Zijn de sloten in jouw VvE wel veilig?

In de meeste Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) zijn er enkele tientallen, zo niet honderden sloten. Niet alleen heeft iedere voordeur zijn eigen slot, maar ook de gemeenschappelijke toegangsdeur en de deuren naar de technische ruimtes zijn van sloten voorzien. Maar zijn de sloten in uw VvE wel veilig? En weet u zeker dat er geen onbevoegden zijn met een sleutel? Nederlandvve.nl legt uit waar je op moet letten.

Huis-tuin-en-keukensloten zijn niet veilig

Van een huis-tuin-en-keukenslot kun je op iedere straathoek een nieuwe sleutel laten bijmaken. Dat komt omdat van de meeste sleutels die in de omloop zijn, gewoon ‘ongezaagde’  sleutels beschikbaar zijn. De schoenmaker kan zo’n sleutel makkelijk en voor weinig geld kopiëren. Als je VvE dus over ‘gewone’ sloten beschikt, dan kan het zomaar zijn dat het schoonmaakbedrijf meerdere kopieën heeft laten maken voor haar personeel, of dat eigenaren sleutels hebben laten bijmaken voor hun bezoekers.

Gebruik gecertificeerde sloten en sleutels

Met gepatenteerde sloten en sleutels is dat anders. Zowel het slot als de sleutel hebben een bepaalde vorm waarop de fabrikant patent heeft. Door dat patent mogen er geen ongezaagde modellen in de omloop zijn. Als je een extra sleutel nodig hebt, dan kan die alleen door de fabrikant (of tussenpersoon) bijgemaakt of besteld worden. Meestal heb je dan een certificaat nodig, waaruit blijkt dat je bevoegd bent om de sleutel bij te bestellen.

Let wel op dat het patent op een gegeven moment kan verlopen. Als dat zo is, dan kan in principe iedereen de (eerder) gepatenteerde vorm sleutel namaken. De schoenmaker op de hoek van de straat kan dan – als hij over een ongeslepen versie beschikt – de vroegere gecertificeerde sleutel gewoon namaken.

Zorg voor goed sleutelbeheer

Ook als de VvE met een gecertificeerde sloten en sleutels werkt, is een goed en adequaat sleutelbeheer erg belangrijk. Als er niet bijgehouden wordt welke sleutel bij wie in gebruik is, weet de VvE namelijk nog niet of alleen bevoegden over een sleutel beschikken. Daarom zal door de beheerder of het bestuur geregistreerd moeten worden als een sleutel wordt uitgeleend – bijvoorbeeld aan een onderhoudsbedrijf – en moet er toezicht op worden gehouden dat die sleutel ook daadwerkelijk terugkomt. Voor een gecertificeerde sleutel geldt dan dat die in de tussentijd niet nagemaakt kan zijn.

Aantal sleutels van appartementseigenaren beheren

Ook op het aantal sleutels dat een appartementseigenaar zelf heeft moet toezicht gehouden worden. Want ook appartementseigenaren kunnen een sleutel (van de gemeenschappelijke ruimtes) uitlenen of kwijtraken. Er kan toezicht op gehouden worden door te registreren hoeveel sleutels de eigenaar ooit ontvangen heeft, en hoeveel er in de tussentijd bijgemaakt zijn. Bij verkoop van het appartement (of tussentijds) kan dan een controle uitgevoerd worden of de sleutels nog allemaal bij de rechtmatige eigenaar in bezit zijn.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 3 november 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.