“Is een VvE verplicht?” Misverstanden uit de wereld

Er zijn verschillende misverstanden over Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Zo krijgen wij regelmatig de vraag voorgelegd of een VvE verplicht is en of het lidmaatschap van een slecht functionerende VvE opgezegd kan worden. Deze vragen zijn gebaseerd op misverstanden over het begrip VvE. In dit artikel helpen we enkele van deze misverstanden uit de wereld.

Is een VvE verplicht?

Een VvE wordt opgericht als een gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten. Hierop zijn geen uitzonderingen. Dus: de VvE is er gewoon. De reden voor het oprichten van een VvE is dat de verschillende eigenaren van de appartementsrechten samen eigenaar zijn van het gehele gebouw. Een VvE is dan het vehikel waarin deze gezamenlijke eigenaren georganiseerd zijn.
De vraag of een VvE verplicht is vloeit vaak voort uit de vraag of het verplicht is om de VvE in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De VvE bestaat al vanaf het moment van splitsing, de inschrijving bij de KvK staat hier los van.

Kortom: een VvE wordt altijd opgericht als een gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten; als u een appartement koopt (dat kan alleen als het pand is gesplitst) dan bestaat er dus al een VvE. Daarnaast is het verplicht de VvE in te schrijven bij de KvK, dit staat echter los van de vraag of de VvE bestaat of niet.

Ik heb er toch niet voor gekozen om lid te worden van een VvE?

Wanneer u een appartementsrecht koopt, koopt u eigenlijk een aandeel in het gebouw en daarbij het exclusief gebruiksrecht van een van de appartementen. Met andere woorden: u koopt het recht een appartement te gebruiken en betaalt voor een gedeelte van het hele gebouw. Iemand die een appartementsrecht koopt kiest er dus voor om samen met anderen eigenaar te worden van een gebouw en kiest er dus wel degelijk voor om lid te worden van een VvE.

Kan ik mijn lidmaatschap van de VvE opzeggen?

In tegenstelling tot het lidmaatschap van een voetbal- of tennisvereniging, kan het lidmaatschap van de VvE niet opgezegd worden. Iedereen die een appartementsrecht koopt wordt samen met de andere appartementseigenaren eigenaar van het gehele gebouw. Vervolgens wordt de koper van rechtswege (dat wil zeggen: automatisch) lid van de Vereniging van Eigenaars. Zolang iemand eigenaar is van een appartement en dus gemeenschappelijk eigenaar van het hele gebouw, is deze persoon lid van de VvE. Het lidmaatschap kan niet opgezegd worden.

De vraag over het opzeggen van het lidmaatschap wordt vaak voorgelegd wanneer blijkt dat de VvE niet goed functioneert. De oplossing is niet om een lidmaatschap op te zeggen, echter om ervoor te zorgen dat de VvE weer goed gaat functioneren. Op deze site staan verschillende (gratis) handleidingen om u daarbij te helpen.  Indien u er met de handleidingen niet uitkomt, kunt u ook VvE-Forum.nl raadplegen en eventueel uw vraag aan één van de bezoekers voorleggen. Abonnees van Nederlandvve.nl raadplegen de VvE vraagbaak.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 16 oktober 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

71 reacties over ““Is een VvE verplicht?” Misverstanden uit de wereld

 1. Geachte heer Hulsing,
  Dit is een uitzonderingssituatie en hangt ervan af wat u koopt als u de vakantiewoning aanschaft (zie eigendomsakte). Vaak is een VvE in dat geval niet verplicht: bij vakantieparken gaat het vaak om verenigingen waarin enkel het beheer van het terrein is ondergebracht.
  Met hartelijke groeten,
  Nederlandvve.nl

  Update 28-04-2014: Het artikel “Bijdrage parkvereniging ook verplicht voor niet-leden” bevat in deze context nog wat interessante informatie: http://tinyurl.com/o753rc4

 2. fred hulsing schreef:

  Goedemorgen,

  direct mijn vraag als het mag: is een VvE verplicht ook in het geval van een recreatiepark waarop verschillende bewoningen staan al of niet op eigen (en verhuurde) grond?
  Gaarne vernemend
  Fred Hulsing

 3. Paul in t zandt schreef:

  Als er geen vereniging is maar er een word opgericht ben je dan verplicht om lid te worden ?

  Mvg Paul

 4. Beste Paul,
  Je wordt, als het pand gesplitst wordt in appartementsrechten en je koopt een van de appartementen, van rechtswege lid van de VvE. De vraag of het verplicht is, is dus niet aan de orde. Alleen bij sommige vakantieparken waar een VvE is opgericht voor bijvoorbeeld onderhoud van terrein is soms sprake van een uitzondering. Bij normale VvE’s (verreweg de meeste) ben je gewoon lid.
  Met hartelijke groeten,
  Robert van Ewijk
  Nederlandvve.nl

 5. sarinde schreef:

  Kan ik naar een andere VVE overstappen? En kan een toezegging – vergunning van een gemeente met subsidie en toestemming van de hypotheek verstrekker voor een B&B door de VVE weer worden teniet gedaan? De B&B is een klein onderdeel van een koophuis tot 40% met 4 gasten. De VVE steld dat dit niet mag wegens de statuten, de buurt vind het een welkome onderneming, alleen de VVE blijft star. Wie kan ik geloven? kan ik hier iets tegen beginnen? dit is nu mijn inkomen en kan zo dus de hypotheek betalen en hoef geen uitkering aan te vragen..grtjs

 6. Beste Sarinde,
  Het lidmaatschap kun je niet opzeggen. De enige manier om van een andere VvE lid te worden is door je huidige appartement te verkopen en een ander appartement te kopen. Het lidmaatschap is ‘van rechtswege.’
  Indien verhuur van een appartement op grond van de akte verboden is, dan verandert een gemeentelijke vergunning dit niet. Er is immers zowel toestemming van de gemeente vereist als toestemming (c.q. ontbreken van een verbod) van de VvE vereist. Zie ook: https://www.nederlandvve.nl/article/illegale-kamerverhuur-aan-toeristen-neemt-toe/
  Met hartelijke groeten,
  Robert van Ewijk
  Nederlandvve.nl

 7. m. de winter schreef:

  Kan de VVE ons verplichten onze 30-jarige druif van het balkon te verwijderen voor schilderwerkzaamheden aan het balkon? Volgens ons kunnen de werkzaamheden ook plaats vinden zonder de druif in zijn geheel te verwijderen.

 8. Beste heer / mevrouw De Winter,
  We hebben, voordat we tot een antwoord kunnen komen, nog wat aanvullende vragen. Zie hieronder. Wilt u de antwoorden hierop via de vraagbaak (knop rechtsboven) naar ons zenden? Alvast dank!
  – Heeft de schilder aangegeven dat verwijdering voor hem noodzakelijk / gewenst is?
  – Woont u op de begane grond en / of staat er iets in het reglement over ‘planten of heesters?’
  Met hartelijke groeten,
  Robert van Ewijk
  Nederlandvve.nl

 9. janine schreef:

  geldt voor een eigen benedenwoning met daarboven appartementen van andere eigenaren ook een lidmaatschap?

 10. Beste Janine,
  Indien het pand gesplitst is in appartementsrechten dan is er een VvE en bent u daar van rechtswege lid van.
  Met hartelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

 11. mike schreef:

  Wij hebben een benedenwoning met een woning erboven. Geen vve bij aankoop jaren terug. En ook nooit iets over gehoord. Ook de bovenburen niet bij aankoop vorig jaar. Ons app staat te koop. Moeten wij een vve oprichten of kunnen wij dit over laten aan de toekomstig eigenaar. Graag advies.

 12. Koos schreef:

  Ik heb wel eens gehoord dat een VVE verplicht is een gezamenlijk fonds aan te leggen voor onderhoud en reparaties.

  Zelf heb ik een VVE met mijn bovenburen in een oud herenhuis, een VVE
  met 2 leden dus.

  Vraag 1) Klopt dat?
  Vraag 2) Wie beheert dat fonds (indien ja)
  Vraag 3) Wat is de minimale inleg in zo’n fonds?

 13. Beste Koos,
  Dat klopt inderdaad. De VvE beheert dit fonds, het bestuur is daarvoor verantwoordelijk. De inleg moet voldoende zijn om het onderhoud in de toekomst te kunnen bekostigen. Daarvoor adviseren wij altijd een MJOP te laten maken. Meer info daarover: https://www.nederlandvve.nl/documentatie/handleiding-vaststellen-reservering-en-hoogte-reservefonds/ en ook: https://www.nederlandvve.nl/article/vaststellen-hoogte-reservefonds-een-controverse/
  Hartelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

 14. mike schreef:

  De splitsing akte is van 1976. Wij hebben het app in 2008 gekocht en hebben het nu verkocht. Toen wij het kochten was er geen vve. Moeten wij deze alsnog oprichten op papier of mag de nieuwe bewoner dit doen met onze bovenburen. De appartementen hebben geen gezamenlijke ruimte en aparte ingangen. Graag advies.

 15. Beste Mike,
  Zoals je zelf aangeeft is er een splitsingsakte (het pand is gesplitst in appartementsrechten) en heb je een appartement gekocht (waaruit ook blijkt dat het pand is gesplitst). Er is dus al een VvE, deze hoeft niet opgericht te worden, maar moet hooguit geactiveerd worden. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier: https://www.nederlandvve.nl/documentatie/handleiding-activeren-slapende-vve/
  Met hartelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

 16. Gregor schreef:

  Beste heer/mevrouw,

  Mijn vraag gaat over de hoogte van de maandelijks bijdragen aan VaA.
  Deze lopen namelijk ster uiteen (van 40 euro tot wel 280 euro per maand).
  Als ik bezwaar heb tegen de hoogte van mijn maandbedrag, wat kan ik daartegen doen? Kan je onderbouwd bezwaar tekenen hiertegen en eisen dat je maandbedrag aangepast wordt?

 17. Beste Gregor,
  Indien je bezwaren hebt over de hoogte van de bijdrage, en dus bezwaren hebt tegen de hoogte van de posten op de begroting c.q. de kosten, dan kun je dat kenbaar maken in de vergadering en daarvoor je stemrecht gebruiken.
  Indien de meerderheid echter akkoord gaat met de begroting, is deze – net als de daaruit voortvloeiende kosten – bindend voor alle leden.
  Met hartelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

 18. Jennifer schreef:

  Twee eigenaren die naast elkaar wonen in ons complex hebben onenigheid met elkaar over geluidshinder. Hoort zo’n onderwerp op de ledenvergadering thuis of is dit geen plek om individuele problemen tussen twee eigenaren uit te vechten?

 19. Beste Jennifer,
  Dat hangt van de aard van de overlast af. Als de geluidhinder bijvoorbeeld wordt veroorzaakt doordat de vloer niet voldoet aan de vereisten uit de splitsingsakte, dan is het een VvE-kwestie. Indien het gaat om gedragingen zoals het spelen van harde muziek, dan is het geen VvE-kwestie en zullen de buren er onderling uit moeten komen.
  Met hartelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

 20. Carla schreef:

  Beste beantwoorder 11:37 uur.

  Wanneer het gaat over gedragingen, zoals het spelen van harde muziek ( is maar een voorbeeld ) en je regelt dit in een huishoudelijk reglement, b.v. na 23:00 geen geluidsoverlast door muziekdragers enz. en alle eigenaars hebben dit goedgekeurd met twee/derde meerderheid , én de twee buren komen er in alle redelijkheid niet samen uit…. dan kan het toch wel een kwestie worden voor de VvE? Zeker wanneer er ook boetebepalingen zijn opgenomen in genoemd huishoudelijk reglement.

  Met vriendelijke groet,
  Carla.

 21. Beste Carla,
  Dat is juist: in dat geval is het een VvE kwestie omdat het door de VvE geregeld is (akte of HR). Meer info over deze materie (het Huishoudelijk Reglement) tref je hier: http://tinyurl.com/pq3lqsr
  Met vriendelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

 22. Carla schreef:

  Thanks mannen, ben mede door jullie site met heel veel bijzonder nuttige info, zo ‘wijs’ geworden. Kom hier dagelijks even aanwippen.

  Met vriendelijke groet,
  Carla.

 23. Bedankt voor je vertrouwen Carla en leuk om deze feedback te lezen.
  Met hartelijke groeten,
  Robert van Ewijk
  Nederlandvve.nl

 24. Anna schreef:

  Hallo,
  Als ik en mijn buurman allebei een boven -en benedenwoning hebben met een eigen splitsingsakte (en dus een eigen VvE blijkt nu) Kunnen wij dan samen een VvE oprichten? En moet dit dan bij de notaris worden geregeld?

  Alvast bedankt

 25. Beste Anna,
  Om twee VvE’s samen te voegen is inderdaad een bezoek aan de notaris noodzakelijk. Het ontgaat mij echter waarom je dat zou willen doen.
  Met vriendelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

  1. Mike schreef:

   Misschien handig voor het gezamelijk dak, het riool en de gevels? Bijvoorbeeld het dak vervangen of gevel voegen en dat uit de gezamelijke VVE betalen?

   2 losse VVE’s lijkt me juist nutteloos, als je samen een huis hebt. Dan is niet meer dan je eigen bankrekening dan, toch?

 26. marinda schreef:

  Goededag,

  Ik ben in een vervelende situatie terecht gekomen.
  Toen ik mijn app. had gekocht wat voorheen 1 pand was en gesplits is, stond de woning boven mij te koop.
  Er is een splitsingakte.
  Ik wist dat er vve moest komen maar die is was niet actief.
  Mijn bovenbuurman verwacht nu van mij dat ik mee betaald aan het vervangen van zijn boeiborden.
  Ik heb mijn benedenwoning netjes bij gehouden aan de buitenzijde.
  Aangezien hij finacieel in de problemen zat heeft hij zijn deel niet bijgehouden. Maar verwacht wel van mij mee te betalen.
  Sinds hij woonachtig is heeft hij totaal geen onderhoud verricht daar het voor dat hij er kwam wonen beter eruit zag.
  Hij dreigt mij mee te betalen.
  wat adviseerd u mij?
  Vriendelijke groet
  marinda

 27. Beste Marinda,
  Toen je het appartement kocht, ben je eigenaar geworden van alle gemeenschappelijke gedeelten van het pand. Je bent dus mede-eigenaar van de boeidelen (die zijn niet van de buurman, maar van jullie samen) en mede-eigenaar van de buitenkant van jouw woning.
  Als onderhoud noodzakelijk is aan die gemeenschappelijke gedeelten, zul je daar dus inderdaad aan mee moeten betalen.
  Mogelijk kan hetgeen jij in het verleden hebt uitgegeven aan onderhoud aan de gemeenschappelijke gedeelten nog verrekend worden, maar of dat kan hangt weer van verschillende factoren af.
  Kortom: je zult mee moeten betalen aan het onderhoud. Je bent namelijk mede-eigenaar van de gedeelten die onderhoud behoeven.
  Met vriendelijke groet,
  Redactie Nederlandvve.nl

 28. Linda van Leeuwen schreef:

  Ben ik verplicht om verhuur en namen van huurders van mijn woning te melden aan de VvE?

 29. Geachte mevrouw Van Leeuwen,
  Ja, dat is het geval. Meer informatie over verhuur en VvE-regelgeving treft u hier: https://www.nederlandvve.nl/vve-informatie/verhuur/
  Met vriendelijke groet,
  Redactie Nederlandvve.nl

 30. Sylvana schreef:

  Beste,

  Wij hebben een VVE met 3 bestuurders, door omstandigheden stoppen er 2 mee en niemand uit het complex wil zich er nog mee bemoeien, laat staan opgeven om in het bestuur te komen. Dus wanneer ik op stap als enige nog lid van het bestuur is er niemand meer, terwijl er 12 bewoners zijn. Nu willen ze kijken om een VVE uit te besteden, mijn vraag is dat kan toch helemaal niet, ik lees dat er altijd wel een bewoner werkzaamheden moet uitvoeren ook al wordt dit uitbesteedt.

  mvg,

  Sylvana

 31. Lex Jongen schreef:

  Moet een notaris bij verkoop vermelden dat er sprake is van een slapende niet ingeschreven VVE ?

  Mvg Lex

 32. Niels Segerink schreef:

  Ik heb een appartement(ik enige eigenaar),nu ga ik samen met mijn vriendin de schuur onder het appartement erbij kopen en verhuren.
  Is het dan verplicht een VVE op te richten?

  Mvg,
  Niels

 33. Beste Niels,
  Als het mogelijk is een appartement te kopen, dan is er een VvE.
  Vriendelijke groet,
  Redactie Nederlandvve.nl

 34. maurice schreef:

  je bent geen bijdrage verschuldigd zolang je geen eigenaar bent geworden volgens het burgerlijk wetboek. dit wil zeggen op het moment dat de verkoper alle aandelen heeft overgedragen en jezelf de volledige zeggenschap hebt over het appartement.

 35. Nicole schreef:

  Mijn buren hebben geen “actieve” vve en ze hebben problemen met het dak. Niemand wil iets betalen en/of ze komen we niet uit. Wij hebben lekkage door hun problematiek. Kan ik hier juridisch nog iets mee? Want hoe moet ik ze bewegen om in actie te komen?? Wij hebben overigens wel een actieve vve. Alvast bedankt!

 36. Beste Nicole,
  Je kunt (als VvE) inderdaad iets ondernemen tegen de VvE van de buren. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een advocaat gespecialiseerd in VvE-recht. Via de bedrijvengids op deze site kun je daarmee in contact komen.
  Met vriendelijke groeten,
  Redactie Nederlandvve.nl

 37. Eric schreef:

  Onze vve deugt niet nu wil ik met 3 anderen die onder een dak zitten zonder de buren een eigen vve vormen kunnen wij ons afsplitsen en ons deel van onze inleg opeisen.
  Wij zijn tenslotte met zijn drieën onder een dak niets wordt met de anderen buren gedeeld.

  1. Joeri schreef:

   Hoi Eric,

   Is hier nog ooit een antwoord op gekomen? Ik zou namelijk dolgraag hetzelfde doen. En ben dus benieuwd naar de mogelijkheden.

   M.vr.gr.

   1. Nederlandvve.nl schreef:

    Geachte heer, mevrouw,

    Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

    Met vriendelijke groet,

    Webredactie Nederlandvve.nl

 38. Jos van Noortd schreef:

  Wij wonen in een hofje van negen huisjes. Ieder heeft weliswaar z’n eigen dak, maar veel zaken zijn gemeenschappelijk, zoals bv de hemelwaterafvoer (de goten). Een VVE zou de oplossing zijn, zeker mbt onderhoud. Maar niet alle bewoners willen meedoen en al helemaal niet meebetalen. Wat nu?

 39. remy schreef:

  ik heb een portiek woning en we hebben een vve met 6 woningen . deze word beheert door een vve vastgoedbeheerder. Deze leveren slecht service en rekenen te veel voor wat ze doen .
  kan ik . ik en nog een bewoner willen stoppen met dit bedrijf . de andere 4 bewoners niet ,kan dit ?

 40. Colin schreef:

  Nee, de 2 eigenaren die de relatie met de beheerder willen beëindigen, hebben waarschijnlijk geen meerderheid van stemmen in een ledenvergadering als alle 6 eigenaren aanwezig zijn. Die 2 eigenaren kunnen een dergelijk besluit alleen nemen als niet alle eigenaren aanwezig zijn op de betreffende vergadering en ze samen wel een meerderheid hebben. Die kans acht ik niet zo groot, tenzij de overige 4 eigenaren notoire afwezigen zijn die zich geen bal interesseren voor de vergadering. Verder moeten de 2 eigenaren ervoor zorgen dat het onderwerp als zodanig ter besluitvorming op de agenda van de vergadering komt. Daartoe moet het voorstel ruim voor de vergadering worden aangemeld bij het bestuur, voorzien van deugdelijke argumenten.

 41. G.Dieterman schreef:

  Als de bovenbuurman zijn dakkapel opnieuw moet voorzien van dakbedekking, moet onderbuurman daar dan aan mee betalen?

 42. Maria schreef:

  heel graag advies bij het volgende probleem. de bovenburen hebben besloten om de daklijst te laten schilderen van een app. gebouw van 4 appartementen. ikzelf heb het benedenapp. in eigendom. zij hebben meteen hun eigen dakkapellen laten schilderen, terwijl ik altijd mijn eigen schilderwerk zoals het voorraam en zijraam, heb betaald. ik wil wel meebetalen aan de zichtbare daklijst maar niet hun hele dakkapellen, 4 stuks. zij willen nu 895 euro van mij hebben als aandeel. kan ik nu ook een tegenvordering indienen voor mijn schilderwerk en de rioleringswerkzaamheden die ik heb betaald uit eigen zak?

 43. Menno schreef:

  Ik zit even met het volgende probleem.

  Wij, 32 woningen, hebben een binnenterrein wat in de koopakte omschreven is als een mandelig toegangspad.
  Toen in 2004 deze woning zijn opgeleverd heeft men verzuimd om direct iets te regelen van een VVE oid.

  Nu willen wij aan aantal initiatief nemers, toch een soort van VVE oprichten. De vraag is wat kunnen wij het beste doen in deze situatie? Graag willen wij dat we met zn allen gaan sparen voor onderhoud en reparatie. Moet elke bewoner akkoord zijn met een VVE, wat zouden we het beste kunnen doen in deze situatie.

  Alvast bedankt.

 44. J. Nieuweboer schreef:

  Vraag,

  Is een VvE verplicht bij een gesplitst appartementengebouw die in het bezit is van een verhuurder. Er is dus sprake van één eigenaar.

 45. Pieter de Raak schreef:

  Vraag: Ik woon in een geheel pand, geheel gescheiden in alle voorzieningen van de naast ons (schoolstraat A’dam) gelegen gesplitste panden. De gesplitste panden bestaan dubbele onder- en boven bewoning. Ons pand is van soutterain tot dak door ons gekocht en bewoond.
  Desondanks heeft de vorige eigenaar (Wooningbouwver. EigenHaard) er voor gekozen het gehele blok in een VVE te zetten. De jurist in de straat meent zich op te moeten stellen als huurbaas, hetgeen tot vervelende situaties leidt. Zijn er enige juridische mogelijkheden om uit de VVE te stappen? Met name dus omdat we een heel pand bewonen dat in alle facetten niet verschilt van de gemiddelde Amsterdamse Herenhuizen zonder VVE.

 46. G.J. de Wit schreef:

  L.S.
  Wij ontvangen van Funda op ons verzoek regelmatig aanbiedingen van appartementen (6 à 18 app. in één gebouw) Soms staat in die aanbiedingen dat er géén VVE is (?) en o.a. dat er géén sprake is van een reservefonds en géén verplichte bijdrage daaraan. Op de vraag aan Funda hoe dit kan krijgen we als antwoord dat het appartementengebouw dan ´in beheer is bij een makelaar´. Wat is uw mening hierover?
  Met vriendelijke groet.
  G.J. de Wit Buinerveen
  Wittesteen@wxs.nl

  1. Billy schreef:

   Ze bedoelen waarschijnlijk dat de advertentie is opgesteld door een makelaar. Het feit dat deze informatie ontbreekt, of op ‘Nee’ staat, betekent dat de makelaar dit niet heeft ingevuld, of dat de VvE slapende is. Het eerste acht ik waarschijnlijker aangezien makelaars wel vaker verzuimen dit soort informatie te vermelden.

 47. P.C. van Hemert schreef:

  Wij wonen in een wooncomplex de Waalhaeve te Nijmegen. Dit betreft 3 woontorens met daar tussenin eengezinswoningen. Alle appartementen/woningen zijn gelegen op een parkeergarage. Ik woon in een woning tussen de woontorens. Mijn huis heeft een eigen ingang. Ik ben met betrekking tot mijn woning niet afhankelijk van het gemeenschappelijke gebouw. Ik vraag mij af of mijn woning terecht als appartementsrecht wordt betiteld.

 48. Berna schreef:

  Vraag: Wij wonen in een portiekwoning met een vve. Nu hebben we bericht gekregen dat de woningen volgend jaar gesloopt worden. Wij willen de vve niet meer betalen omdat er geen onderhoudwerkzaamheden verricht zal worden..Kunnen wij de vve opzeggen, of is de vve ook nog steeds verplicht voor ons??

 49. maarten schreef:

  Worden er nog vragen beantwoord in dit forum? Veelal zie ik vragen waar geen antwoorden op komen.

  On topic, wat als de notaris in de akte van splitsing heeft verzuimd om op te nemen dat een vve wordt opgericht? Volgens mij is er dan formeel geen sprake van een vve. Hoe kan je hier als beheerder het beste mee omgaan? Wille acties zijn verplicht cq aan te raden?

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Beste Maarten,

   Voor het stellen van vragen en het bediscussiëren er van kan je het beste terecht op http://www.vve-forum.nl/. Nederlandvve.nl is niet bedoeld als forum en de kans dat vragen hier beantwoord worden is inderdaad klein. Eventueel kan je wel een abonnement nemen bij Nederlandvve.nl voor het laten beantwoorden van vragen. Zie hiervoor ook https://www.nederlandvve.nl/voor-vves/.

   Mvg. Redactie Nederlandvve.nl

 50. R.Ferdinandusse schreef:

  De overheid wil nu gaan bepalen hoeveel ik moet afdragen aan de VVE. Mag dat zo maar? Ik betaal al genoeg dus dat ga ik echt niet doen. Wie controleert dit?

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Geachte heer, mevrouw,

   Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

   Met vriendelijke groet,

   Webredactie Nederlandvve.nl

 51. Patrick Berg schreef:

  Een bedrijfshal van 5000 m2 is opgedeeld in 17 kleinere gedeeltes. Iedere ruimte is verticaal gescheiden en heeft een eigen toegangsdeur. Nu zitten we met apartementsrechten en een VVE. Is ontsplitsing of ontbinding van de VVE mogelijk

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Geachte heer, mevrouw,

   Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

   Met vriendelijke groet,

   Webredactie Nederlandvve.nl

 52. Esther schreef:

  Goedemiddag,

  Ik begrijp dat er altijd sprake is van een VvE als het om een appartement gaat. Maar wat is de situatie als de splitsingsakte van een appartement voor 1972 is opgesteld, toen een VvE nog niet verplicht was? Wij kunnen geen lening krijgen omdat er geen VvE aanwezig is (ook geen slapende). Deze kan ook niet zonder meer (formeel) opgericht en ingeschreven worden bij de KvK. Dient er dan door de verkoper een nieuwe splitsingsakte opgesteld te worden bij de notaris, zodat er een VvE opgericht kan worden? Wij willen sowieso graag een actieve VvE. Waar kan ik meer informatie vinden over dit onderwerp?

  Alvast bedankt,
  Vriendelijke groet

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Geachte heer, mevrouw,

   Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

   Met vriendelijke groet,

   Webredactie Nederlandvve.nl

 53. Mariëtte schreef:

  Goedemiddag, In onze wijk zijn al verschillende VVE’s opgeheven. Onze VVE bestaat uit een tweetal appartementen met daaronder 8 carports en 11 schuurtjes. Al nagenoeg 20 jaar wordt door alle leden via een splitsingsakte de daarbij behorende bedragen betaald. Echter al het onderhoud gebeurt aan de 2 appartementen en nagenoeg niet aan de schuurtjes of carports. De VVE leden van carports en schuurtjes willen deze VVE opheffen. Wat komt daarbij kijken, ook aan kosten van de notaris? Let wel, één woning is in het bezit van een woningbouw-vereniging en de andere is inmiddels in particulier bezit. We zitten echter met deze gedachte met alle leden-eigenaren behoorlijk op één lijn.

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Geachte heer, mevrouw,

   Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

   Met vriendelijke groet,

   Webredactie Nederlandvve.nl

 54. Eric schreef:

  Volgens mij wordt hier voor een deel uit eigenbelang van nederlandvve.nl gesproken, mij is nl ter ore gekomen via andere wegen dat een VvE verplicht is bij alle splitsing aktes na 1972, is de spiltsing akte van voor deze datum dan is het afhankelijk van wat er aangegeven is in de splitsing akte, dat betekend dus dat platting aktes van voor 1972 niet automatisch een vereniging van eigenaren hoeft te hebben.

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Kunt u ook aangeven wat het eigenbelang van Nederlandvve.nl zou zijn?

 55. Ellie schreef:

  Goedemiddag,

  Als personen hun vve-bijdrage niet betalen hebben zij dan stemrecht tijdens de algemene leden vergadering?

  Vriendelijke groet

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Geachte heer, mevrouw,

   Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

   Met vriendelijke groet,

   Webredactie Nederlandvve.nl

 56. Gerrit schreef:

  Goedemorgen, ik heb een oud kaaspakhuis omgebouwd tot 2 appartementen(8 en 8A). Deze twee appartementen gaan verhuurd worden aan 1 klant. Ik ben voor 100% eigenaar vh pakhuis, moet ik een VVE oprichten?

 57. M. van Dijk schreef:

  Hallo VVEnederland,

  Kan het zo zijn dat er geen VVE is terwijl er wel een gezamnelijk dak is?

  Gr. Monique

 58. Kim schreef:

  Het is niet altijd waar dat de VvE er gewoon is. De splitsingsakte van mijn appartement (een benedenwoning met bovenburen) is opgesteld in 1970. Toen was dat nog niet automatisch aan de orde. Er IS dus geen VvE bij mijn appartement.

 59. Monique Polman schreef:

  Geacht VvE- Forum,
  Is de groot eigenaar van een appartementen complex (appartementen die hij verhuurd, en later ging verkopen) verplicht om een VVE op te richten? En, nog belangrijker; reserve op te bouwen? Toen ik het appartement als huurder en bewoner kocht zat er €127,00 in kas……
  Ik ben heel benieuwd uw antwoord. Vriendelijk dank alvast.
  Vriendelijke groet, Monique

 60. Monique Polman schreef:

  Nog even als toelichting: ik was de eerste die als huurder een appartement kocht.

  Monique

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.