Notificatieregeling oplaadpunten VvE nadert! Wat zijn de gevolgen?

Met het wetsvoorstel Notificatieregeling oplaadpunten VvE (Verenigingen van Eigenaren) wordt het plaatsen van een laadpaal voor elektrische auto’s bij je appartement een stuk eenvoudiger. Maar wat houdt de wet in? En wat betekent het voor jou als VvE-bestuurder? Gijs Koning, commercieel directeur bij Laadsnel.nl legt het stap voor stap uit.

Wat houdt de notificatieregeling oplaadpunten VvE precies in?

Het belang van verduurzamen wordt steeds groter voor VvE’s. Toch kan het soms lastig zijn om tot concrete afspraken te komen. De overheid wil dat proces versnellen. Daarom nemen zij zoveel mogelijk belemmeringen weg voor het uitvoeren van duurzame initiatieven. Een voorbeeld daarvan is de Notificatieregeling Oplaadpunten voor Verenigingen van Eigenaren. Met dit wetsvoorstel kan iedere woningeigenaar straks zelf (onder bepaalde voorwaarden) een laadpaal of oplaadpunt plaatsen op een door de VvE beheerde parkeerplaats. En het enige wat de bewoner hoeft te doen, is de VvE in te lichten.

Wat verandert er in de besluitvorming?

De notificatieregeling verandert de gebruikelijke gang van zaken binnen VvE’s, waarbij een bewoner een voorstel doet en de leden stemmen over de uitvoering en financiering in een ALV. In plaats daarvan kan een bewoner met een elektrische auto een werkplan indienen voor een laadpaal. Hierin zet hij of zij details over de aansluiting van de laadpaal en het gebruik ervan. Wanneer het voldoet aan de voorwaarden van de notificatieregeling, en eventueel nog wat kleine aanvullende eisen vanuit de VvE, dan krijgt de bewoner toestemming om de laadpaal te plaatsen. Zo staat er binnen no-time een (privé) laadpaal op VvE-grond.

Kun je als VvE een laadpaal weigeren?

De notificatieregeling geeft je als VvE minder zeggenschap over het plaatsen van laadpalen op je terrein. Je kunt geen enkele aanvraag meer weigeren, zolang het voldoet aan de wettelijke eisen. En dat leidt tot terechte zorgen bij veel VvE’s. Want is er dan wel voldoende aandacht voor brandveiligheid? Hoe zit het met exclusief gebruik van de laadpaal? Hoe worden de kosten verdeeld? En hoe ga je om met andere bewoners die elektrisch (willen) rijden? Met de wet in aantocht is dit hét moment om een goed plan te ontwikkelen voor jouw VvE. Zo voorkom je wildgroei aan individuele laadpalen en creëer je een waardevolle én toekomstbestendige oplossing voor zoveel mogelijk bewoners.

Hoe bereid je je goed voor op de nieuwe notificatieregeling?

Als VvE is het belangrijk om de volgende stappen te zetten:

  • Onderzoek hoeveel vraag er is

Zoek uit hoeveel elektrische auto’s er zijn bij bewoners en hoeveel er de komende jaren bijkomen. Daarmee krijg je een goed beeld van het aantal laadpalen dat noodzakelijk is.

  • Onderzoek mogelijke oplossingen en investeringen

Blijven kosten behapbaar? En hoe kun je dit slim financieren? De experts van Laadsnel helpen graag bij het vinden van de meest voordelige financieringsvorm.

  • Bepaal de voorschriften in het huisreglement

Aan welke voorwaarden moet jullie oplossing voldoen? En welke veiligheidsvoorschriften gelden er? Zorg samen in de ALV voor de juiste aanpassingen van de reglementen.

  • Ontwikkel een voorstel

Stel samen een voorstel op, zoals een individuele eigenaar ook zou doen, waarin je de aanschaf en plaatsing van de laadpalen tot in detail uitwerkt.

Hulp nodig van een deskundig adviseur?

Er komt door de notificatieregeling veel op je af als VvE-bestuurder. Je wil in die hectiek een afgewogen keuze maken en een verstandige investering doen. De deskundige adviseurs van Laadsnel staan hierin voor je klaar. Wij helpen je een laadoplossing op maat creëren. Een oplossing die géén grote investering vraagt, waarbij de gebruiker betaalt en waarbij je zeker bent van goed onderhoud en beheer. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op en we vinden de oplossing die bij jouw VvE past!

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 17 november 2022.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “Notificatieregeling oplaadpunten VvE nadert! Wat zijn de gevolgen?

  1. Peter Stultiens schreef:

    De brandweer stelt dat er een NOODSTOP op de electriciteitsaanvoer moet zijn en wel aan de buitenzijde van het complex,anders gaat de brandweer zowiezo niet naar binnen.Bij bv 20 appartementen dan TWINTIG noodstops???????????

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.