Is VvE’en of VvE’s de juiste meervoudsvorm van VvE?

In artikelen over Verenigingen van Eigenaars, vaak afgekort tot VvE, kom je soms de meervoudsvorm “VvE’en” of “VvE-en” tegen, en soms de meervoudsvorm “VvE’s”. Maar wat is juist? Wij zouden Nederlandvve.nl niet zijn als we het antwoord niet zouden geven. Daarom hebben we de vraag voorgelegd aan het Genootschap Onze Taal. Zij beantwoordt die vraag als volgt.

Genootschap Onze Taal: “vve’s is juist, vve’en is onjuist”

Het Genootschap Onze Taal gaf aan Nederlandvve.nl het volgende antwoord:

“Het meervoud van vve is vve’s. Dat is omdat het hier om een afkorting gaat, en afkortingen krijgen in het meervoud vrijwel zonder uitzondering een s. Het is bijvoorbeeld ook bv’s, cao’s en vzw’s – ook al eindigen de voluit geschreven woorden vennootschap, overeenkomst en vereniging in het meervoud op -en. Als een afkorting op een s of x eindigt, is de uitgang -’s niet mogelijk en wordt het meervoud gevormd met -’en: hbs’en, BMX’en. Op onze website vindt u hier meer uitleg over

Maar ook “VvE” is fout: het moet eigenlijk “vve” zijn

Het Genootschap Onze Taal voegde aan haar antwoord vervolgens toe dat ook de afkorting “VvE”, met één hoofdletter V, één kleine letter v en één hoofdletter E niet juist is. Het Genootschap daarover:

“Zoals u ziet, schrijven wij vve met kleine letters. Dat is volgens de officiële spellingregels juist, omdat het geen afkorting van een eigennaam is; zie ook http://spellingsite.nu/?zoek=vve. Maar we weten dat in de praktijk vaak VvE vaak voorkomt. We kunnen en willen die spelling niet verbieden (als we daar al de bevoegdheid toe zouden hebben), maar de schrijfwijze vve heeft de voorkeur.”

Combinaties met het de afkorting VvE

De afkorting van VvE kan ook worden gecombineerd met andere woorden, zoals ‘beheerder’ of ‘vergadering’. In dat geval moet volgens Spellingsite een koppelteken worden gebruikt. Het is dus VvE-beheerder of VvE-vergadering.

De wet: het is vereniging van eigenaars, niet vereniging van eigenaren

In het verlengde van de vraag of het VvE’en of VvE’s is, hebben we onderzocht of het vereniging van eigenaars is, of vereniging van eigenaren. Wij denken dat het allebei mag. De wet heeft het in Boek 5 BW over vereniging van eigenaars, en niet over eigenaren, maar volgens Spellingsite is ‘vve’ de afkorting van vereniging van eigenaren. Het mag dus allebei.

VvE’en of VvE’s: de conclusie

De conclusie is dat “VvE’en” fout is. Net zoals je het niet hebt over BV’en of NV’en, heb je het ook niet over VvE’en. In de praktijk zie je die foutieve meervoudsvorm ook bijna niet meer. Uitzonderingen daargelaten wordt tegenwoordig steevast de correcte meervoudsvorm VvE’s gebruikt. Maar de schrijfwijze vve’s zou dus eigenlijk zuiverder zijn.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 14 november 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Is VvE’en of VvE’s de juiste meervoudsvorm van VvE?

 1. Carla schreef:

  Leuke weetjes.
  Dank voor het uitzoeken.

 2. Robert schreef:

  Dat de e in de afkorting vve volgens de spellingsite voor zowel eigenaren als eigenaars zou kunnen staan, laat natuurlijk onverlet dat volgens de wetgever de e gewoon voor Eigenaars staat en de afkorting dus ook gewoon “V.v.E.”dient te zijn.

  1. Bob schreef:

   Quote
   Zoals u ziet, schrijven wij vve met kleine letters. Dat is volgens de officiële spellingregels juist, omdat het geen afkorting van een eigennaam is
   Unquote

   De wet spreekt over eigenaars, ook zonder hoofdletter. Dat is geheel in lijn met het citaat, vandaar vve en vve’s.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.