om onze klanten optimaal te bedienen. Wat mij betreft mag de overheid besluiten de btw op onderhoud structureel te verlagen, ook op materiaal.

  Wever Bouwgroep
  Kees Veerman

 2. Peter B schreef:

  In hoeverre is dit anno 2021 nog actueel?

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Beste Peter,
   Dit is niet meer actueel, die 6% regeling voor arbeidsloon geldt inmiddels niet meer. Echter is dat geen reden om een oud nieuwsbericht offline te halen, mocht dat ook je vraag zijn. De jaartallen staan erbij vermeld dus volgens de redactie is het duidelijk.
   Met vriendelijke groet,
   Team Nederlandvve.nl

 3. Jaap M. schreef:

  Waar kan ik hier informatie over terugvinden? Dat de BTW op arbeid voor VVE nog steeds 6% is? Staat dit ergens op de site van de Belastingdienst?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.