OM wil celstraf voor VvE-bestuurder

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat voormalig VvE-bestuurder Karel Steup alsnog de cel ingaat. De ex bestuurder kreeg in 2015 een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf omdat hij vier ton van de VvE aan zijn eigen B.V. ‘leende’. Omdat de man tot op heden nog geen cent terugbetaalde, wil het OM dat hij zijn voorwaardelijke celstraf alsnog uitzit.

Spijt, of een patroon?

Follow The Money (FTM) meldde indertijd dat Steup tijdens de strafzitting zijn spijt had betuigd: hij zou een grote stommiteit zijn begaan. Dat heeft hij gezegd met een betraand gezicht en met hoorbare snikken, aldus FTMQuote meldt echter dat er sprake is van een patroon: Steup zou al jaren op deze manier te werk gaan, valt uit het artikel af te leiden. Uit een publicatie van Nederlandvve.nl blijkt dat Steup vond dat de VvE het geld niet nodig had, en dus die 4 ton wel kon missen. Het valt dus nog te bezien of er daadwerkelijk sprake is van spijt, of van een bestendige werkwijze.

240 Uur taakstraf

Steup werd in 2015 veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Volgens de rechtbank had hij namelijk op meerdere momenten en “in het kader van een door hem zelf bedachte en opgestelde geldlening” in totaal € 400.000,-  overgemaakt van de bankrekening van de VvE naar zijn eigen rekeningen. Hoewel de rechtbank, gelet op de ernst van de feiten, vond dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend zou zijn, is toch een taakstraf opgelegd. Er was namelijk een betalingsregeling tussen Steup en de VvE getroffen, en de rechtbank vond dat het belangrijker was dat de aangerichte schade zou worden hersteld. Steup werd daarom veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden. Daarbij is bepaald dat als de betalingsregeling niet zou worden nagekomen, Steup de gevangenisstraf alsnog moet uitzitten.

Steup betaalt VvE niet terug

Het AD meldt nu dat Steup nog geen cent heeft terugbetaald van de vier ton die hij van VvE Verzorgingsflat Waalsdorp (waar overigens de moeder van Steup woont) leende. De Officier van Justitie gaat de rechter daarom vragen om Steup alsnog achter de tralies te zetten. Het is nog onbekend wanneer het verzoek van het OM op een terechtzitting wordt behandeld.

UPDATE 29 september 2018

De rechtbank bepaalde in 2017 dat Steup een tweede kans verdiende. Maar hij bleef in gebreke in de nakoming van de betalingsregeling. Daarom bepaalde de Haagse strafrechter in september 2018 dat Steup zijn celstraf alsnog moest uitzitten. Hier lees je meer daarover.

Verleiding onweerstaanbaar voor VvE-bestuurders

Helaas komt het vaker in het nieuws dat VvE-bestuurders of beheerders de verleiding van de goed gevulde reservefondsen niet kunnen weerstaan. Zo werd VvE-beheerder Admipunt enkele weken geleden failliet verklaard nadat hij tonnen van de door hem beheerde VvE’s had verduisterd. Dat verhaal staat niet op zichzelf: een paar jaar eerder werd ook van beheerder AB&V bekend dat die zich schuldig had gemaakt aan verduistering. Daarnaast zijn er vele verhalen bekend van penningmeesters die de reserves vergokken, en vele andere misstanden in VvE’s. De sleutel voor het probleem? Die is even simpel als doeltreffend: namelijk het naleven van de splitsingsakte door het verplichte twee-handtekeningensysteem in te voeren.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 28 februari 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “OM wil celstraf voor VvE-bestuurder

 1. Carla schreef:

  Het O.M. heeft inmiddels in deze treurige kwestie beslist.

  https://www.bollenstreekomroep.nl/2018/09/ex-bestuurder-9-maanden-de-cel-in/

  Met vriendelijke groet,
  Carla.

 2. Nederlandvve.nl schreef:

  Bedankt voor de tip, Carla! We schreven naar aanleiding daarvan dit artikel: https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/vve-bestuurder-karel-steup-gevangenis/
  Met vriendelijke groet,
  Redactie Nederlandvve.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.