Wat is de hoogste VvE van Nederland?

In Nederland zijn heel veel kleine Verenigingen van Eigenaren (VvE) die uit slechts een paar appartementsrechten bestaan. Een minderheid van de VvE’s zijn woontorens of andere kolossale gebouwen. Een enkeling is springt ook qua hoogte in het oog. Wolkenkrabbers zoals in New York zul je in ons kikkerlandje niet vinden, maar er zijn toch wel een aantal indrukwekkend hoge gebouwen in ons land.

Woontorens, torenflats en wolkenkrabbers: wat is de hoogste VvE?

Hieronder heeft Nederlandvve.nl een overzicht gemaakt van de hoogste VvE’s van Nederland. Sommigen daarvan bestaan uit meerdere hoofd- en ondersplitsingen, maar daarmee is in dit lijstje geen rekening gehouden. Er is verder uitsluitend gekeken naar woontorens en niet naar kantoorpanden. Een woontoren is een hoog flatgebouw en wordt ook wel torenflat genoemd. Er wordt over een torenflat gesproken als de hoogte van het gebouw aanmerkelijk groter is dan de lengte en de breedte. Als een torenflat hoger is dan 100 meter, dan wordt er over een wolkenkrabber gesproken.

Dit zijn de hoogste VvE’s:

Nr. 1: New Orleans in Rotterdam

De New Orleans in Rotterdam is met 158,35 meter hoogte de hoogste woontoren van Nederland, en met die lengte met recht een wolkenkrabber. De eer om de hoogste VvE van Nederland te zijn duurt echter niet lang meer. In Rotterdam is namelijk ook de Zalmhaventoren in aanbouw. Die wordt 215 meter hoog en er komen 260 appartementen in.

Nr. 2: De Rotterdam in Rotterdam

Op nummer 2 staat De Rotterdam. In deze Rotterdamse wolkenkrabber bevinden zich zowel woonappartementen, kantoren, een hotel en een flinke parkeergarage. De Rotterdam is met 149 meter hoogte niet alleen een van de hoogste woontorens van ons land, maar is ook qua oppervlakte een van de grootste gebouwen. Het vloeroppervlak van De Rotterdam bedraagt namelijk een indrukwekkende 160.000 vierkante meters.

Nr. 3: VvE Westpoint in Tilburg

Het gebouw Westpoint in Tilburg is het hoogste woongebouw van onze zuidelijke provincies, en neemt landelijk gezien de derde plek in. Westpoint is ruim 142 meter hoog. Haar VvE kwam in 2017 in het nieuws omdat zij te kampen had met een groot fietsenprobleem. Toen dat eindelijk was opgelost, begon de ellende opnieuw. Toen wonnen tientallen leden van de VvE namelijk een splinternieuwe fiets bij de trekking van de Postcodeloterij. Plotsklaps kwamen er daardoor 200 fietsen bij.

Nr. 4: Montevideo in Rotterdam

Ook de vierde plek gaat naar een wolkenkrabber in Rotterdam. Het gebouw Montevideo (naast De Rotterdam en tegenoverde New Orleans) is namelijk 139,5 meter hoog. Het gebouw herbergt kantoren en luxe appartementen op de Kop van Zuid in de havenstad. Het gebouw is te herkennen aan de grote letter ‘M’ op het dak. Inclusief die letter is het flatgebouw 152,32 meter hoog.

Nr. 5: Het Strijkijzer in Den Haag

Op de vijfde plek staat Het Strijkijzer in Den Haag. Het gebouw dankt haar naam aan de driehoekige vorm van het vloeroppervlak, dat wel wat weg heeft van een strijkijzer. Het gebouw heeft 42 verdiepingen, is 132 meter hoog en telt 351 appartementen.

Andere hoge woontorens in Nederland

Opvallend is dat geen enkel Amsterdams gebouw in de top-5 voorkomt. Ook de zesde plek gaat naar een andere plaats, want de volgende op de lijst is De Admirant in Eindhoven. Pas daarna komt een gebouw uit de hoofdstad aan de beurt, namelijk het gebouw Symphony. Symphony bestaat uit twee torens: één woontoren en één kantoortoren. Het gebouw speelde een hoofdrol in de vastgoedfraude.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 16 juli 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.