Online VvE-vergadering blijft sowieso mogelijk tot 1 december 2020

Op 28 september 2020 is de noodwet die digitaal vergaderen voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) mogelijk maakt, verlengd. Oorspronkelijk mochten VvE’s tot 1 september 2020 digitaal vergaderen. De noodwet is nu echter tot 1 december 2020 verlengd

Geen verlenging voor onbepaalde tijd

Diverse media melden dat de noodwet voor onbepaalde tijd zou zijn verlengd. Maar dat klopt niet helemaal. Eerder werd de werking van de noodwet al verlengd tot 1 oktober 2020. In het besluit van 28 september 2020 staat dat de noodwet is verlengd tot 1 december 2020. Daarna vervalt de noodwet in beginsel en mogen VvE’s in principe dus niet meer online vergaderen. Wel is het streven om – als er niet tot verlenging zou worden beslist – dat er minimal 2 maanden voor het vervallen van de regeling een aankondiging daarvan wordt gedaan. Als die aankondiging niet komt, dan mag ervan uitgegaan worden dat de noodwet weer zal worden verlengd. Dat kan een onbeperkt aantal keren, maar wel met telkens maximaal 2 maanden (artikel 35 lid 2 van de noodwet).

Online VvE-vergaderingen zeer succesvol

Het is gebleken dat digitaal vergaderen VvE’s grote voordelen biedt. De opkomst in de vergaderingen is groter, vergaderingen zijn eenvoudiger in te plannen en vergaderingen verlopen efficiënter. Een nadeel is wel dat veel oudere bewoners moeite hebben met de techniek, en daardoor liever een fysieke vergadering bij zouden wonen.

Tendens: digitaal vergaderen de nieuwe norm

Door de corona-crisis en de noodwet heeft digitaal vergaderen een enorme vlucht geworden onder VvE’s. Nederlandvve.nl juicht dat toe. Roel van der Vossen van Nederlandvve.nl daarover:

“Door de noodwet kan de gang van zaken in VvE’s gewoon doorgaan. En dat moet ook wel. Niet alleen moet de jaarrekening van de VvE binnen een bepaalde termijn goedgekeurd worden, maar bovendien moeten VvE’s kunnen besluiten over het doen van onderhoud. Als dat stil komt te liggen, kan dat vervelende gevolgen hebben.

Net zoals dat thuiswerken de nieuwe norm lijkt te worden, geldt dat ook voor digitaal vergaderen. De noodwet is – de naam zegt het al – weliswaar uit nood geboren, maar het zorgt ook voor veranderingen in de maatschappij. Als gevolg van de maatregelen van de overheid raken mensen meer en meer gewend aan alternatieve communicatiemiddelen.

Tot 1 december 2020 GRATIS online vergaderen

Daarom heeft Nederlandvve.nl in overleg met enkele marktpartijen een applicatie ontwikkeld waarmee VvE’s digitaal kunnen vergaderen en kunnen stemmen. Daarbij worden alle vereisten van de spoedwet in acht genomen. Op deze manier kunnen VvE’s tijdens de corona-crisis gewoon blijven vergaderen. In verband met de verlenging van de noodwet, is het programma tot 1 december 2020 bovendien helemaal gratis. Klik hier voor digitaal vergaderen.

Dit bericht is geplaatst op  zondag 4 oktober 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.