VvE van wolkenkrabber De Regent dagvaardt BAM en Pennings

De vereniging van eigenaren (VvE) van de Eindhovense wolkenkrabber ‘De Regent’ heeft bouwbedrijven BAM en Pennings gedagvaard. De bouwers moeten zich in juni melden bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch. De VvE verwijt de aannemers dat er bouwfouten zijn gemaakt. Daardoor is er sprake van ernstige schade aan het metselwerk van het 96-meter hoge gebouw. Dat liet bouwvakblad Cobouw afgelopen vrijdag weten. Het besluit om tegen de VvE te procederen is overigens al in december vorig jaar door de vergadering van de VvE genomen.

Ernstige bouwfouten bij bouw woontoren

Als de Eindhovense woontoren De Regent nog geen twintig jaar oud is, blijkt al dat het metselwerk volledig moet worden vervangen. Directeur Roland Verbrugge van constructief ingenieursbureau Krekon vertelt daarover aan Cobouw dat er twintig jaar geleden veel minder kennis was dan nu over hoe dit soort woontorens zich na oplevering zouden gaan gedragen. “Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat het metselwerk aan alle kanten is gaan scheuren, afgeschilferd is, afgeboerd is en uiteindelijk kritiek is geworden.” Het is nu zelfs zo erg geworden dat brokstukken naar beneden komen. “Brokstukken van 5 tot 7 centimeter vanaf die hoogte overleef je niet”, aldus Verbrugge.

De totale herstelkosten worden geraamd op 7 tot 10 miljoen euro. Dat komt neer op ongeveer € 50.000,- tot € 150.000,- per appartement.

Heeft VvE een vordering op de aannemer?

De VvE van De Regentis formeel nooit opdrachtgever geweest van BAM en Pennings. Daarom hebben de individuele eigenaren hun vordering overgedragen aan de VvE, die de procedure tegen de aannemers zal gaan voeren. De procedure zal eerst gaan over de schuldvraag, namelijk of BAM en Pennings aansprakelijk zijn voor de schade. In een zogenaamde schadestaatprocedure moet vervolgens beoordeeld worden welk bedrag de VvE vergoed zal gaan krijgen. De VvE gaat dit niet afwachten, maar heeft een andere aannemer ingeschakeld om alvast met de herstelwerkzaamheden te beginnen.

Aannemer beroept zich op verjaring

BAM en Pennings zijn naar Cobouw niet inhoudelijk ingegaan op het bestaan van de geconstateerde bouwfouten. Wel laten ze weten niet aansprakelijk te zijn. Zo verklaarde BAM mede namens Pennings naar Cobouw: “Bouwbedrijf Pennings is zeer doordrongen van de consequenties voor de bewoners van de ontstane situatie bij De Regent in Eindhoven. Niettemin beroepen wij ons op de geldende wettelijke en contractuele garantie-, verjarings-, en vervaltermijnen, die inmiddels zijn verstreken. We wachten het oordeel van de rechter in deze zaak af.”

Dit bericht is geplaatst op  maandag 13 juni 2022.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.