Geen AED voor de VvE

Op het VvE Forum was vorig jaar al discussie over de vraag of een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan besluiten om een AED te kopen of te huren. Aanleiding waren toen al de vele reclames die fabrikanten of verhuurders van AED’s maken onder VvE’s om hun producten aan te bieden. Recent verscheen in de rubriek “Wist je dat…” van VvE-structuur.nl een artikel daarover. De conclusie is even simpel als duidelijk: de VvE kan niet besluiten om een AED te installeren. Dat levert namelijk een nietig besluit op.

Wat is een AED? En wat is een VvE?

AED staat voor ‘Automatische Externe Defibrillator‘, en is een apparaat dat – kort gezegd, en zonder medisch volledig te willen zijn – het hart in geval van een hartstilstand weer op gang kan brengen. Een AED dient dus een gezondheidsbelang: het redt levens. Een VvE beheert het gemeenschappelijke eigendom van de appartementseigenaren: het gebouw en wat daarbij hoort. Een VvE behartigt dus de belangen van de eigenaren voor zover de belangen samenhangen met de taken van de VvE.

VvE kan niet besluiten tot installeren AED

Omdat het installeren van een AED buiten de doelstellingen van de VvE valt, kan de vergadering van de VvE daar niet toe besluiten. Dat zou een nietig besluit opleveren. Meer uitleg daarover lees je in het betreffende artikel op VvE-structuur.nl, via de link hieronder. Wat wel kan is dat de VvE toestemming geeft aan één eigenaar of een groepje van eigenaren om voor eigen rekening en risico een AED op te hangen in de gemeenschappelijke ruimte. Zo’n besluit valt namelijk wel onder het beheren van de gemeenschap.

Barbecue, kerstboom en deelauto: geen VvE belangen

Hetzelfde geldt voor het organiseren van een barbecue op kosten van de VvE, het kopen van een kerstboom of het leasen van een deelauto: dat zijn allemaal zaken die – hoe leuk, goed, verstandig of prijzenswaardig ook – niets te maken hebben met de taken van de VvE. De ALV kan daarom geen besluit nemen dat dit wel mogelijk zou maken. Het bestuur van de VvE kan dat dus uiteraard ook niet, laat staan dat de beheerder dit zou kunnen.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 8 september 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

10 reacties over “Geen AED voor de VvE

  1. T.Putman schreef:

    een waardebon voor een vertrekkend bestuurslid kan dus niet uit de VVE kas worden betaald ?

  2. roelof janssen schreef:

    Strikt juridisch of conform de statuten kan het zijn de VVE formeel geen AED mag aankopen of leasen. Maar gelukkig zijn er in praktijk voldoende mogelijkheden dit wel te doen. Wij (AEDvoorlig.nl leverancier van AED’s) hebben veel VVE’s (of een groep van bewoners in een VVE) als klant. Regelmatig krijgen we ook een melding dat de AED is gebruikt en vaak met succes…en daar draait het om.

    Overigens zijn er ook mogelijkheden om via andere wegen een AED in het pand te hangen. In veel gemeentes zijn hiervoor ook initiatieven aan de gang. Meer weten? Neem gerust contact op.

  3. Sasha Jacobs (hr.) schreef:

    Vreemde constructie. De VvE is er toch ook voor het wel en wee van haar leden, dus ook brandbeveiliging (haspels / blusapparaten / detectoren / etc.), en andere aanschaf t.b.v. wonen & welzijn? Dus ook de veiligheid en gezondheid in de directe omgeving. Het kan toch niet zo zijn, dat een handjevol initiatiefnemers het o.a. financieel en organisatorisch moeten opbrengen, terwijl anderen daar dan ook de vruchten kosteloos van mogen plukken? Scheef en onwerkelijk!

  4. R.B. Wieman schreef:

    Merkwaardig artikel van VvE-structuur.nl. Zij dragen als grond voor nietigheid aan dat de aanschaf van een AED de doelstelling van de Vereniging van Eigenaars voorbij gaat. In het zelfde artikel verwijzen zij naar een eigen publicatie over de doelstelling van de Vereniging van Eigenaars waarin de eerste zin is: “het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars”. De aanschaf van een AED is daarmee volledig verdedigbaar. Ik vraag me af wie het artikel heeft geschreven en of hier een rechterlijke uitspraak aan ten grondslag ligt. Beide zijn niet terug te vinden in het artikel. Uitermate teleurstellend dat NederlandVvE.nl dit zonder meer publiceert als de waarheid!

  5. Rob schreef:

    Zoals in het artikel op deze site duidelijk staat omschreven moet er sprake zijn van gemeenschappelijke belangen DIE SAMENHANGEN met de taken van de VvE.
    Het behartigen van gezondheidsbelangen is geen taak voor de VvE.

  6. Harm schreef:

    Dus Rob, uit jou antwoord moet ik concluderen dat draaideur automaten e.d. waardoor mensen met rotator makkelijker door deur kunnen niet onder gezondheidsbelangen vallen?
    Moet je op eigen terrein invalide plaatsen toe staan, allemaal gezondheidsbelang!!
    Met een AED kan toch tot ieders levensgeluk dienen net zoals bovengenoemde voorbeelden!!

  7. Harm schreef:

    Definitie – “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.”

    Opvallend is dat het dus meer is dan niet ziek zijn. Gezondheid is tegelijk ook een geestelijke toestand, en een verantwoordelijkheid van de gehele maatschappij.

    Dus ook de verantwoordelijkheid van VvE inzake AED plaatsen

  8. Rob schreef:

    Het enige dat leden van een VvE met elkaar gemeen hebben is dat ze woonachtig zijn in hetzelfde gebouw. De VvE zou zich moeten beperken tot het onderhoud van het gebouw.
    Als je in een rijtjeshuis woont kan je ook niet eisen dat alle buren mee gaan betalen aan een AED.
    Waarom zou dat voor iemand die toevallig in een appartementencomplex woont anders moeten zijn?

  9. Harm schreef:

    Hallo Rob.
    Dus ik concludeer uit jou antwoord dat ik ook niet mee hoef te betalen aan de draaideur automaten in het gebouw waar ik zelf geen gebruik van maak.
    Hoe kijk je naar de invalide parkeer plaatsen op het VvE terrein.
    Geef mij eens uitleg gezondheidsbelang en maatschappelijk belang.
    Een groep rijtjes huizen hebben geen VvE en wij wel met een notariële akte en huishoudelijk regelement waar je AED in op kan nemen als de meerderheid daar voor stemt.
    Dit laatste bij een advocaat gecheckt!!

  10. Rob schreef:

    Wanneer het noodzakelijk is dat een deur om gezondheidsredenen van één van de eigenaren wordt voorzien van een automaat zal de betreffende eigenaar dat via de WMO of gemeente moeten regelen.
    Daarbij kunnen de kosten geheel voor de betreffende eigenaar blijven.
    Wil de VvE om andere redenen zelf de deur van een automaat voorzien dan gelden t.a.v. besluiten en kosten de regels uit de akte.

    Als je de AED in de VvE wil regelen, zou je dat naar mijn mening uitsluitend in de akte kunnen regelen en niet in het huishoudelijk reglement. Zie bijvoorbeeld ook MR 2017
    Ik ben benieuwd waarop de advocaat zijn stelling heeft gebaseerd.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.