Sander O. jatte overal geld, ook van zijn VvE

Sander O. uit Arnhem was penningmeester bij diverse verenigingen en jatte overal geld, dat meldt De Gelderlander onlangs. Ook bij de vereniging van eigenaren (VvE) waar hij penningmeester was heeft hij geld gestolen. Volgens dezelfde krant ging het om ruim twee ton die hij zou hebben gestolen van de diverse clubs en de VvE. Nederlandvve.nl bespreekt de zaak van Sander O., en concludeert dat het dus nog altijd kinderlijk eenvoudig is om onoplettende VvE’s op te lichten. 

Oplichter was aimabele en vriendelijke man

Sander O. staat volgens De Gelderlander bekend als een aimabele en vriendelijke man. In 2007 nam hij een goedlopend administratiekantoor van zijn vader over, dat – zo schrijft de krant – prima draait. Hij was maatschappelijk betrokken, en onder andere penningmeester van de Arnhemse musicalvereniging Rijnstad Vocaaltheather, de Oudervereniging van het Candea College in Duiven en penningmeester van een VvE in Rheden. Er wordt wel gezegd dat de man een gokverslaving heeft, maar dat zijn geruchten. Wel bleek hij overal geld te verduisteren.

Sander O. vult het ene gat met het andere

Van de rekening van Rijnstad Vocaaltheater wist O. sinds 2012 namelijk vele tienduizenden euro’s weg te sluizen. De vereniging kwam daar in 2017 achter toen ze de rekeningen niet meer kon betalen. Vervolgens bleek hij ook uit de kas van de Oudervereniging van het Candea College € 40.000,- te hebben gehaald. Dat was in het voorjaar van 2015. Om te voorkomen dat de oudervereniging aangifte doet van verduistering, zoekt O. een list om het gestolen geld terug te betalen.

Penningmeester van VvE om gestolen geld terug te betalen

De man neemt daarom in die periode de functie aan van penningmeester van de Rhedense VvE, die al klant was van zijn administratiekantoor. De bestuurder van de VvE meldt daar nu over:

“Hij wilde ons tijdelijk uit de brand helpen toen we een penningmeester nodig hadden. Dat hebben we geweten.”

O. maakte na zijn benoeming namelijk vrijwel meteen (in april 2015) een bedrag van € 50.000,- naar zijn eigen rekening over. Ook betaalt hij vanaf de VvE rekening het van de oudervereniging gestolen bedrag van € 40.000,- terug. De VvE ging dus binnen de kortste keren voor € 90.000,- het schip in. De oudervereniging houdt zich aan de gemaakte afspraak en doet dus geen aangifte. O. kon daarna dus zijn gang blijven gaan. De oplichting kwam namelijk pas aan het licht toen O. een oudere en vermogende vrouw probeerde op te lichten om de VvE terug te kunnen betalen. Overigens heeft ook de VvE geen aangifte gedaan: die was bang dat Sander O. failliet zou gaan en ze kon fluiten naar haar geld.

Oplichting van VvE’s lijkt kinderlijk eenvoudig

VvE’s zijn vaker slachtoffer van oplichting en verduistering. Onder dit artikel tref je een greep uit nieuwsartikelen die op deze website zijn verschenen daarover, en triest genoeg is het een lange lijst. Vermoedelijk is dat slechts het puntje van een ijsberg. Het lijkt nog altijd kinderlijk eenvoudig te zijn om VvE’s op te lichten. Dat is erg, maar erger is wellicht de wetenschap dat dit niet voor nodig is. De statuten van nagenoeg iedere VvE voorzien in een verplicht ‘twee-handtekeningensysteem‘ die het risico op verduistering tot bijna nul reduceren. Helaas wordt dat verplichte systeem in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 3 augustus 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.