Baas boven baas: Frauderend incassobureau

We hebben in de rubriek misstanden al een hoop voorbij zien komen: zo zal iedereen nog het verhaal van Redema kennen die door haar gebrekkige werkwijze duizenden appartementseigenaren meesleurde in haar eigen faillissement. Daarnaast zagen we een VvE Beheerder die verzuimde facturen te betalen (een van de kerntaken van beheer) en een beheerder die doodleuk ongeoorloofde boetes oplegt aan VvE leden. Zomaar enkele voorbeelden van bedrijven die het niet zo nauw nemen.

Vandaag hoorden we het verhaal van een Amsterdams incassobureau dat namens verschillende VvE’s de incassotrajecten verzorgt. Alles gaat goed tot en met het moment waarop het VvE lid de betalingsachterstand inlost bij het incassobureau. Vanaf daar begint de ellende: het incassobureau weigert namelijk om het geld door te storten aan de VvE!

Baas boven baas: de werkwijze

Van mei 2010 tot en met oktober 2010 betaalt een VvE lid van een Haarlemse VvE de maandelijkse bijdragen niet. Het bestuur van de VvE besluit, na het verzenden van herinneringen en een aanmaning om een incassobureau in te schakelen.

Via internet vond het bestuur het bureau in kwestie. Het incassobureau nam de opdracht aan in oktober 2010 en begon met het verzenden van aanmaningen naar het VvE lid. Deze koos in november van dat jaar eieren voor zijn geld en betaalde de volledige achterstand inclusief de incassokosten aan het incassobureau. Deze sloot vervolgens het dossier zonder het geincasseerde geld uit te betalen aan de VvE, tot grote ontsteltenis van het bestuur.

Waarom het incassobureau dit doet is ons een raadsel. We kunnen ons zo voorstellen dat het bureau dit in de eerste instantie doet om rente te ontvangen over het banksaldo en daarnaast hoopt dat als ze zolang mogelijk ‘op het geld blijft zitten’ de vordering van de VvE (op het incassobureau) verjaart zodat het volledige bedrag het incassobureau toe komt. Mogelijk gaat het incassobureau er zelfs van uit dat het bestuur niets tegen ze durft te ondernemen.

Inmiddels, bijna twee jaar en verschillende brieven aan  het incassobureau later, heeft het bestuur van de VvE besloten om advies in te winnen bij Nederlandvve.nl. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en hebben twee vergelijkbare gevallen (bij hetzelfde bureau) gevonden. Wij hebben de VvE doorverwezen naar een betrouwbaar incassobureau en binnen afzienbare tijd zal het frauderende bureau gedagvaard worden om alsnog alle geïnde bedragen door te storten: uiteraard vermeerderd met rente.

Hoe u dit kunt voorkomen

In elke branche kunt u fraudeurs en misstanden tegenkomen. U moet hier altijd op bedacht zijn en, met name als het om (veel) geld gaat, u goed laten informeren met wie u zaken gaat doen. Zo is het raadzaam om referenties te vragen of om u te laten adviseren door familie, vrienden of kennissen over bedrijven waar zij ervaring mee hebben.

In Nederland mag iedereen een incassobureau starten: een goede keuze kan het verschil maken tussen het snel ontvangen van uw geld of een ervaring zoals hierboven geschetst. Twijfelt u over het bureau dat u op het oog heeft: neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag.

Dit bericht is geplaatst op  zondag 1 juli 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

4 reacties over “Baas boven baas: Frauderend incassobureau

 1. Ju La schreef:

  Wij zijn slachtoffer van Incassobureau APFI te Rotterdam. Reageren niet op telefoontjes, emails etc. Onze klant heeft het gehele bedrag ondertussen aan APFI betaald, maar zij doen alsof hun neus bloedt. Ben nu op zoek naar een betrouwbaar incassobureau, dat ons helpt ons geld van APFI terug te krijgen. Desnoods via gerechtelijke procedure.

 2. Thor Hendriks schreef:

  Wij krijgen ook geen contact meer met APFI over de daar lopende incasso. We hebben twee voorschotten voor gerechtelijke kosten betaald, maar na herhaaldelijk vragen geen gegevens ontvangen van de veronderstelde gerechtelijke procedure. Inmiddels hebben we tot grote tevredenheid en met snel resultaat Bas Collard van Bogaerts en Groenen advocaten bij de zaak betrokken.

 3. Maurice Bloemen h.o. Blad Administratie schreef:

  2 Jaar geleden heb ik APFI ingeschakeld om 2 oninbare vorderingen te incasseren. 1 Vordering werd direct afgehandeld, maar de tweede, waarvoor ik uiteindelijk een paar duizend euro voorschotten heb betaald blijft maar liggen. Contact krijgen met Mittemeijer is onmogelijk en de site is ook al uit de lucht. Als er meerdere slachtoffers zijn, wellicht aangifte wegens oplichting doen?

 4. Ronald schreef:

  Beste mensen,
  Inmiddels is Appointment Incasso (ze handelen vooral onder de naam APFI) failliet.

  Mag Ronald

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.