Omslag achterstallige VvE bijdragen, zo zit het!

Als een lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) een betalingsachterstand heeft van een half jaar of meer, dan vindt er een omslag achterstallige VvE bijdragen plaats. Dat staat in de modelreglementen. Maar wat houdt die omslag van achterstallige servicekosten precies in? En gebeurt het in de praktijk wel? En ook: wat zijn de consequenties? Nederlandvve.nl zocht het uit.

Modelreglementen: omslag achterstallige VvE bijdragen

In de modelreglementen staat dat als een eigenaar binnen 6 maanden na het vaststellen van de jaarrekening over een bepaald boekjaar nog een betalingsachterstand heeft over dat boekjaar, dat zijn schuld wordt omgeslagen over de andere eigenaren. Dat betekent dat de andere eigenaren het tekort dat door de wanbetaler is ontstaan moeten aanzuiveren. Dat doen zij dan naar rato van hun eigen breukdeel. Deze regeling staat in artikel 19 van Modelreglement 1972 en Modelreglement 1973. Verder staat hij in artikel 6 lid 2 van Modelreglement 1983, in artikel 6 lid 2 van Modelreglement 1992 en in artikel 13 lid 2 van Modelreglement 2006. Ook in Modelreglement 2017 is de regeling terecht gekomen, namelijk in artikel 17 lid 2.

Vordering op medelid en VvE blijft tot incasso bevoegd

Als de betreffende eigenaren de schuld van hun mede-VvE-lid (gedeeltelijk: want naar rato van hun breukdeel) hebben voldaan, kunnen die betreffende eigenaren weer verhaal halen op de wanbetaler. Die eigenaren zijn dan dus bevoegd om in eigen naam een incassoprocedure tegen die eigenaar te beginnen. De VvE zelf blijft ook tot incasso bevoegd. Die kan de wanbetalende eigenaar dus ook blijven aanspreken.

De praktijk: omslag vindt bijna nooit plaats

In de praktijk wordt de regeling bijna nooit toegepast. Mogelijk komt dat door de korte termijn van 6 maanden. Een andere reden kan zijn dat het toepassen van de regeling in de praktijk ingewikkeld blijkt. VvE’s en hun leden weten vaak geen raad met de consequenties, zoals het verhaal van de individuele leden op hun medelid. Maar: de modelreglementen laten de VvE’s geen keuze. Uit de formulering van de bepaling blijkt namelijk dat de omslag van de schuld gewoon plaatsvindt, zonder dat er een besluit of andere handeling voor vereist is. Want de schuld “wordt” omgeslagen, aldus de reglementen.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 7 februari 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Omslag achterstallige VvE bijdragen, zo zit het!

  1. Hans verbiest schreef:

    Geachte lezer,

    Uw uitleg omslag achterstallige VvE bijdragen klopt niet.
    Zie boek 5 artikel 122 lid 3.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.