VvE’s uit Maastricht en Amsterdam opgelicht: beheerder naar Spanje

Een VvE-beheerder uit Maastricht zou het spaargeld van vele Verenigingen van Eigenaars (VvE) hebben gestolen. Dat blijkt uit de uitzending van het programma Opgelicht?! van gisterenavond. De man beheerde onder de naam Van K. (…) Vastgoedmanagement sinds 2014 diverse VvE’s. Die blijken nu hun spaargeld kwijt te zijn. Volgens Opgelicht?! gingen de VvE’s samen voor meer dan €350.000,- het schip in. En Van K.? Die woont inmiddels aan de kust in Spanje. 

Van K. begint VvE-beheerkantoor

In 2014 start de man in Maastricht een beheerkantoor voor onder andere VvE’s. Op zijn website – die inmiddels uit de lucht is – schrijft hij:

“Mijn naam is Frans Van K.[…] en ik ben er klaar voor.

Een nieuwe fase in mijn leven, een nieuw avontuur;

starten als zelfstandig adviseur.”

en:

“Mijn credo is: I don’t solve problems, I prevent them.

Vol ambitie en vertrouwen zie ik de toekomst tegemoet.”

Dat bleek echter wat anders uit te pakken. Voor Van K. weliswaar een nieuwe fase en een nieuw avontuur, maar voor de door hem beheerde VvE’s voorkwam hij geen problemen: hij veroorzaakte ze willens en wetens, volgens ‘Opgelicht?!‘. Die zijn door het avontuur van Van K. al hun spaargeld kwijt.

Kascommissie brengt fraude aan het licht

De fraude in de VvE’s werd ontdekt nadat de kascommissie van een VvE de boeken wilde controleren. Van Kaauwen kwam echter niet over de brug en kwam met allerlei smoesjes. Zo zou hij een lekke band hebben gehad. Omdat de man niet alleen beheerder was maar zich bij de KvK ook als bestuurder had ingeschreven, had hij alle touwtjes in handen. De VvE’s slaagden er maar met moeite mee om hem als bestuurder uitgeschreven te krijgen en de controle over de bankrekeningen terug te krijgen.

Bankrekeningen van VvE’s leeggehaald

Toen dat eindelijk lukte, bleken de rekeningen van de VvE’s echter leeggehaald. Het ging om tienduizenden euro’s die de VvE-beheerder naar zichzelf had overgeboekt. Wat er met het geld is gebeurd, is onbekend. Wel is bekend dat de man ook privé een forse huurschuld had waardoor hij zijn woning moest verlaten. Daarnaast heeft hij volgens ‘Opgelicht?!’ een belastingschuld van ruim 3 ton.

Opgelicht?! confronteert Van Kaauwen in Spanje

Toen het vuur Van K. te heet onder de voeten werd, zou hij de administratie van de VvE’s hebben vernietigd. Daarna is hij naar Spanje gevlucht. Daar woont hij in Sitges, een badplaats aan de Costa Dorada. Volgens Van K. omdat hij daar makkelijker een verblijfsvergunning kan krijgen voor zijn liefde uit Paraguay. De redactie van Opgelicht?! heeft hem in Spanje opgezocht en geconfronteerd met zijn daden. De man reageert woedend. De uitzending van Opgelicht?! is hierboven te bekijken. Daarin geeft de beheerder aan aan door zijn daden niet meer in de spiegel te kunnen kijken.

De politie is een onderzoek naar de VvE-beheerder gestart. Wordt vervolgd.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 22 januari 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.