Ruzie tussen kopers en Zeeuwse woningcorporatie over VvE

Kopers van appartementen aan de Nassaulaan in Middelburg zijn in een fikse ruzie beland met hun verkoper, woningcorporatie Woongoed. De oorzaak is de slechte staat van de balkons. Door betonrot staan die op instorten. De kopers moeten via de verenging van eigenaren (VvE) opdraaien voor de kosten, maar Woongoed wil alleen de meest recente kopers schadeloos stellen. De oudere kopers staan dus in de kou. Bovendien heeft Woongoed de meerderheid van stemmen in de VvE.

Betonrot in jaren ’60 flats

Al geruime tijd is bekend dat er in flats uit de jaren ’60 sprake kan zijn van betonrot. Daarom werden eigenaren en VvE’s eerder al verplicht om daar onderzoek naar te doen. Woongoed heeft dat in 2017 gedaan bij de flats aan de Nassaulaan in Middelburg, maar dat betrof een ‘theoretisch onderzoek’. Dat gebeurde op basis van tekeningen. Daarbij zijn geen gebreken aan het licht gekomen.

Verborgen gebrek in appartement

In 2020 bleek het alsnog foute boel. Alle balkons moesten hals over kop gestut worden, meldt Omroep Zeeland. Er is toen alsnog een integrale controle gedaan. Daaruit bleek dat de balkons moesten worden gerenoveerd. De kosten zijn niet mals. Om de renovatie te betalen, moeten de eigenaren een extra bijdrage aan de VvE betalen. Dat geldt echter niet voor alle kopers. Een eigenaar die kort geleden een appartement heeft gekocht vertelt tegen Omroep Zeeland dat in zijn koopcontract staat dat Woongoed die kosten betaalt: “Anders had ik nooit de koop op deze manier geaccepteerd”.

Non-conformiteit bij een VvE

De eigenaren die al langer een appartement hebben, zijn daar niet bepaald over te spreken. Wouter Gillissen, een van die eigenaren, vindt dat Woongoed tekort is geschoten door alleen maar de tekeningen te laten checken in 2017. Ook vind hij het fout dat alleen de recente kopers worden gecompenseerd. Hij kocht zijn appartement slechts 10 maanden voordat de ellende bekend werd. “Dat vind ik niet kloppen”, aldus Gillissen.

Video: door betonrot (bijna) instortende balkons in Middelburg

VvE vergadering over betonrot in balkons

Vanavond vindt een VvE vergadering plaats bij de Middelburgse VvE. De balkonproblematiek is het belangrijkste agenda-item. We weten dat Woongoed de overgrote meerderheid van stemmen heeft, en eventuele besluiten er dus in principe door zou kunnen drukken. Zodra we meer weten over wat er vanavond besloten wordt, zult u daarover op deze website worden geïnformeerd.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 29 november 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “Ruzie tussen kopers en Zeeuwse woningcorporatie over VvE

  1. Mathijs schreef:

    Wat is hier nu uiteindelijk uitgekomen?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Wil je een gespecialiseerde VvE advocaat spreken?

    Bel dan met Yur.

    Klik hier!