Geen AED voor de VvE

Op het VvE Forum was vorig jaar al discussie over de vraag of een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan besluiten om een AED te kopen of te huren. Aanleiding waren toen al de vele reclames die fabrikanten of verhuurders van AED’s maken onder VvE’s om hun producten aan te bieden. Recent verscheen in de rubriek “Wist je dat…” van VvE-structuur.nl een artikel daarover. De conclusie is even simpel als duidelijk: de VvE kan niet besluiten om een AED te installeren. Dat levert namelijk een nietig besluit op.

Wat is een AED? En wat is een VvE?

AED staat voor ‘Automatische Externe Defibrillator‘, en is een apparaat dat – kort gezegd, en zonder medisch volledig te willen zijn – het hart in geval van een hartstilstand weer op gang kan brengen. Een AED dient dus een gezondheidsbelang: het redt levens. Een VvE beheert het gemeenschappelijke eigendom van de appartementseigenaren: het gebouw en wat daarbij hoort. Een VvE behartigt dus de belangen van de eigenaren voor zover de belangen samenhangen met de taken van de VvE.

VvE kan niet besluiten tot installeren AED

Omdat het installeren van een AED buiten de doelstellingen van de VvE valt, kan de vergadering van de VvE daar niet toe besluiten. Dat zou een nietig besluit opleveren. Meer uitleg daarover lees je in het betreffende artikel op VvE-structuur.nl, via de link hieronder. Wat wel kan is dat de VvE toestemming geeft aan één eigenaar of een groepje van eigenaren om voor eigen rekening en risico een AED op te hangen in de gemeenschappelijke ruimte. Zo’n besluit valt namelijk wel onder het beheren van de gemeenschap.

Barbecue, kerstboom en deelauto: geen VvE belangen

Hetzelfde geldt voor het organiseren van een barbecue op kosten van de VvE, het kopen van een kerstboom of het leasen van een deelauto: dat zijn allemaal zaken die – hoe leuk, goed, verstandig of prijzenswaardig ook – niets te maken hebben met de taken van de VvE. De ALV kan daarom geen besluit nemen dat dit wel mogelijk zou maken. Het bestuur van de VvE kan dat dus uiteraard ook niet, laat staan dat de beheerder dit zou kunnen.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 8 september 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

5 reacties over “Geen AED voor de VvE

 1. T.Putman schreef:

  een waardebon voor een vertrekkend bestuurslid kan dus niet uit de VVE kas worden betaald ?

 2. roelof janssen schreef:

  Strikt juridisch of conform de statuten kan het zijn de VVE formeel geen AED mag aankopen of leasen. Maar gelukkig zijn er in praktijk voldoende mogelijkheden dit wel te doen. Wij (AEDvoorlig.nl leverancier van AED’s) hebben veel VVE’s (of een groep van bewoners in een VVE) als klant. Regelmatig krijgen we ook een melding dat de AED is gebruikt en vaak met succes…en daar draait het om.

  Overigens zijn er ook mogelijkheden om via andere wegen een AED in het pand te hangen. In veel gemeentes zijn hiervoor ook initiatieven aan de gang. Meer weten? Neem gerust contact op.

 3. Sasha Jacobs (hr.) schreef:

  Vreemde constructie. De VvE is er toch ook voor het wel en wee van haar leden, dus ook brandbeveiliging (haspels / blusapparaten / detectoren / etc.), en andere aanschaf t.b.v. wonen & welzijn? Dus ook de veiligheid en gezondheid in de directe omgeving. Het kan toch niet zo zijn, dat een handjevol initiatiefnemers het o.a. financieel en organisatorisch moeten opbrengen, terwijl anderen daar dan ook de vruchten kosteloos van mogen plukken? Scheef en onwerkelijk!

 4. R.B. Wieman schreef:

  Merkwaardig artikel van VvE-structuur.nl. Zij dragen als grond voor nietigheid aan dat de aanschaf van een AED de doelstelling van de Vereniging van Eigenaars voorbij gaat. In het zelfde artikel verwijzen zij naar een eigen publicatie over de doelstelling van de Vereniging van Eigenaars waarin de eerste zin is: “het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars”. De aanschaf van een AED is daarmee volledig verdedigbaar. Ik vraag me af wie het artikel heeft geschreven en of hier een rechterlijke uitspraak aan ten grondslag ligt. Beide zijn niet terug te vinden in het artikel. Uitermate teleurstellend dat NederlandVvE.nl dit zonder meer publiceert als de waarheid!

 5. Rob schreef:

  Zoals in het artikel op deze site duidelijk staat omschreven moet er sprake zijn van gemeenschappelijke belangen DIE SAMENHANGEN met de taken van de VvE.
  Het behartigen van gezondheidsbelangen is geen taak voor de VvE.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.