VvE besluit zonder vergadering: is dat mogelijk?

De coronacrisis zorgt ervoor dat verenigingen van eigenaren (VvE ‘s) praktische oplossingen moeten zoeken. Bijvoorbeeld voor het nemen van besluiten, aangezien fysieke vergaderingen maar met een beperkt aantal deelnemers zijn toegestaan. De noodwet zorgt ervoor dat er nu ook digitaal vergaderd kan worden en voorafgaand aan de vergadering kan worden gestemd. Maar is het nemen van besluiten ook zonder een vergadering mogelijk? Nederlandvve.nl legt uit hoe het zit.

Modelreglementen: unaniem en schriftelijk

In de meeste splitsingsaktes (veelal gebaseerd op een van de modelreglementen) is bepaald dat besluiten uitsluitend buiten een officiële vergadering kunnen worden genomen als (a) alle stemgerechtigden met een voorstel instemmen en zij dat (b) schriftelijk doen. Het is dus niet mogelijk om met een meerderheid van stemmen besluiten te nemen buiten een vergadering om. Aangenomen mag worden dat als met een e-mail wordt ingestemd met een voorstel of in een Whatsapp bericht, dat aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan.

Wat als één eigenaar niet stemt?

Als één eigenaar zich niet verklaart of er een of meerdere eigenaren tegen het voorstel zijn, dan moet er dus een vergadering worden georganiseerd. De vorig jaar ingevoerde noodwet maakt het voor VvE’s dan wel mogelijk om schriftelijke stemmen toe te laten. Als wordt geconstateerd dat een overgrote meerderheid wel met het voorstel wil instemmen, kan het besluit op die manier op de vergadering dan een hamerstuk worden.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 8 april 2021.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

4 reacties over “VvE besluit zonder vergadering: is dat mogelijk?

  1. Ben van Stokkom schreef:

    Het bestuur van een VVE houdt zich niet aan de wettelijke regels .Het bestuur/voorzitter drukt zijn, niet dringende zaken, door .Geeft geld uit zonder de leden te laten beslissen .Kan dat zomaar ? De meeste leden zijn oudere mensen die denken, dat alles wat het bestuur doet is toegestaan en wel dringend nodig zal zijn .

  2. Diede schreef:

    Dat is volledig afhankelijk van de statuten van de VvE. Normaliter wordt er een mandaat afgesproken met een maximumbedrag van bijvoorbeeld €500 euro. Elk bedrag wat boven het mandaat uitkomt moet ter stemming gebracht worden bij de gehele VvE.

  3. Gert schreef:

    Wij hebben 19 leden en het vve bestuur heeft een stratenmaker zwart betaald, dit kan en mag niet, maar ieder lid van de vereniging vind dit schijnbaar maar zo goed

  4. N.Niehot schreef:

    Zwart uitbetalen is altijd strafbaar, je kan het bestuur er op attenderen dat zij persoonlijk verantwoordelijk kunnen zijn voor de gevolgen van hun handelen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.