Online VvE-vergadering blijft mogelijk

Op 28 september 2020 is de noodwet die digitaal vergaderen voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) mogelijk maakt, verlengd. Oorspronkelijk mochten VvE’s tot 1 september 2020 digitaal vergaderen. De noodwet is nu echter voor onbepaalde tijd verlengd.

Verlenging voor onbepaalde tijd

Eerder werd de werking van de noodwet al verlengd tot 1 oktober 2020. In het besluit van 28 september 2020 staat dat de noodwet is verlengd tot 1 december 2020. Maar, er moet minimaal 2 maanden voor het vervallen van de regeling een aankondiging daarvan worden gedaan. Pas dan vervalt de regeling. Als die aankondiging niet komt, dan mag ervan uitgegaan worden dat de noodwet weer zal worden verlengd. Dat kan een onbeperkt aantal keren, maar wel met telkens maximaal 2 maanden (artikel 35 lid 2 van de noodwet).

Online VvE-vergaderingen zeer succesvol

Het is gebleken dat digitaal vergaderen VvE’s grote voordelen biedt. De opkomst in de vergaderingen is groter, vergaderingen zijn eenvoudiger in te plannen en vergaderingen verlopen efficiënter. Een nadeel is wel dat veel oudere bewoners moeite hebben met de techniek, en daardoor liever een fysieke vergadering bij zouden wonen.

Tendens: digitaal vergaderen de nieuwe norm

Door de corona-crisis en de noodwet heeft digitaal vergaderen een enorme vlucht geworden onder VvE’s. Nederlandvve.nl juicht dat toe. Roel van der Vossen van Nederlandvve.nl daarover:

“Door de noodwet kan de gang van zaken in VvE’s gewoon doorgaan. En dat moet ook wel. Niet alleen moet de jaarrekening van de VvE binnen een bepaalde termijn goedgekeurd worden, maar bovendien moeten VvE’s kunnen besluiten over het doen van onderhoud. Als dat stil komt te liggen, kan dat vervelende gevolgen hebben.

Net zoals dat thuiswerken de nieuwe norm lijkt te worden, geldt dat ook voor digitaal vergaderen. De noodwet is – de naam zegt het al – weliswaar uit nood geboren, maar het zorgt ook voor veranderingen in de maatschappij. Als gevolg van de maatregelen van de overheid raken mensen meer en meer gewend aan alternatieve communicatiemiddelen.

Tot februari 2021 GRATIS online vergaderen

Daarom heeft Nederlandvve.nl in overleg met enkele marktpartijen een applicatie ontwikkeld waarmee VvE’s digitaal kunnen vergaderen en kunnen stemmen. Daarbij worden alle vereisten van de spoedwet in acht genomen. Op deze manier kunnen VvE’s tijdens de corona-crisis gewoon blijven vergaderen. In verband met de verlenging van de noodwet, is het programma tot februari  2021 bovendien helemaal gratis. Klik hier voor digitaal vergaderen.

Dit bericht is geplaatst op  zondag 4 oktober 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “Online VvE-vergadering blijft mogelijk

  1. S. Jacobs schreef:

    Ondanks 4x een e-mail herinnering te hebben gestuurd als lid van een 32 leden-tellende VvE aan het bestuur en de externe beheerder, met de vraag wanneer de ALV van 2020 gehouden gaat worden, is daar tot op heden geen gehoor aan gegeven, noch enige reactie op gekomen. Reeds in mei heb ik als Kascommissie-lid de jaarstukken van 2019 goedgekeurd. Wat staat ons nu te doen. Welke maatregelen kunnen we nemen?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.