Wijzigen van de splitsingsakte is niet bedoeld om kosten te ontwijken

Een van de best bezochte pagina’s op deze website is de Handleiding Wijziging Splitsingsakte; een handleiding die stapsgewijs aangeeft wanneer en hoe de akte gewijzigd moet (of kan) worden. Logisch ook dat deze pagina zo goed bekeken wordt; wanneer u op Google de zoekterm ‘wijzigen splitsingsakte‘ invoert, is deze handleiding het eerste (niet-gesponsorde) resultaat. Hoewel wij erg blij zijn met de vele bezoekers en gebruikers van de handleiding en bovendien blij zijn met deze fantastische score op Google, constateren we ook een probleem. Het blijkt namelijk zo te zijn dat het wijzigen van de akte als eerste oplossing wordt gezien voor het oplossen van problemen in de VvE. Zelfs wanneer het onderhoud-gerelateerde problemen betreft.

Een voorbeeld

Onlangs kregen we via de vraagbaak het verzoek om ons te buigen over een kwestie in een Groningse VvE. Het gaat om een pand met 3 appartementen. Op de begane grond zijn de kozijnen ongeveer tien jaar geleden vervangen door kunststof exemplaren. Op de 1e en 2e etage zitten nog houten kozijnen, waarvan de kozijnen op de 1e etage in prima staat verkeren. De kozijnen op de 2e etage verkeren echter in erbarmelijke staat: de kozijnen zijn bijna geheel opgevreten door houtrot. Het komt erop neer dat op de 2e etage al het houtwerk, aan zowel voor- als achterzijde, vervangen moet worden.

Ook van belang is het feit dat het appartement op de begane grond en 1e etage te koop staan. De eigenaren van deze appartementen constateren terecht dat een gezonde VvE, met dito kaspositie, de verkoopbaarheid van de appartementen ten goede zal komen. Het in kas houden van de reserves is voor de verkopende eigenaren dus eerste prioriteit.

De vraagsteller (eigenaar begane grond) wenst haar oplossing, die zij samen met de eigenaar van de 1e etage heeft bedacht, bij ons te toetsen. Opvallend is dat de oplossing die zij bedacht hebben: ze willen de splitsingsakte wijzigen. Ze willen de akte zodanig wijzigen dat de raamkozijnen geen gemeenschappelijk eigendom meer zijn. De redenering daarvoor is dat op deze manier de VvE kas gespekt kan blijven en dat de eigenaar van de 2e etage zelf de kosten voor vervanging van de kozijnen moet dragen. Het alternatief voor deze oplossing zou, volgens de vraagsteller, zijn dat in een vergadering besloten zou worden dat iedereen zelf de kosten zou dragen voor de kozijnen.

Helaas voor de vraagsteller hebben het eerste voorstel als onredelijk en het tweede voorstel als nietig moeten classificeren en hebben we een alternatief voorgesteld.

Niet bedoeld om kosten te ontwijken

Vooropgesteld moet worden dat het wijzigen van de akte pas in zicht komt als (kort gezegd) er veranderingen zijn in / aan het pand (bijvoorbeeld als een gemeenschappelijke overloop bij een appartement wordt getrokken) of als de reglementen gewijzigd moeten worden (bijvoorbeeld omdat een eigenaar, in strijd met het reglement, een horecagelegenheid wenst te exploiteren).

De akte van splitsing is bedoeld om te regelen welke delen van het pand gemeenschappelijk eigendom zijn. Met andere woorden; de akte bepaald welke kosten door iedereen samen gedragen worden en welke kosten door de eigenaren individueel gedragen moeten worden. Als dan blijkt dat er kosten gemaakt moeten worden in verband met onderhoud aan een van de gemeenschappelijke zaken, is het onredelijk dat om die reden de akte gewijzigd zou moeten worden. Zie de splitsingsakte in dat kader als een soort van wetboek voor de eigenaren: als de wet toegepast moet worden, wordt niet de wet gewijzigd, maar juist gehandhaafd. Ditzelfde geldt voor de splitsingsakte: deze moet niet zomaar gewijzigd worden om de enkele reden dat hij toegepast moet worden en dat dit even niet uitkomt. Nee: de akte dient er juist voor om ervoor te zorgen dat óók in deze gevallen de kosten voor herstel voor de kozijnen gedragen worden door alle eigenaren (van die kozijnen).

De meerderheid besluit toch tot wijzigen van de akte

Stel nu dat er in onze casus 5 etages zijn en dat 4 van de eigenaren de akte gewijzigd willen hebben. Stel nu dat deze vier eigenaren in een vergadering met hun 4/5e meerderheid besluiten om de akte te wijzigen. In dat geval is er met de vereiste gekwalificeerde meerderheid een geldig besluit tot stand gekomen. Probleem is echter dat de gronden voor het nemen van dit besluit hoogstwaarschijnlijk onredelijk zijn. De eigenaar die daar problemen van ondervind (de eigenaar met de rotte kozijnen), kan dan een verzoek doen aan de rechter om het besluit tot wijzigen van de akte te vernietigen. De rechter vernietigd dan het besluit en de oude akte blijft bestaan; de leden dienen dan alsnog alle kosten voor herstel voor vervanging van de kozijnen zelf te dragen.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 6 december 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

13 reacties over “Wijzigen van de splitsingsakte is niet bedoeld om kosten te ontwijken

  1. Voor het wijzigen van de splitsingsakte moet niet vergeten worden dat in veel gevallen de hypotheekhouders ook toestemming moeten geven.

  2. Dat klopt helemaal, met dien verstande dat als slechts het reglement gewijzigd wordt (en niet de breukdelen / gemeenschappelijke zaken) deze toestemming niet vereist is.

  3. Danny schreef:

    Bij ons is het omgekeerde aan de hand. Er is betonrot, oorzaak is borstweringen die niet goed water afvoeren. Deze zaten altijd in eigen beheer, nu is vanuit het bestuur bepaald dat we alle borstwering (ook voor de uniformiteit/uitstraling, maar vooral voor de functionaliteit!) willen laten vervangen. Op kosten van de VVE, want het bestuur wil dit graag in gemeenschappelijke beheer nemen.
    Dat is ook conform de splitsingsakte van 2006, helaas hebben splitsingsakte van 1973 gedeponeerd bij de notaris.

    Nu zou je zeggen dat dit geen probleem is, echter 1 bewoner wil hier niet aan meewerken, want heeft x jaar geleden zelf de borstwering vervangen.

    Nu is de vraag of we dit dus mogen, of dat we, ondanks dat dit dus wat oplevert voor de bewoners, ook de hele akte moeten laten wijzigen (vanwege de bewoner die dit niet wil)?

  4. Beste Danny,

    Laat ik voorop stellen dat het vervangen van de borstwering voor rekening van de VvE komt (dit staat in de akte en is niet afhankelijk van een beslissing van het bestuur) en dat de vergadering (niet het bestuur) hierover een besluit neemt.

    Dat één eigenaar vervolgens niet meewerkt doet niet ter zake. Als de vergadering met meerderheid besluit om bepaald onderhoud uit te voeren, dan kan dat, ook al werkt deze ene eigenaar daar niet aan mee.

    Mocht je nog verdere vragen hebben, dan hoor ik het graag. Je kunt deze ook via e-mail stellen (info@nederlandvve.nl) of gebruik de VvE Vraagbaak.
    Met vriendelijke groeten,

    Robert van Ewijk

  5. Danny schreef:

    Robert, bedankt voor je snelle reactie! In de akte van 1973 staat volgens mij juist dat dit prive-gedeelte is, daar zit ons probleem nu juist.

    Als dit niet zo is, dan inderdaad geen probleem, in de ledenvergadering is met ruime meerderheid voor gestemd (1 dus tegen).

    Maar wij wilden wel zeker weten dat als deze bewoner naar de rechter stap, wij in ons recht staan (hij verwees namelijk wel naar splitsingsakte van 1973 en probeert daar dus rechten aan te ontlenen).

  6. Beste Danny,

    Modelreglement 1973 kun je hier vinden: https://www.nederlandvve.nl/informatie/documenten/modelreglementen/modelreglement-1973

    In artikel 2 staat:
    Tot de gemeenschappelijke gedeelten worden ondermeer gerekend:
    a. (…) borstweringen, (…)

    Kortom: in jouw geval is er dus geen probleem en lijkt alles mij in orde!

    Met vriendelijke groeten,

    Robert

  7. Mark schreef:

    Ik zit in een vergelijkbare situatie. Er wordt in dit artikel gesproken over een alternatief dat is voorgesteld, maar dat alternatief wordt niet beschreven. Ik ben benieuwd wat dat dan is. De conclusie dat je een splitsingsakte niet moet aanpassen omwille van een andere verdeling van de onderhoudskosten vind ik niet sterk onderbouwd. Als er op geen enkele andere manier afgeweken kan worden van de splitsingsakte, en er bestaat unanimiteit onder de eigenaren over een andere verdeling van kosten, dan moet je deze wel aanpassen, dat lijkt me een logischer conclusie.

  8. Antje schreef:

    Bij ons weer anders. 36 appartementen waarbij in 2001 bij 27 flats de houten kozijnen vervangen zijn door kunsstof. Mooie prijs gekregen bij kozijnenman. 27 eigenaren hebben alles uit eigen zak betaald. 9 flats droegen sindsdien maandelijks een bedrag af om het schilder onderhoud te doen. Nu 2016, nieuwe bewoners in flats met houeen kozijnen willen ook kunsstof en alle kosten verhalen op de VVE. Roerige tijden gehad en uiteindelijk in ALV besloten dat een deel van de kosten uit de VVE pot mag maar de houten kozijnen waar de bewoner zelf bij kan ook zelf schildert. Totdat iedereen alles hout heeft, dan zijn de toekomstige kosten voor de VVE. In april 2016 zou het vervangen beginnen bij de 9 flats. Nu heeft 1 van die 9 eigenaren ineens zelf een bedrijf ingeschakeld en de kozijnen vervangen. Hij deponeert die rekening denken wij nu bij de VVE. Dat is niet wat er afgesproken is. We hadden een oplossing.
    19 april vergadering, hoe verder?!
    Misschien komen die andere 8 op hetzelfde idee.
    Graag advies

  9. kave schreef:

    Complimenten voor uw site, ontdekte die zojuist.
    Onze VvE zit met dringende vraag. Splistsingsakte dient gewijzigd, omdat splisingstekening dient gewijzigd. ALV heeft altijd gezegd: dan nemen we meteen aantal andere wensen mee. Modelreglement is Hartman 2006. Kan nieuwe splitsingsakte aan artikel 52 na de opsomming a t/m c opnemen: “d. een kostenverdeling die afwijkt van de in de splitsingsakte genoemde verdeling van de reguliere kosten van onderhoud/vernieuwing, anders dan op grond van art. 20-2;”?
    Doel is dat ALV dan per 2/3 meerderheid van keurslijf kostendeling splitsingsakte kan afwijken, zonder dat weer kostbare en tijdrovende wijziging splitsingsakte (vergt weer toestemming alle hypotheekbanken enz) nodig is. Hypotheekbanken worden niet benadeeld, want onderpandswaarde blijft gelijk. Als ALV met 2/3 tot van splisingsakte afwijkende kostendeling besluit, neemt ALV dat op in H.R. en schrijft dat in in kadaster, zodat openbaar en door door derden te raadplegen. Kan/mag dat? Zou welkom zijn en alles veel flexibeler maken zodat kostendeling is aan te passen aan veranderende omstandigheden. Leden die zich benadeeld zoudenvoelen, kunnen altijd nog naar de rechter.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Geachte heer, mevrouw,

      Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

      Met vriendelijke groet,

      Webredactie Nederlandvve.nl

  10. Mohammed schreef:

    Bij ons speelt het volgende aangaande de Breukdelen. Wij zitten in een complex met hoofd en onder splitsingen met een aparte onder splitsing woningen. Voor zowel de Hoofd als Onder splitsingen is geen Modelreglement gebruikt, maar maatwerk. Nu zijn er in de onder splitsing woningen breukdelen per woning ( Stadswoningen en Maisonnettes ) opgenomen. Echter staat er nergens in de akte dat deze breukdelen moeten worden gebruikt om de gemeenschappelijke kosten over de woningen te verdelen. Kunnen wij dan zelf een verdeling bepalen of moeten we toch de breukdelen aanhouden ? Overigens is in de Hoofdsplitsing wel opgenomen dat de breukdelen per hoofdappartement ( Wonen, winkel, garage en publieke diensten ) moeten worden gebruikt om ieders aandeel in de gemeenschappelijke kosten ( Alleen de verzekeringspremie ) te bepalen.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Geachte heer, mevrouw,

      Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

      Met vriendelijke groet,

      Webredactie Nederlandvve.nl

  11. Wendy schreef:

    In ons geval speelt het volgende. Wij hebben een gemeenschappelijke parkeergarage- onder-ondersplitsing Parkeerplaatsen A-13 – waarin 222 parkeerplaatsen en 2 motorstallingplaatsen. De eigenaren van de parkeerplekken zijn de bewoners van de Ondersplitsingen Appartementsrechten 1,2,3,4,5, waartoe behalve het appartement ook de FIETSENBERGINGEN toe behoren zoals vermeld in de Hoofdsplitsingsakte. Uitsluitend bestemd voor fietsen! Nu worden er ook fietsen, motoren (meer dan 2) en scooters neergezet in de parkeergarage willekeurig op eigen privé parkeerplek en/of op de stukken algemene ruimten volgens de tekening.
    Het bestuur van de Parkeergarage VvE is nu met een werkgroep bezig om de algemene ruimten te gaan gebruiken voor het stallen van fietsen/scooters, waartoe vrije parkeerplekken moeten worden aangekocht om een parkeerplek vrij te maken en op de Algemene ruimte een hek te plaatsen om de fietsen en/of scooters af te schermen. Naar mijn mening mag dit niet zo maar. Kunt u me daarin helpen om de pogingen van de werkgroep een halt toe te roepen. Het gaat ongeveer om 10 scooters en 15 fietsen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.