Rijdende Rechter: kosten afvoerleiding voor VvE?

In de uitzending van De Rijdende Rechter van deze week, moest mr. Visser oordelen over een kwestie in een Vereniging van Eigenaars (VvE) in Maassluis. Aan de orde was de vraag of de afvoerleidingen, bijvoorbeeld voor de keuken en badkamer, tot de gemeenschappelijke zaken behoren. Dat is weer van belang om de vraag te kunnen beantwoorden of de kosten van herstel of vervanging daarvan voor rekening van de eigenaar of juist van de VvE komen.

Klik hier om de uitzending van De Rijdende Rechter van 21 oktober 2014 te bekijken.

Gemeenschappelijk of privé? Check de akte

De Rijdende Rechter begint zijn uitspraak met de opmerking dat het antwoord op de vraag niet in de wet te vinden is. Het gezond verstand zal het antwoord ook niet geven. Hoewel het antwoord is te lezen in het toepasselijke modelreglement, is ook dat vaak onduidelijk en dubbelzinnig, aldus nog steeds mr. Visser. De reglementen van de VvE (het modelreglement en de splitsingsakte samen) moeten in samenhang met elkaar gelezen worden. Daarvoor kan de handleiding splitsingsakte lezen van Nederlandvve.nl gebruikt worden, maar met die handleiding is nog geen antwoord gegeven op de mr. Visser voorliggende zaak.

Conclusie Rijdende Rechter: leidingen in privé-gedeelte niet voor VvE

De Rijdende Rechter kwam in de zaak van deze VvE (kort gezegd) tot de conclusie dat de afvoerleidingen gemeenschappelijk zijn, tenzij ze uitsluitend ten dienste staan aan één privé-gedeelte.
Gevolg daarvan is dat de leidingen vanaf de aftakking van de standleiding – en dus de gedeelten die zich in een privé-gedeelte bevinden – niet voor rekening van de VvE komen.
Bij veel VvE’s is van dezelfde situatie sprake. Een ezelsbruggetje om de vraag te beantwoorden of een leiding privé of gemeenschappelijk is, is dat de verticale leidingen meestal gemeenschappelijk zijn, en de horizontale leidingen (vanaf de aansluiting op de verticale) doorgaans privé zijn. De kosten van de verticale leidingen komen dan voor rekening van de VvE, en van de horizontale voor rekening van de desbetreffende appartementseigenaar.

De Rijdende Rechter over VvE’s

Bij De Rijdende Rechter komen vaker VvE-zaken aan de orde. Om de uitzending van de Rijdende Rechter waarin de hierboven besproken VvE-zaak aan de orde kwam terug te kijken, volgt u deze hyperlink. Onder die link kunt u ook andere uitzendingen terugkijken. Een interessante uitzending is ook de uitzending van april 2013 getiteld ‘Zaanse Huisjes‘  waarin een VvE-kwestie over lekkages aan de orde kwam.

Update 15 november 2017: rechtbank Limburg oordeelde anders

In een andere zaak, die voor de rechtbank Limburg speelde, oordeelde de rechter anders dan de Rijdende Rechter in de hierboven besproken zaak. De toets die werd aangelegd was hetzelfde, maar het feitelijk oordeel was anders. Lees hier hoe de rechtbank Limburg oordeelde over de vraag of de schoorsteenkanalen van de VvE gemeenschappelijk of privé zijn.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 22 oktober 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

16 reacties over “Rijdende Rechter: kosten afvoerleiding voor VvE?

  1. Carla schreef:

    Beste redactie,

    In de laatste zin van de één na laatste alinea staat een ‘tikfoutje’.

    …” De kosten van de verticale leidingen komen dan voor rekening van de VvE, en van de verticale voor rekening van de desbetreffende appartementseigenaar.”

    Ik neem aan dat jullie het volgende bedoelen: …’ , en van de horizontale voor rekening van de desbetreffende appartementseigenaar.’

    Met vriendelijke groet,
    Carla.

  2. Scherp opgemerkt, dank daarvoor Carla! Het is aangepast.
    Met vriendelijke groeten,
    Redactie Nederlandvve.nl

  3. PvT schreef:

    Met interesse de uitzending gevolgd.
    Mij vervolgens gewend naar mijn VvE Adaministratiekantoor en tot mijn verrassing als antwoord: Jullie Opstalverzekering dekt zo’n schade wel.
    Heeft de betrokken VvE geweten dat er “ruimte “zit tussne wat in de Akte van Splitsing staat en wat door een Opstalverzekering kan worden gedekt ?

  4. Beste PvT,
    Dank voor je reactie. Dat de opstalverzekering schade aan de opstal dekt die ontstaat door een (privé of gemeenschappelijke) leiding is niet beslissend voor de vraag of de leidingen gemeenschappelijk zijn. Dat er soms ruimte zit tussen wat de verzekering dekt en welke zaken gemeenschappelijk zijn is bekend. Dat heeft ermee te maken dat verzekeraars (vaak) met standaard pakketten en voorwaarden werken, terwijl toch iedere VvE anders is.
    Met hartelijke groeten,
    Redactie Nederlandvve.nl

  5. Perry van Vught schreef:

    Beste redactie,

    De splitsing tussen gemeenschappelijk en privé is me nu wel duidelijk, maar hoe moet ik als individuele eigenaar dit risico dan afdekken?

    Meeverzekeren als meerwerk/woningverbetering/eigenarenbelang op de opstal lijkt me niet kunnen, inboedel is het ook niet, dus wettelijke aansprakelijheidsverzekering dan maar?

    Ik wil dit risico natuurlijk graag ergens afdekken.

    Met vriendelijke groet,
    Perry van Vught

  6. Beste Perry,
    Er kan doorgaans een ‘kleine’ extra opstalverzekering afgesloten worden, bijvoorbeeld om een dure keuken of badkamer te verzekeren. Onder WA valt alleen aansprakelijkheid, onder de inboedelverzekering alleen de inboedel.
    Zie dit artikel voor meer informatie: https://www.nederlandvve.nl/article/dure-keuken-en-badkamer-zitten-niet-in-polis-vve/
    Hartelijke groeten,
    Redactie Nederlandvve.nl

  7. Trudy Vrind schreef:

    Oke nu nog eentje andere situatie. Er zijn veel waterleidingen dus geen afvoer maar toevoeren hier in dit appartementscomplex in het beton gegoten in de vloeren. Ook van de CV. Het ligt in het beton, dus moet open bij een geknapte waterleiding. Voor wie zijn de kosten dan? Individueel of VvE. Heb ik het correct dat de waterleidingen dan gewoon individueel zijn en gevolgschade aan de opstal opgegeven moet worden(zoals het openbreken van de vloer.?

    1. Hendrik schreef:

      heeft u al iets vernomen ,wij hebben het zelfde probleem

  8. ries71 schreef:

    Wij hebben in het verlengde daarvan het volgende probleem: het Y-stuk dat aan de verticale standleiding zit en dienst doet als afvoer van een toilet van een van de eigenaren dient te worden vervangen. Valt dit nu onder de verantwoordelijkheid van de betreffende eigenaar (zijn toilet) of die van de VvE?

    1. Erik schreef:

      Hi Ries,
      Heb jij al antwoord op je vraag gevonden?
      Wij hebben lekkage in de badkamer van de leidingen die van de bovenburen af komen. Volgens mij ook een Y stuk.

      Als je info hebt, zou je dit met mij willen delen?
      Dank. Gr. Erik

  9. Hendrik schreef:

    Een waterleiding die in de betonnen vloer zit is gaan lekken in onze flat woning,voor wie is de schade?
    VvE of prive

  10. Eric schreef:

    Als de te repareren horizontale vuilwater-afvoer, in de onderliggende garage van een andere eigenaar is gesitueerd, bij wie komen dan de kosten van herstel te liggen? Dit deel ligt dus op iemand anders ‘grondgebied’. Kortom, wie is de eigenaar?

  11. j Visser schreef:

    vraagje:
    Last van verstoppingen afvoerleiding. Oorzaak is dat de afvoer niet goed op afschot ligt. Zeep en vetresten blijven hangen en verstopt de leiding. De verstopping ontstaat omdat er water blijft staan in de afvoer, hier koelt water af en blijven zeep en vetresten op drijven, daarna stolt dit en na verloop van tij ontstaat dus een verstopping. Voor wie zijn de kosten? VVE of individu.Garantie appartement is verlopen.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Geachte heer, mevrouw,

      Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

      Met vriendelijke groet,

      Webredactie Nederlandvve.nl

  12. Auke Holtman schreef:

    Wie is eigenaar van de in de betonvloer verwerkte c.v.
    leidingen in een appatrtement?
    Is dit de bewoner / eigenaar van het appartement of de de VVE?
    Wie is eigenaar van de bouuren?

  13. Mareine van Blijenburgh schreef:

    DE rechter heeft beslist dat de leiding in de (breedband)vloer gemeenschappelijk is. En dat daarom reparatie t.g.v.voor de VVE is. Wie moet verstoppingen de aan de lekkage voorafgaande lekkages verhelpen?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.