Mogen de kabels van zonnepanelen door de liftschacht?

Regelmatig bellen VvE-bestuurders het Liftinstituut met de vraag: “Als we zonnepanelen gaan monteren. Mogen we dan de bekabeling door de liftschacht laten lopen?” Het antwoord is ja, maar daarvoor gelden strenge voorwaarden. Het Liftinstituut legt voor de lezers van Nederlandvve.nl uit hoe het zit.

Dit zegt het Warenwetbesluit Liften

Kabels die door de liftschacht lopen en niet noodzakelijk zijn voor de veiligheid of de werking van de lift, zijn op grond van het Warenwetbesluit liften niet toegestaan. Dit om te voorkomen dat mensen die daar niet toe bevoegd zijn, de liftschacht betreden voor aanpassingen of reparaties.

Het is wel mogelijk om een deel van de liftschacht bouwkundig af te scheiden. Dit deel kan dan als doorgaande leidingkoker gebruikt worden. De bouwkundige scheiding moet zodanig zijn uitgevoerd dat het redelijkerwijs niet meer mogelijk is om de binnenzijde van deze leidingkoker vanuit de liftschacht te bereiken. Als leidingen en kabels vervangen of bijgetrokken moeten worden, moet dit van buiten de liftschacht kunnen plaatsvinden.

Samenwerking aannemer, liftinstallateur en liftonderhoudsbedrijf

Als voor het eenmalig aanbrengen van de leidingschacht activiteiten nodig zijn vanuit de liftschacht, dan moeten die werkzaamheden voorbereid en uitgevoerd worden in nauwe samenspraak tussen de aannemer en het liftonderhoudsbedrijf of de liftinstallateur. De verplichtingen op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, zoals RI&E, werkplan et cetera moeten daarbij in acht worden genomen.

Kosten voor kabels zonnepanelen door lichtschacht

Voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) die het plaatsen van zonnepanelen overwegen, of VvE’s die het individuele eigenaren toestaat om zonnepanelen te plaatsen, is het van belang om alvast na te denken over de vraag waar de bekabeling komt te liggen. Als meerdere eigenaren zonnepanelen willen kunnen plaatsen, dan is het verstandig om na te denken over het delen van de kosten om het bouwkundig mogelijk te maken de kabels door de liftschacht te laten lopen. Die kosten hoeven maar één keer gemaakt te worden, terwijl meerdere eigenaren ervan kunnen profiteren.

Dit bericht is geplaatst op  zondag 1 september 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Mogen de kabels van zonnepanelen door de liftschacht?

  1. Grootscholten schreef:

    Mogen de electro ( grijze kabel ) in de bestaande kabel goot geplaatst worden

  2. Grootscholten schreef:

    Mogen de electro ( grijze kabel ) in de bestaande kabel goot geplaatst worden, in de lift schacht

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.