Hang- en sluitwerk privé of voor de VvE?

In de splitsingsakte staat wanneer iets in de Vereniging van Eigenaren (VvE) gemeenschappelijk is en wanneer het privé is. Meestal is dat duidelijk, maar soms ontstaat er binnen VvE’s discussie over de vraag of een bepaalde zaak privé of gemeenschappelijk is. Recent kregen we via de VvE-vraagbaak een interessante kwestie voorgelegd. Een VvE-lid had het slot van de voordeur van zijn appartement moeten vervangen en vroeg aan het bestuur van de VvE de kosten te vergoeden. Die weigerde dat. Hieronder wordt behandeld of dat terecht was.

Hang- en sluitwerk in buitengevels gemeenschappelijk

In het reglement van de betreffende VvE is bepaald dat het hang- en sluitwerk aan kozijnen die aan de buitengevel van het gebouw zitten gemeenschappelijk zijn. De deur waar het om gaat, bevindt zich echter niet in de buitengevel, maar komt uit in een gemeenschappelijke hal. Daarom meent het bestuur van de VvE dat het hang- en sluitwerk dus niet gemeenschappelijk zou zijn. Want dit hang- en sluitwerk zit niet aan kozijnen die aan de buitengevel van het gebouw zitten, aldus het bestuur.

Maar: deuren die scheiding vormen tussen gemeenschappelijk en privé-gedeelte ook

Dat standpunt klopt echter niet. In het reglement is namelijk ook bepaald dat zowel de deuren die zich in de buitengevel bevinden als de deuren die de scheiding vormen tussen het gemeenschappelijk gedeelte (de hal) en het privé gedeelte (het appartement), gemeenschappelijk zijn. Het hang- en sluitwerk van die deuren zijn bestanddeel daarvan. Dat staat in de wet (art. 5:14 BW). Het eigendom van de bestanddelen van een zaak, volgt de hoofdzaak. Met andere woorden: niet alleen de deuren die de scheiding vormen tussen het privé en het gemeenschappelijk gedeelte zijn gemeenschappelijk, maar ook het daarbij behorende hang- en sluitwerk.

Mocht de eigenaar zelf het slot laten vervangen?

Dan de vraag of de betreffende eigenaar zelf het slot mocht vervangen. Ook die vraag hebben wij bevestigend beantwoord. Er moest namelijk onmiddellijk gehandeld worden. Onder welke voorwaarden er dan actie mag worden ondernomen, lees je in dit artikel.

Sloten vervangen? Gebruik Zoofy!

De horrorverhalen van consumenten die zichzelf hebben buitengesloten en honderden euro’s uit moeten geven aan een malafide slotenmaker zijn legio. In september van dit jaar besteedde het programma Opgelicht?! er nog uitgebreid aandacht aan. Bedragen van wel 800 euro of meer zijn geen uitzondering. Als je een slot moet vervangen, kan gebruik worden gemaakt van klusplatform Zoofy. Zoofy werkt met vaste tarieven vanaf € 90,-. Bezoek de website van Zoofy voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 9 oktober 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

4 reacties over “Hang- en sluitwerk privé of voor de VvE?

 1. Huub Baaij schreef:

  Volgend voorval voordeurslot appartement:
  Bewoner (huurder) staat voor gesloten deur en de sleutels binnen. Laat naar hij zegt slotenmaker komen die cilinder uitboort. Omdat trekbeveiliging in eur beslag zit is dit niet simpel schijnbaar. Deurbeslag kapot en natuurlijk ook de cilinder van sloten systeem. Kosten: € 326,00 cilinder en € 80,00 voor deurbeslag. Zijn voornemens dit hem te laten betalen. Zegt dat hij de slotenmaker € 900,00 heeft moeten betalen (zal beunhaas zijn geweest)

 2. Gerard Brul schreef:

  Er wordt hier gesteld, in het reglement staat, welk reglement wordt hier bedoeld? Een modelreglement, zomja, van welk jaar?

 3. Marnix Boender schreef:

  Het hang- en sluitwerk is weliswaar gemeenschappelijk, maar persoonlijk schaar ik een cilinder onder lid 2:

  “Tot de gemeenschappelijke zaken wordt niet gerekend:

  al die zaken die bestemd zijn om uitsluitend te worden gebruikt door de eigenaar of gebruiker van – of uitsluitend dienstbaar zijn aan – één privé gedeelte.”

  De cilinder komt overeen met de sleutel van de eigenaar, waarover alleen hij beschikt.

  Hoe interpreteert NederlandVvE dit?

 4. Jan van Weert schreef:

  Uitgangspunt hierbij is het regime van modelreglement 1992. Op die basis ben ik het met Marnix Boender eens: een belangrijk uitgangspunt in de splitsingsakte is immers dat als een voorziening (installatie) een functie voor slechts een appartementseigenaar heeft, dat de kosten die met die voorziening samenhangen dan voor rekening van de betreffende appartementseigenaar dienen te komen. Bij het hang- en sluitwerk van een woningtoegangsdeur in een trappenhuis is daar onmiskenbaar sprake van. Weliswaar is hang- en sluitwerk in strikte zin geen installatie maar wel een voorziening met een functie, en in die zin te vergelijken met een installatie. En dus zouden de kosten voor de appartementseigenaar dienen te komen. Wat alleen het lastige is dat is dat clubs als VvE Belang, Nederland VvE en hun kielzog diverse VvE beheerders het tegenovergestelde lopen te roeptoeteren. Ik heb geprobeerd om hierover de discussie met VvE Belang uit te gaan maar in het reactie schreven ze het volgende: Ik hoop op uw begrip dat een verdere inhoudelijk discussie over dit onderwerp niet zal worden gevoerd. Het is dus duidelijk een uphill battle om iets tegen deze in beton gegoten zienswijze te ondernemen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.