Bankrekening voor de VvE, waar let je op?

Je hebt net de Vereniging van Eigenaren (VvE) waar je lid van bent ingeschreven bij de KvK en bent nu een kersverse VvE bestuurder. Volgende stap: een bankrekening openen. Dan loop je natuurlijk gewoon binnen bij je huisbankier of het filiaal in de straat van die grote bekende bank, toch? Of toch beter van niet? Nederlandvve.nl legt uit waar je op moet letten bij het openen van een bankrekening voor je VvE.

Hoe duur is een goede VvE bankrekening?

Hoewel het hebben en openen van een bankrekening iets simpels lijkt, is het toch belangrijk om even goed uit te zoeken welke bank het beste bij jouw VvE past. Uiteraard zal gekeken moeten worden naar de kosten van de bankrekening. Zo zal het voor een kleine VvE belangrijk zijn dat de vaste – periodieke – kosten zo laag mogelijk zijn, terwijl een grote VvE met honderden maandelijkse transactie, er juist weer baat bij heeft dat de kosten per bankmutatie zo laag mogelijk zijn.

Koppeling bankrekening met VvE software

Naast de kosten, zal je als VvE bestuurder ook moeten kijken naar wat je met de bankrekening wilt kunnen. Als je de rekening direct wil koppelen aan speciale VvE software voor de administratie, dan moet de portal van de bankrekening dat wel aankunnen. Dus bedenkt of je nu of in de toekomst wilt dat de VvE software automatisch de bankmutaties inlaadt.

Mogelijkheden voor automatische incasso

Als de VvE gebruik wil maken van automatische incasso om de servicekosten te innen, moet wel gekeken worden hoe dat bij de bank van je keuze werkt. Bij sommige banken kan dat namelijk alleen als er digitale ‘batches’ aangeleverd worden, en die batches moeten weer met speciale software gemaakt worden (met veel VvE software kan dat, maar check dat hier). Bij andere banken kun je gewoon via internetbankieren handmatig opgeven welk bedrag, wanneer en van welke rekening moet worden geïncasseerd. Bij sommige banken kan het op beide manieren.

Hoe zit het met de veiligheid?

Een ander belangrijk punt is de veiligheid. In VvE’s is het verplicht om met een zogenaamd twee-handtekeningensysteem te werken. Zowel de voorzitter van de vergadering als de penningmeester moeten dan een betaling uit het reservefonds goedkeuren. Bij veel banken is het mogelijk dat dit digitaal geregeld wordt. Check dus of dat zo is, en of dat systeem ook bij de bankrekening van je VvE toegepast kan worden. Zo niet, dan is de VvE een makkelijk slachtoffer voor fraude. En ander punt dat in het kader van de veiligheid moet worden gecheckt, is of de bank onder het depositogarantiestelsel valt. Dan is het spaargeld van de VvE namelijk (gedeeltelijk) gedekt als de bank omvalt.

En hoe zit het met de spaarrente?

Last but not least: de spaarrente. VvE’s zijn namelijk bij uitstek vehikels die jarenlang geld oppotten voordat het wordt uitgegeven. Ze beschikken dus over veel spaargeld. Wel zo fijn dan als daar ook een goede spaarrente tegenover staat. Dus neem dat vooral ook mee in de overwegingen bij de keuze van een bankrekening voor je VvE.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 31 oktober 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

14 reacties over “Bankrekening voor de VvE, waar let je op?

 1. J.Middendorp schreef:

  Wij hebben een appartement in een pand van 3 woningen. er is geen actieve VVE, maar nu blijkt, dat wij ons pand niet kunnen verzekeren. Het pand beneden wordt bewoond door de eigenaar, de eigenaar van de andere bovenwoning bezit meerdere panden en heeft zo de verzekering kunnen regelen. Wij moeten dus heel snel een VVE opzetten, maar wat is daarvoor een goede bank? Het gaat dus maar om 3 panden en niemand van ons wil een groot bedrag per maand afdragen

 2. Bert Prent schreef:

  Is het al geregeld?

 3. Chris van den Borne schreef:

  Wie heeft er ervaring met een goede bank? De ASN en Triodos weigeren voor een VvE een rekening te openen. De ASN is hier vooraf duidelijk over. Bij de Triodos kom je daar na een half uur pas achter als je in de rekening zit en je geblokkeerd wordt omdat het activiteitsnummer van de KvK voor een VvE wordt geweigerd.

 4. Ursula schreef:

  Ik vroeg mij af of er een zakelijke rekening nodig is voor een Vve met 2 panden. Of kunnen we een lopende rekening openen.

 5. Jeroen schreef:

  Welke bank wil eigenlijk (nog) voor een kleine VvE een zakelijke rekening openen?? Triodos en ASN in ieder geval niet (meer)!

 6. A.P. Nauta schreef:

  Wij hebben nu een ING zakelijke rekening. Kost ruim 10 euro per maand voor de transacties die we nauwelijks hebben. Ik ga zoeken of het goedkoper kan. We zijn ook maar met drie eigenaren.

 7. Wendela schreef:

  Voor een mini vve (3 appartementen) met allen dak en riool gemeenschappelijk is de bankrekening de grootste kostenpost.

  Iemand die ergens goedkoper uit komt dan €9,50 per maand bij de Regiobank of een andere (creatieve) oplossing vond?

  https://www.regiobank.nl/zakelijk/zakelijk-betalen/vs-rekening.html

 8. L. Vos schreef:

  @ AP Nauta, ben benieuwd naar je bevindingen!
  Ik kwam op deze site terecht omdat ik de maandelijkse kosten van de ING ook vrij hoog vind voor amper betaalverkeer.

 9. Herman schreef:

  In tegenstelling tot een eerdere comment hierboven uit 2019 is het wel degelijk mogelijk voor VvE’s om bij de Triodos bank een zakelijke betaalrekening te openen m.b.v. kvk-gegevens! Dit kan al jarenlang; onze kleine VvE heeft er sinds 2017 een betaalrekening – het is dus geen recente ontwikkeling. Triodos is met €12,50 per maand (dec 2020) zeker niet de goedkoopste optie (duurder dan ING), maar dan zit je als vereniging wel bij een duurzame bank die een heel ander investeringsbeleid voert dan de meeste andere banken. Als iemand er niet uitkomt, neem dan contact op met zakelijke afdeling van Triodos. Bij ASN Bank is het momenteel overigens nog steeds niet mogelijk om als VVE een bankrekening te openen.

 10. Edith Bouwmeester schreef:

  Hoi,
  Ik was benieuwd of het al gelukt was om een bank te vinden. Wij zitten bij de Rabo en betalen maandelijks ook veel, voor nagenoeg geen transacties. Ik zou wel, wat we nu niet hebben een 2 handtekeningen rekening willen. Misbruik is zo gepleegd. Iemand ervaring?

 11. Paul schreef:

  Herman schrijft dat Triodos met € 12,50 per maand niet de goedkoopste is, maar wel duurzaam. Als je met 2 eigenaren afspreekt per maand ieder € 20 in te leggen omdat er voorlopig geen onderhoud is, slaat € 12,50 aan kosten nergens op. Als ik duurzaamheid wil bereiken koop ik dat toch liever zelf?

 12. Cornelie de Klerk schreef:

  Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar een bank voor onze VVE. Bij de Regiobank kun je heel goed een zakelijke rekening openen voor een kleine VVE. Die moet dan wel ingeschreven staan bij de KvK. De Regiobank werkt met tussenpersonen (zie hun website), die zo’n rekening voor de VVE voor je kunnen regelen. Ze hebben ook heel aardige voorwaarden voor kleine VVE’s. Ik heb zelf net zo’n rekening afgesloten voor onze VVE met 2 appartementseigenaren. Wij storten daar elke maand een gelijk bedrag op voor ons onderhoudsfonds en kunnen er bij wijze van spreken ook de loodgieter van betalen, want het is een zakenrekening.

 13. VVEHOOGSTRAAT schreef:

  Even een opmerking over De Regiobank, deze was toe wij onze VVE starten de goedkoopste rond de 10 euro per maand. Ondertussen is (sind 2022) dat opgelopen tot 20 euro per maand. Deze verdubbeling is voor een post die ze “Kosten klantonderzoek” noemen. Iemand ondertussen nieuwe suggesties voor kleine VVE’s in ons geval 1 pand 2 appartementen

 14. Dave schreef:

  Banken willen geen VVE en jagen ze weg door hele hoge kosten te rekenen en bankieren onmogelijk te maken in de constructies met een beheerder die geen bestuurslid is.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.