Short stay verhuur van appartement verboden

Veel appartementseigenaren verhuren af en toe hun woning voor korte tijd aan toeristen. In deze crisistijd een handige manier om wat extra’s bij te verdienen. Maar de rechter denkt daar heel anders over. Short stay verhuur is verboden, tenzij daarvoor expliciet toestemming is gegeven door de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dit blijkt uit een recente uitspraak, die voor veel verhuurders grote gevolgen kan hebben en voor VvE’s mogelijkheden kan bieden. VvE advocaat Thomas van Vugt bespreekt het vonnis.

Door: Thomas van Vugt | AMS Advocaten

Splitsingakte appartement: gebruik als woning

Een van de appartementseigenaren in een Amsterdams wooncomplex verhuurde zijn appartement een of twee keer per maand voor telkens korte periodes aan toeristen (maximaal een week). Binnen de VvE was daar bezwaar tegen, vooral omdat de toeristen vaak voor (geluids)overlast zorgden. De VvE vond dit commerciële gebruik in strijd met de woonbestemming van het appartement zoals opgenomen in de splitsingsakte (definitie). Tijdens een algemene ledenvergadering van de Vereniging van Eigenaars is besloten verhuur korter dan één maand niet toe te staan. De advocaat van de VvE zond de appartementseigenaar vervolgens een sommatiebrief waarin hij sommeerde de short stay verhuur te staken en waarschuwde de appartementseigenaar dat er een een boete zou worden opgelegd van € 6.000,- als hij er toch mee zou doorgaan. De verhurende appartementseigenaar legde zich er niet bij neer en stapte naar de rechter. Door middel van een verzoekschrift verzocht de appartementseigenaar de rechtbank het besluit van de VvE te vernietigen.

Short stay verhuur valt buiten bestemming

De kantonrechter wijst het verzoek rigoureus af. De VvE mocht op grond van het modelreglement dit besluit nemen en het besluit zelf is ook niet in strijd met redelijkheid en billijkheid. Volgens de rechter moet onder wonen worden verstaan “het hebben van duurzaam verblijf in de woning”. Dit is bij short stay verhuur (of bij een bed & breakfast) niet het geval. Het regelmatig aan toeristen verhuren van het appartement is dus in strijd met de splitsingsakte. De VvE heeft bovendien niet onredelijk gehandeld omdat het aannemelijk is dat de short stay activiteiten overlast bezorgen aan de andere bewoners.

Reglementen raadplegen

Uit de uitspraak blijkt dat er al snel sprake is van commerciële verhuur. De appartementseigenaar in kwestie verhuurde immers maximaal een of twee keer per maand. Om problemen met de VvE te voorkomen, is het dan ook raadzaam om van tevoren goed om in de splitsingsakte, het huishoudelijk reglement en eerdere notulen na te lezen wat de regels en afspraken zijn.

Over de auteur

Advocaat Thomas van Vugt van AMS Advocaten in Amsterdam heeft veel ervaring in het adviseren en procederen over geschillen binnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Daarnaast schrijft hij regelmatig interessante artikelen voor Nederlandvve.nl. De vastgoedrecht advocaten van AMS zijn sterk betrokken bij de zaken van hun cliënten, werken met korte lijnen en bieden scherpe tarieven. Klik hier om meer te lezen over de juridische aspecten van VvE’s op de website van AMS Advocaten.

Gerelateerd

– TIP: Rechter staat gebruik appartement als bordeel toe (Artikel, 27 november 2013)

– Hof Amsterdam: Gebruik als B&B in strijd met woonbestemming (Nieuws, 15 oktober 2013)

Appartement in gebruik geven aan familie of vrienden is geen Short Stay (Artikel)

– Juridische VvE artikelen (Nieuws / Opinie)

Handleiding lezen splitsingsakte en VvE reglementen (Handleiding)

TIP: Illegale kamerverhuur aan toeristen neemt toe (Nieuws, 24 mei 2013)

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 21 maart 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.