Warmtewet na wijziging niet meer op VvE’s van toepassing

Minister Kamp van Economische Zaken is van mening dat de relatie tussen Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) en huurders of eigenaren in het complex, een geheel andere is dan de relatie tussen warmteleveranciers en individuele huishoudens. De Warmtewet is ingevoerd met het oog op die laatste groep. Dat de Warmtewet nadelen heeft voor VvE’s was al langer bekend, net als het feit dat de Warmtewet desondanks op VvE’s van toepassing was. In dat laatste gaat verandering komen, maakte de minister vandaag bekend.

Nieuwe inzichten leiden tot wijziging Warmtewet voor VvE’s

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister:

“Naar mijn oordeel is de verhouding die bestaat tussen een VvE als warmteleverancier en appartementseigenaren een fundamenteel andere dan de verhouding tussen overige warmteleveranciers en afnemers.”

En concludeert hij:

“Ik ben dan ook voornemens de wet op dit punt aan te passen en VvE’s met gebouw gebonden installaties uit te zonderen van de verplichtingen voor een leverancier die volgen uit de Warmtewet.”

Dossier Warmtewet gesloten

Het dossier Warmtewet zal binnenkort dus definitief gesloten kunnen worden: na de wetswijziging is de wet namelijk niet langer op VvE’s van toepassing. Tot die tijd is dat strikt genomen wel het geval, maar de minister heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die belast is met handhaving van de wet, gevraagd niet tot werkelijke handhaving over te gaan.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 7 juli 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Warmtewet na wijziging niet meer op VvE’s van toepassing

 1. J. Snel schreef:

  Het is helaas zo dat door een besluit van de ACM een groot deel van de doelgroep wordt uitgesloten.
  In dit besluit worden eigenaren van een verwarmings systeem dmv warmtepomp en een laag temperatuur bron.
  Door Vestia Energie wordt aan deze gebruikers ongeveer het drievoudige in rekening gebracht tov de door de ACM vastgestelde tarieven.
  Hier beschermd de warmtewet dus niet !!

 2. Jan de Vries schreef:

  Op diverse Internet sites lees ik dat VvE’s worden uitgezonderd voor de administratieve verplichtingen (terecht), maar NIET voor de verplichting om individuele warmtemeting te doen. Dus artikel 8 en 8a blijven gelden voor VvE’s.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.