VvE Beheerder uit Nijmegen drukt geld achterover van huiseigenaren

De eigenaar van VvE Beheer Nijmegen heeft bijna 30 VvE’s uit de regio Nijmegen, Groesbeek, Wijchen en Millingen gedupeerd. Dat meldt De Gelderlander op basis van onderzoek. Hendrik A. maakte tienduizenden euro’s van verschillende door hem beheerde VvE ‘s over naar zijn privérekening. Daarmee deed A. risicovolle beleggingen. De schade loopt in de tonnen, becijferde de krant.

Topje van de ijsberg

De 57-jarige VvE beheerder had bijna 30 VvE’s onder zijn hoede. Meerdere VvE’s hebben inmiddels beslag laten leggen op de woning van de man in Beuningen. Die woning staat inmiddels te koop voor meer dan € 650.000,- en lijkt een flinke overwaarde te hebben: er rust een relatief kleine hypotheek op. Of dat voldoende is om de schade van de gedupeerde VvE’s te vergoeden is niet bekend. De teller staat nu op bijna 2 ton. Maar veel VvE’s weten nog niet of ze ook slachtoffer zijn geworden van de fraude en hoe groot de schade is. Dat komt omdat de bewoners zelf geen toegang hebben tot de bankrekening van de VvE. Alle rekeningen vielen namelijk onder de controle van A.

Partner en compagnon ook gedupeerd

VvE Beheer Nijmegen is een vennootschap onder firma. A. runde die VOF samen met zijn (inmiddels: ex-) vriendin. Die verklaarde aan De Gelderlander dat zij ook slachtoffer is geworden. Ze was alleen op papier medeverantwoordelijk maar wist niets van het handelen van haar partner. Zij geeft aan in een nachtmerrie terecht te zijn gekomen en dat ze zich in wil spannen de VvE’s te helpen hun geld terug te krijgen: “Daar ga ik voor knokken. Al moet ik daarvoor wel de rest van m’n leven op een houtje bijten.”

VvE beheerder ondergedoken

A. zelf is ondergedoken en lijkt zich bewust van zijn handelen: “Ik heb genoeg schade veroorzaakt”, liet hij aan de krant weten. Er is door meerdere VvE’s aangifte tegen hem gedaan.

Zoveelste beheerder die de fout in gaat

Het verhaal van Hendrik A. staat niet op zichzelf. Het is de zoveelste VvE-beheerder die de fout in gaat en niet van het geld van appartementseigenaren af kan blijven. In de links hieronder staan diverse artikelen over andere VvE-beheerders die de verleiding van de VvE-reserves die ze onder de knoppen hadden, niet konden weerstaan.

Advocaat vastgoed en VvE-recht Robert van Ewijk, werkzaam bij Lexys Advocaten in Rotterdam, legt uit dat als de reglementen van de VvE’s worden gevolgd, dat dit ook helemaal niet mogelijk moet zijn:

“De modelreglementen waar de meeste splitsingsaktes op zijn gebaseerd, schrijven voor dat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd twee-handtekeningensysteem. Als een bestuurder of beheerder dan een uitgave wil doen, moet de voorzitter van de vergadering die goedkeuren. Bij veel banken is het technisch ook gewoon mogelijk om dit toe te passen in de online bankomgeving. Het is dan wel zaak dat dit ook gebeurt.”

Over het twee-handtekeningensysteem verscheen in 2013 dit artikel. Nederlandvve.nl pleit ervoor dat banken én VvE’s er werk van gaan maken dat dit systeem ook daadwerkelijk wordt toegepast.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 14 juni 2022.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Een reactie over “VvE Beheerder uit Nijmegen drukt geld achterover van huiseigenaren

  1. VvE-stem schreef:

    Alsof het twee-handtekeningensysteem de oplossing is om het te voorkomen. Fraudeurs kunnen immers ook samenwerken.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.