Wetsvoorstel verbetering functioneren VvE’s aangenomen

De Tweede Kamer heeft deze week het wetsvoorstel over functioneren van Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) aangenomen. Als het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, kunnen VvE’s voortaan geld lenen en is de hoogte van de jaarlijkse reservering genormeerd. De nieuwe regels zullen vermoedelijk vanaf volgend jaar van kracht zijn. Een beschouwing van Nederlandvve.nl

Geld lenen wordt mogelijk

In het wetsvoorstel zijn mogelijkheden opgenomen voor VvE’s om geld te lenen. Voorheen was er discussie over of dat wel mogelijk was: juristen verschillen daarover van mening, en op een recent plan van Stichting VvE Belang dat crowdfunding voor VvE’s mogelijk maakt kwam kritiek. Als het wetsvoorstel de status van wet krijgt, is de mogelijkheid om geld te lenen dus expliciet in de wet neergelegd. In het wetsvoorstel staat voorts dat iedere eigenaar zelf aansprakelijk wordt voor zijn deel van de aangegane lening, en dat die aansprakelijkheid bij verkoop mee over gaat naar de nieuwe eigenaar.

Hoogte jaarlijkse reservering genormeerd

In het wetsvoorstel is daarnaast bepaald dat iedere VvE jaarlijks een bepaald minimumbedrag moet reserveren voor groot onderhoud. De hoogte van dat bedrag kan naar keuze ofwel worden vastgesteld op basis van een MJOP (van maximaal 5 jaar oud), danwel op 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw. In de eerste instantie was het de bedoeling dat van die regel mocht worden afgeweken worden als 4/5e van de eigenaren daarmee akkoord zou zijn, maar na een amendement is die bepaling uit het voorstel geschrapt.

Wanneer krijgt het voorstel de status van wet?

Het wetsvoorstel moet nu eerst nog door de Eerste Kamer beoordeeld worden. De Eerste Kamer kan het nog terugsturen naar de Tweede Kamer, maar kan het ook meteen goedkeuren. In dat geval worden de regels van kracht. De bedoeling is dat de nieuwe regels vanaf 2018 gelden.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 22 februari 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

4 reacties over “Wetsvoorstel verbetering functioneren VvE’s aangenomen

 1. Bob schreef:

  Van de minimale hoogte van het jaarlijks te reserveren bedrag kan dus NIET met 4/5 van alle stemmen worden afgeweken !
  Zie laaste versie amendement Ronnes.

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Beste Bob,

   Dank voor je reactie. Je hebt gelijk, het is aangepast!

   Hartelijke groet,

   Webredactie Nederlandvve.nl

   1. Bob schreef:

    Beste Webredactie,

    Graag gedaan.
    Naar mijn overtuiging is het nimmer de bedoeling geweest dat van de minimale jaarlijkse reservering kon worden afgeweken, ook niet met 4/5e meerderheid (dat kan ik ook nergens teruglezen). Reserveren moet of op basis van MJOP, of minimaal 0,5% van de herbouwwaarde.

    Het amendement “de Vries” zag op artikel BW5 127, en had de bedoeling om de gekwalificeerde meerderheden uit de MR’n te overrulen wanneer het om binnen 10 jaar terugverdiende energiebesparende maatregelen gaat. Dat amendement is (wat mij betreft terecht) ingetrokken en vervangen door een motie.
    Dit wetsvoorstel is niet bedoeld om de milieuplannen van het kabinet te ondersteunen. Deze wet gaat over lenen en reserveren. Wat mij betreft was de heer de Vries met zijn amendement wat te opportunistisch bezig.

    Vriendelijke groet, Bob.

    1. Bob schreef:

     P.S.

     Naar aanleiding van de motie “Ronnes” is het nu mogelijk om (in complexen met woningen) eventueel met een 4/5e meerderheid af te zien van daadwerkelijk storten in het reservefonds. Andere mogelijkheden zijn per akte/reglement of indien er een BANKgarantie is.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

 • Discussiëren over VvE's?

  Ga naar het grootste VvE-forum van Nederland:

  VvE-Forum.nl