Lening voor laadpaal bij VvE

Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) kunnen vanaf nu geld lenen om laadpalen voor elektrische auto’s te financieren. Dat heeft het Nationaal Energiebespaarfonds bekend gemaakt. Hoewel er in Nederland steeds meer elektrische auto’s rondrijden en het aantal laadpalen toeneemt, blijven VvE’s daarmee achter. Voor eigenaren in appartementencomplexen is het vaak duur en ingewikkeld om een laadpaal aan te leggen. Daar heeft Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) nu verandering in gebracht. Nederlandvve.nl bespreekt de maatregel.

Kosten van laadpaal bij VvE struikelblok

Voor appartementseigenaren staan de kosten van een laadpaal bij de VvE vaak in de weg aan de aanschaf van een elektrische auto. De kosten voor een laadpaal in een parkeerkelder of op een parkeerterrein zijn vaak fors hoger dan de kosten van een laadpaal bij de eigen woning. Dat struikelblok heeft Van Veldhoven nu weggehaald. Op haar verzoek heeft het Nationaal Energiebespaarfonds de ‘VvE Energiebespaarlening’ uitgebreid met de mogelijkheid om ook financiering voor laadpalen aan te vragen. Met de maatregel wordt voorkomen dat de totale kosten voor de aanleg van de laadinfrastructuur worden afgewenteld op de eerste gebruiker, wat de keuze voor een elektrische auto in de weg kan staan.

Twee miljoen euro voor laadpalen bij VvE’s

Het kabinet heeft twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling. Door het opladen van de elektrische auto op het terrein van de VvE mogelijk te maken, hoopt de Staatssecretaris dat elektrisch rijden aantrekkelijker en betaalbaarder wordt. Van Veldhoven over de maatregel:

Ik wil dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker en betaalbaarder wordt, voor elke automobilist. Elektrisch rijden is goed voor het klimaat, voor de schone lucht in onze steden en het rijdt ook nog eens heerlijk. Maar dan is het wel zo fijn als je je auto gewoon op je eigen parkeerplaats kunt opladen. Het laden van je auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon. Dat komt met deze mogelijkheid ook voor mensen die in appartement wonen een stukje dichterbij

Wilt u ook een laadpaal bij uw VvE?

Op Nederlandvve.nl krijgt u tips en advies voor het plaatsen van een laadpaal bij uw VvE. Voor meer informatie over de lening voor een laadpaal raadpleegt u de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 16 juli 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Lening voor laadpaal bij VvE

 1. A.A.Zijlstra schreef:

  Onlangs heeft de vergadering van de vve besloten een a.e.d. aan te schaffen. Dit wat later ingetrokken omdat De statutaire doelstelling van een VvE is, kort gezegd, het beheer en onderhoud van de gezamenlijke zaken en nee, het behartigen van gezondheidsbelangen is daar geen onderdeel van.
  Valt dan het aanschaffen door de vve van een laadpaal aan de openbare weg daar dan ook niet onder ?
  Het gaat namelijk niet over onderhoud en beheer van het gebouw en of een laadpaal onder gezamenlijke zaken valt….

 2. M. Heeren schreef:

  Precies. U heft helemaal gelijk. Als er in de originele situatie geen laadpalen waren dan is dat geen gemeenschappelijke zaak en kan de VVE daar ook geen geld aan besteden, tenzij het splistingsreglement zou worden gewijzigd

 3. Rien Jansen schreef:

  Dan geld dit dus ook voor zonnepanelen

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.