Heeft VvE lid met betalingsachterstand stemrecht?

Iedere Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft er last van: wanbetalers. De meest gestelde vragen op de VvE-vraagbaak en op het forum gaan daarom over de vraag hoe de VvE wanbetalers kan aanpakken. Recent kregen we de vraag of VvE-leden met een betaalachterstand nog stemrecht hebben in de vergadering. Dat is inderdaad het geval: het stemrecht kan niet worden ontzegd aan leden die hun servicekosten niet betalen.

Stemrecht in de VvE hangt samen met eigendom

Het stemrecht dat een eigenaar in de VvE vergadering (ook wel vergadering van eigenaren of ALV genoemd) heeft, hangt uitsluitend samen met zijn lidmaatschap van de vereniging. Dat betekent dat hij – zolang hij lid is van de VvE – ook het recht heeft om de vergadering bij te wonen, daarin het woord te voeren en stemrecht uit te oefenen. Daarom hebben huurders geen stemrecht in de VvE vergadering: die zijn namelijk geen eigenaar.

Sancties op overtredingen staan in splitsingsreglement

Als een VvE lid zich niet aan de regels houdt, dan staat in het splitsingsreglement (de splitsingsakte, in samenhang met het modelreglement) welke sancties kunnen worden opgelegd: bijvoorbeeld het heffen van een boete, of – in extreme gevallen – het ontzeggen van het gebruiksrecht van het appartement. Het ontzeggen van het stemrecht is echter geen sanctie die de modelreglementen noemt: dat is dus niet mogelijk.

Betalingsachterstand: start incasso!

Als een VvE lid een betalingsachterstand heeft, dan moet hij dus nogsteeds uitgenodigd worden voor de vergadering, en mag hij daarin stemmen. Het VvE bestuur mag hem dat recht niet ontnemen, ongeacht hoe groot de betalingsachterstand is. Pas als de wanbetaler geen eigenaar meer is, eindigt het stemrecht. De enige optie om op te treden tegen wanbetalers is dus het starten van een buitengerechtelijke of gerechtelijke incassoprocedure.

VvE incasso: hoe werkt dat?

Om VvE’s op weg te helpen, staat op Nederlandvve.nl een handleiding VvE incasso. Ook kan via de website meteen opdracht gegeven worden aan een in VvE’s gespecialiseerd deurwaarderskantoor om achterstallige servicekosten te innen. Abonnees van Nederlandvve.nl kunnen daarnaast nog exclusief gebruik maken van de gratis ‘VvE incasso toolkit‘, en krijgen daarnaast gratis juridisch advies van de incassopartner van Nederlandvve.nl.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 21 september 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste VvE nieuws?

    Word dan lid van de VvE Nieuws Groep!

    Klik hier!