VvE’s lopen enorm aansprakelijkheidsrisico met hijsbalk

In oude stadscentra is het een bekend en gezellig gezicht: de vele hijsbalken (ook wel hanebalk genoemd) die uit de gevels steken. Omdat veel trappenhuizen te smal zijn voor veel meubels, worden de hanebalken ook nog veelvuldig gebruikt. Dat deze balken gevaarlijk kunnen zijn, wordt helaas nog vaak over het hoofd gezien. Uit een artikel van Cobouw van enige tijd geleden blijkt zelfs dat 10% van de hijsbalken niet aan de vereisten voldoet. 

De risico’s voor omstanders, voorbijgangers en appartementseigenaren zijn groot. We laten het aan uw voorstellingsvermogen over wat er kan gebeuren als er een wasmachine aan de hijsbalk hangt en deze afbreekt. De leden van de Vereniging van Eigenaars (VvE), de appartementseigenaren dus, zijn aansprakelijk voor de schade die de hanebalk veroorzaakt.

Aansprakelijkheid

De eigenaar van een opstal, zoals een gebouw, is volgens de wet aansprakelijk voor schade die deze opstal veroorzaakt. De hijsbalk maakt onderdeel uit van de opstal. Als deze wordt gebruikt en door de zware belasting afbreekt, dan zijn de appartementseigenaren aansprakelijk.

De schade kan aanzienlijk zijn: zowel zaakschade (de auto waarop de wasmachine en de hijsbalk terechtkomen) als personenschade (letsel- of zelfs overlijdensschade bij personen die geraakt worden) komt voor rekening van de eigenaren van het pand. Als de VvE geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, of als deze geen dekking biedt, dan hebben de eigenaren een probleem.

Praktijkvoorbeeld

Dat gebrekkige hijsbalken geen uitzondering zijn, maakte Nederlandvve.nl redacteur Robert zelf mee. Hij klom deze week op een steiger die voor het pand van zijn VvE stond en werd tot zijn verbazing gewezen op het enorme gat dat in de hijsbalk van zijn pand zat (zie foto hiernaast). Bij deze VvE werd het probleem op tijd ontdekt en is tijdig actie genomen.

Navraag leerde vervolgens dat het een groter probleem is bij oude panden. Reden waarom Nederlandvve.nl vandaag dit artikel publiceert.

Achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud heeft tot gevolg dat roest of houtrot niet tijdig wordt opgemerkt. Het is dan een kwestie van tijd voordat gaten ontstaan en ongelukken gebeuren. Ons advies is om telkens als er een steiger voor het pand staat, de hanebalk te laten bekijken. Naast deze visuele inspectie adviseren wij een periodieke professionele inspectie door een geaccrediteerde keuringsinstantie. Bijkomend voordeel is dat dan vaak garantie wordt gegeven.

Externe links

Hanebalk.nl, informatie over keuringen van de hanebalk van uw VvE

Gerelateerd

Schilder valt van 3-hoog, wie is aansprakelijk? (VvE artikelen)

– TIP: Alles over de verzekeringen van de VvE (VvE-informatie)

Dit bericht is geplaatst op  maandag 7 april 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

4 reacties over “VvE’s lopen enorm aansprakelijkheidsrisico met hijsbalk

 1. Joost schreef:

  Hoi Herman, je hebt gelijk maar volgens mij is in het normale taalgebruik die hijsbalk gewoon ook een hanebalk.
  Zie ok deze link: http://tinyurl.com/ng9jxz7
  Groet Joost

 2. Roland schreef:

  Is er enige juridische grondslag of zijn er specifieke voorvallen geweest waarop dit verhaal berust? Ik zie nergens een bronverwijzing of link naar een concreet voorbeeld of uitspraak.

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Beste Roland,
   De wettelijke grondslag is artikel 6:174 BW.
   Met vriendelijke groet,
   Webredactie Nederlandvve.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.