Vast in de lift? Geen paniek!

Tijdens de Week van de Veilige Lift stond The Escapator, een lift van 12 meter hoog, midden op de Grote Markt in Haarlem. Kinderen én volwassenen slaken een angstkreet als de lift halverwege wordt vastgezet. Wat nu? Het antwoord op deze vraag is de boodschap die tijdens de campagneweek centraal stond: “Blijf rustig, druk op de alarmknop of bel de storingsdienst, en bevrijd nóóit jezelf!”. Maar weten VvE-leden en VvE-bestuurders wel wat ze moeten doen?

Vast in de lift

Van 9 tot en met 15 november 2015 organiseerde het Liftinstituut de Week van de Veilige Lift, die aansloot op de jaarlijks terugkerende internationale Safety Awareness Week. Tijdens de campagneweek bracht het Liftinstituut de boodschap “Vast in de lift? Geen paniek!” bij heel Nederland onder de aandacht. Met een speciale website, een outdoor event en een seminar over het terugdringen van het aantal liftopsluitingen werd zowel het publiek, waaronder zowel leden als bestuurders van Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) als de branche breed geïnformeerd.

Liftopsluiting in cijfers

Hoewel www.vastindelift.nl opent met een humoristisch filmpje (zie de onderstaande links) over twee personen die vastzitten in de lift, is liftopsluiting een serieus onderwerp. Dat blijkt uit de feiten en cijfers die op deze campagnesite te vinden zijn: 43 keer per dag zitten mensen vast in de lift met een totaal van 47.000 mensen per jaar. Eén op de vier Nederlanders heeft wel eens vastgezeten in de lift. Jaarlijks kosten liftbevrijdingen de Nederlandse samenleving in totaal ruim 10 miljoen euro.

Zelf bevrijden is levensgevaarlijk

Het meest verontrustende gegeven is dat 36% van de Nederlanders zichzelf zou proberen te bevrijden, zo blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Motivaction. En dat is levensgevaarlijk! Voor het Liftinstituut geldt er daarom maar één juiste keuze: laat je altijd bevrijden door de storingsdienst of door mensen die daarvoor opgeleid zijn.

Jochem van Gelder vast in The Escapator

Tijdens de campagneweek, op 11 en 12 november, domineerde een 12 meter hoge liftinstallatie de Grote Markt in Haarlem. De lift werd omgetoverd tot spannende attractie: ‘The Escapator’. Zo ook voor presentator Jochem van Gelder die op 11 november officieel als eerste in The Escapator stapte: “Toen de lift al vrij snel na vertrek stilviel, zag ik in de stress niet gelijk de alarmknop, terwijl dat, begrijp ik nu, de beste en enige oplossing is. Stress doet veel met je. Je gaat om je heen kijken en gaat toch zoeken naar een oplossing. Al is die niet meteen de juiste. Na deze ervaring weet ik nu wel wat ik moet doen.”

Liftopsluitingen zijn voor VvE ‘s een groot probleem

Door de brede aandacht in de pers en online media kwamen werd The Escapator in grote getale bezocht, zelfs door hele schoolklassen. De campagneweek is inmiddels voorbij, maar dat wil niet zeggen dat liftopsluitingen daarmee tot het verleden behoren, vertelt Koos van Lindenberg, voorlichter van het Liftinstituut: “We zijn blij dat we heel veel liftgebruikers in Nederland hebben bereikt met de boodschap: ‘Vast in de lift? Geen paniek! Blijf rustig, druk op de alarmknop en probeer nooit jezelf te bevrijden’.” Omdat veel van de Nederlandse liften door een VvE worden beheerd, is het te hopen dat ook VvE-leden en VvE-bestuurders zich daar bewust van zijn.

In gesprek met liftenbranche

“Maar het aantal opsluitingen dringen we daarmee niet terug. Nodig is dat de oorzaak wordt aangepakt. Daarom zijn we blij dat we met de liftenbranche het gesprek hierover voerden tijdens het seminar op 12 november. En dat blijven we doen. Dit om ervoor te zorgen dat met name de kwaliteit van de liftdeuren verbeterd wordt en dat niet bezuinigd wordt op onderhoud. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit de belangrijkste oorzaken van liftopsluiting zijn.”, aldus van Lindenberg.

Filmpjes: vast in de lift

Bekijk hier hoe de Haarlemmers reageerden op hun opsluiting in de Escapator. Hoe zou jij reageren?

Wilt u meer filmpjes zien, of meer informatie over hoe u moet reageren in geval van een liftopsluiting? Klik dan op een van onderstaande links.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 7 december 2015.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.