KvK verkoopt privégegevens VvE bestuurders

Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) zijn verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, dat is voor de meeste VvE’s inmiddels wel bekend. Minder bekend is dat de Kamer van Koophandel (KvK) de gegevens van het VvE-bestuur vervolgens kan verkopen aan commerciële partijen, waardoor veel bestuurders overspoeld worden door reclame. Daar is een oplossing voor, maar die weten velen pas te vinden als het al te laat is. Een beschouwing van Nederlandvve.nl.

KvK inschrijving verplicht, handelsregister openbaar

Sinds 1 juli 2008 moeten alle VvE’s ingeschreven zijn bij de KvK, dat staat in de Handelsregisterwet. De gedachte achter die inschrijfplicht is dat VvE’s deelnemen aan het handelsverkeer. Daarom moeten hun contractpartijen kunnen achterhalen of degene die zich voordoet als VvE bestuurder, dat ook daadwerkelijk is. De inschrijfplicht zorgt dus voor rechtszekerheid. Bovendien wordt zo fraude in VvE’s voorkomen: niet iedereen kan na de inschrijving nog zomaar namens de VvE handelen. De rechtszekerheid is echter alleen gediend als het handelsregister ook openbaar is. Het moet dus voor iedereen is te raadplegen zijn. En juist dat blijkt een flinke keerzijde te hebben.

Privégegevens VvE bestuur verkocht voor marketing

Het is verplicht om bij de KvK inschrijving de adresgegevens van iedere bestuurder te vermelden. Bij een VvE lid die een bestuursfunctie uitoefent, is dat meestal zijn of haar privé adres. Dat betekent dus dat iedereen die een KvK-uittreksel downloadt, vervolgens over die gegevens beschikt. Niet alleen potentiële contractpartijen, maar ook marketeers raadplegen het handelsregister. En daar gaat het mis, want voor de KvK maakt het niet uit welke partij de gegevens uit haar register koopt. Dat blijkt uit een onderzoek van NOS. Marketingbureaus kunnen dus eenvoudig de gegevens van VvE’s kopen, inclusief privégegevens van bestuurders, en die vervolgens bestoken met reclame.

Autoriteit Persoonsgegevens in gesprek met KvK

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is de handelswijze van de KvK mogelijk in strijd met de wet. De bedoeling van de partij die de gegevens koopt, is volgens de privacywaakhond wel degelijk relevant. En als marketing het doel is, dan mogen de gegevens niet zomaar verstrekt worden. Volgens de NOS gaat de Autoriteit Persoonsgegevens daarom in gesprek met de Kamer van Koophandel, die zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust is.

KvK: “Dat doen we al honderd jaar zo”

Een woordvoerder van de KvK heeft namelijk aan de NOS laten weten dat die “uiterst verbaasd” is over de berichtgeving. De woordvoerder zei zelfs: “dat doen we al honderd jaar zo”. Maar bovendien heeft de KvK een groot belang bij het verkopen van de gegevens. De KvK is grotendeels afhankelijk van het inkomen dat zij zelf creëert. Een groot deel daarvan is afkomstig van bedrijven die op grote schaal data inkopen.

Non maling indicator

En als je niet wilt dat jouw gegevens ook bij die bedrijven terechtkomen, kun je dat aan de KvK laten weten door een ‘non mailing’ indicator aan te zetten. Hoe dat moet, lees je hier. Maar aan die non mailing heb je niets, als je gegevens al verkocht zijn en op straat liggen. Vermoedelijk wordt de aloude discussie over de zin en onzin van de KvK inschrijving voor VvE’s hiermee opnieuw aangewakkerd.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 24 april 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “KvK verkoopt privégegevens VvE bestuurders

  1. Carla schreef:

    Oeps…’we doen dat al honderd jaar’. Maar na 25 mei 2018, dan wordt de AVG van kracht, komt er, naar ik aanneem, toch echt een einde aan die ‘honderd jaar.’;)

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.