Uitspraak kantonrechter legt bom onder het appartementsrecht

Recent heeft de kantonrechter te Middelburg uitspraak gedaan waarbij een onterecht tegengehouden verkoop van een appartement niet is bestraft. De eigenaresse had de Vereniging van Eigenaren (VvE) aansprakelijk gesteld voor de financiële schade die zij geleden had door het tegenhouden van de overdracht. De eigenaresse zit nu na bijna drie jaar na deze mislukte overdracht nog steeds vast aan het appartement. De koper heeft inmiddels een ander appartement gekocht. De eigenaresse kan dus feitelijk niet vrijelijk over haar eigendom beschikken. 

Geen schuld, maar juist vordering op de VvE

In de zaak tussen de Vereniging van Eigenaren ‘de Middelburcht’, te Middelburg, en een VvE lid hield de penningmeester van de VvE de verkoop tegen van een appartement vanwege een vermeende openstaande schuld van het VvE lid. In een eerdere rechtszaak over deze vermeende schuld was echter enkele dagen voor de overdracht bepaald dat niet het lid van de VvE maar juist de VvE zelf een schuld had bij het lid.

Verkoop toch tegengehouden

Toch wist de penningmeester, een gepensioneerde advocaat, in strijd met deze uitspraak de notaris zo zwaar onder druk te zetten dat deze de overdracht niet durfde te laten passeren. Daarop vroeg het VvE lid het oordeel van de kantonrechter en wilde zij schadeloos gesteld worden. De kantonrechter gaf 7 juni de penningmeester van de VvE gelijk en veroordeelde de eigenaar van het appartement tot betaling van de proceskosten. De advocaat van het VvE lid zegt verbijsterd te zijn door de uitspraak.

Rechtbank en hof: tegenhouden verkoop was onterecht

In een eerdere rechtszaak had het VvE lid met succes het verplichte lidmaatschap van de Dienstenvereniging betwist. Zij had ook alle betalingen aan de Dienstenvereniging gestopt, waarop de VvE de teveel betaalde stookkosten niet wilde uitbetalen. Na deze uitspraak is de VvE in hoger beroep gegaan en meende op basis van dit hoger beroep de overdracht te kunnen tegenhouden. Maar ook het hoger beroep werd door het VvE lid gewonnen.

Maar tegenhouden verkoop toch niet bestraft

De huidige uitspraak is voor de eigenaar niet acceptabel en zal ook in hoger beroep worden bestreden. Het lid is niet de enige die met deze VvE in de rechtszaal haar recht probeert te halen. Momenteel is deze VvE in een elftal rechtszaken verwikkeld. Het ziet er niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in gaat komen. De conflicten zijn van uiteenlopende aard, zoals hoogte VvE bijdrage, woonrecht, verplicht lidmaatschap Dienstenvereniging, inzage boekhouding, beleid van parkeerplaatsen en legitimiteit bestuur.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 12 juni 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Uitspraak kantonrechter legt bom onder het appartementsrecht

  1. Jeroen Bartels schreef:

    Wat jammer dat de boel zo is geëscaleerd. Dit leidt tot alleen maar verliezers en hoge materiële en immateriële kosten. Of de uitsprak in hoger beroep standhoudt is maar de vraag. Ware het niet beter om al in een eerdere fase, na het ontstaan van het conflict, of liever nog vóór het ontstaan van het conflict een mediator in te schakelen?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.