Penningmeester VvE afgeperst door prostituee

De penningmeester van VvE Vlieger Woningen uit Apeldoorn is afgeperst door een prostituee. Persoonlijk ging de penningmeester voor bijna € 40.000,- het schip in, de Vereniging van Eigenaars (VvE) raakte ruim € 43.000,- kwijt. De rechtbank Gelderland legde afgelopen vrijdag celstraffen op aan de bende die achter de afpersing zat. De prostituee, zelf in zekere zin ook slachtoffer, werd veroordeeld tot een werkstraf

Penningmeester gaf twee cabriolets en geld ‘kado’

De penningmeester van de VvE was verliefd geworden op de vrouw. Hij bezocht haar regelmatig, en zij maakte misbruik van zijn verliefdheid. Ze liet hem geloven dat zij zijn vriendin was en dat ze uit de prostitutie wilde. Dat kon echter niet, omdat haar ouders schulden hadden, omdat zij werd bedreigd en omdat haar moeder ernstig ziek zou zijn. De penningmeester, die een relatie met haar wilde opbouwen, geloofde de vrouw: ze hadden het zelfs over samen kinderen krijgen. Hij werd door haar bewogen om, naast de betalingen voor haar diensten, veel geld aan haar af te geven. Ook heeft hij haar een auto (een cabriolet) kado gegeven, die de vrouw vervolgens heeft doorverkocht. Aan de penningmeester vertelde ze echter dat de auto total loss was gereden, waarna de man een nieuwe cabriolet voor haar kocht. Op die manier perste zij de man voor ruim € 40.000,- af.

Pinpas van de VvE afgegeven

Toen de vrouw erachter kwam dat de man penningmeester van een grote VvE was, heeft ze het voor elkaar weten te krijgen om de pinpas van de VvE te bemachtigen. Ze heeft de bankpas en de code simpelweg gevraagd, en vervolgens gekregen. Het kastje om overboekingen te kunnen doen kreeg ze daar gewoon bij. Ze mocht van hem af en toe geld opnemen. Vervolgens is er op één dag € 11.000,- in contanten opgenomen, is er € 1.500,- gepind bij een casino en is meerdere keren geld overgeboekt vanaf de bankrekening van de VvE naar een van de bendeleden. In totaal kostte dat de VvE € 43.780,46.

Vrouw gedwongen door haar pooiers: celstraffen en een werkstraf

De vrouw verklaarde op de zitting dat zij zelf niets van het geld heeft gezien. Ze moest alles meteen afgeven aan haar pooiers, “Maikel en Ronnie”. Zij zouden haar gedwongen hebben om de penningmeester af te persen: de vrouw verklaarde dat Maikel en Ronnie ‘alles van hem wilden hebben‘. Uit een persbericht van de rechtbank Gelderland blijkt dat de mannen zeer gewelddadig werkten. De kopstukken van de bende kregen 7 en 8 jaar cel. Drie uitvoerders zijn veroordeeld tot 4 en 5 jaar cel. De vrouw, zelf ook slachtoffer van de bende, is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en tot betaling van schadevergoeding.

Treurig maar waar: dit nieuws is geen uitzondering

Dit verhaal is het zoveelste nieuwsbericht over fraude met de tegoeden van een VvE. Recentelijk kwam de Noordwijkse VvE-bestuurder Karel S. opnieuw in opspraak omdat justitie hem achter de tralies wil, en kort daarvoor ging VvE beheerder Admipunt failliet nadat hij bijna een miljoen had verduisterd van de door hem beheerde VvE’s. Of het nu de penningmeester of de beheerder is, en of het nu kwade opzet is, een gevolg van afpersing of omdat de dader geen andere uitweg meer ziet: het kan (en moet) gewoon voorkomen worden. Als VvE Vlieger Woningen zou hebben gewerkt met een (digitaal) twee-handtekeningensysteem, zouden de overboekingen en opnames niet verricht kunnen worden. Nederlandvve.nl pleit daarom (wederom) voor strikte handhaving van de regel die het werken met dat twee-handtekeningensysteem verplicht.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 6 maart 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.