Geen Box-3 vrijstelling voor VvE spaargeld

Verenigingen van Eigenaars (VvE‘s) moeten verplicht sparen voor groot onderhoud. De leden van de VvE moeten in hun belastingaangifte vervolgens hun aandeel in het vermogen van de VvE opgeven in Box-3. Over het door de VvE opgebouwde spaarsaldo betalen de leden vervolgens vermogensrendementsheffing. Dat heeft tot kamervragen geleid, die minister Ollongren gisteren heeft beantwoord. De minister laat in haar antwoord echter weten niets te voelen voor een box-3 vrijstelling voor leden van een VvE. Nederlandvve.nl legt uit waarom.

Geen verschil met sparen voor eigen woning

Volgens de minister bestaat er geen verschil tussen spaargeld voor onderhoud van een bezitter van een eengezinswoning, en het aandeel in het spaargeld van de VvE. Daar hebben kamerleden Lodders en Koerhuis tegenover gesteld dat een VvE-lid het spaargeld niet terug kan krijgen bij verkoop van het appartement of in geval van overlijden. Maar volgens de minister gaat dat argument niet op. Zij stelt dat het binnen de VvE gespaarde geld dat bestemd is voor groot onderhoud, onderdeel uitmaakt van het vermogen van het VvE-lid. Of het door dat lid kan worden opgeëist of vrij kan worden aangewend is fiscaalrechtelijk niet relevant, aldus (kennelijk) de minister. Zij stelt:

“Zowel woningeigenaren die zelf gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, als woningeigenaren die lid zijn van een VvE en via die weg gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, worden voor dit vermogen belast in box 3 voor zover hun totale vermogen hoger is dan het heffingvrije vermogen”

Daarom vindt de minister een extra vrijstelling niet wenselijk.

Kamerbrief minister Ollongren

De brief waarmee de minister de kamervragen beantwoordt, is via onderstaande link te downloaden.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 21 mei 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

8 reacties over “Geen Box-3 vrijstelling voor VvE spaargeld

 1. Waar niemand het ooit over heeft is dat een goed functionerende VvE met een mooie onderhoudsreserve mee telt in de waarde bepaling van je pand en dus of in het huurwaarde forfait of in de OZB waarde zit.
  Je aandeel in de VvE reserve ook nog eens alpart in box 3 opnemen in het zelfde vermogen 2 keer belasten in dus in strijd met de wet.

 2. Harry Rientjes schreef:

  Akkoord, maar mag dan ook de betaalde rente worden afgetrokken, welke wordt betaald bij een onderhoud abonnement c.q. het aangaan van een VvE energie bespaarlening?

 3. Casper Hommes schreef:

  Belachelijke vergelijking sparen voor de eensgezind woning kan en mag.
  Voor een vve sparen MOET is verplicht.
  Als je vertrekt mag je spaar tegoed niet meenemen.

 4. Klopt, je mag het spaartegoed niet meenemen en het wordt ook niet verrekend met de koper zoals bv de OZB. Dus is het spaarsaldo onderdeel van de koopsom die weer de OZB waarde bepaalt. Daarom is het apart belasten van het VvE spaarsaldo twee keer belasting heffen over het zelfde vermogen.

 5. Jacob F. Rijs schreef:

  Als het gespaarde (niet uitgegeven) onderhoudsbedrag bij de woning hoort, zal deze in de verkoopprijs (apart) ervan worden opgenomen. Mogelijk dat dit kan worden vermeld bij de notaris als “overname inboedel” waar dus geen overdrachtsbelasting over wordt afgedragen.

 6. Will Keizer schreef:

  Bij verkoop van een VvE pand wordt overdrachtsbelasting geheven over de verkoopprijs minus aandeel in het reservevermogen. Overdrachtsbelasting is namelijk alleen van toepassing op onroerend goed vandaar dat het aandeel in het reservevermogen is vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

 7. Ton Sijnke schreef:

  MM mag de voorzitter er geld uit halen voor kerst spullen te kopen

 8. Joute De Graaf schreef:

  Kan me voostellem dat bij inschakeling accountant die dat opgeven bij belasting. Staat het bedrag wat je moet opgeven al ingevuld op het formulier.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.