VvE een geschil met de beheerder? Klaag op tijd!

Verenigingen van Eigenaren (VvE ’s) die een geschil hebben met hun administratief beheerder, moeten op tijd klagen. Als ze dat niet doen, dan lopen ze de kans dat ze jegens die beheerder geen poot meer hebben om op te staan. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk bespreekt een vonnis dat de rechtbank Amsterdam enkele jaren geleden heeft gewezen, maar dat nog steeds zeer relevant is.

Door: Robert van Ewijk | voorheen werkzaam bij AMS Advocaten, nu als advocaat en partner werkzaam bij Lexys Advocaten.

Vastgoedbeheerder maakt fouten in jaarrekeningen VvE

In deze zaak was de VvE eiser. Datadebt Vastgoed Beheer B.V. had vanaf 2003 tot en met 2007 de administratie van de VvE gedaan, en is de gedaagde in deze procedure. In augustus 2008 verzendt Datadebt de jaarstukken over 2007 aan de VvE. Daarin blijken echter diverse fouten te zitten. Na controle blijken er ook fouten in de jaarrekening van 2006 te zitten. Op de balans stond bijvoorbeeld een hoger banksaldo dan er in werkelijkheid was. De VvE stelt bovendien financieel te zijn benadeeld door Datadebt.

Lexys VvE Advocaat

VvE klaagt pas 3 jaar later over financiële benadeling

De VvE laat door haar nieuwe VvE beheerder een onderzoek verrichten. Dat onderzoek werd in 2011 afgerond. Datadebt is in de tussentijd niet van dat onderzoek op de hoogte gesteld, en er is ook niet inhoudelijk bij haar geklaagd. Pas kort na afronding van het onderzoek klaagt de VvE bij Datadebt. Er zijn dan meer dan drie jaren verstreken.

Geen inhoudelijke beoordeling door de rechter

De rechter komt aan een inhoudelijke beoordeling echter niet toe. Datadebt heeft zich namelijk op het standpunt gesteld dat de VvE veel te laat heeft geklaagd. De gestelde fouten zijn al in 2008 ontdekt, maar de VvE klaagde pas in 2011. De VvE liet toen bovendien onmiddellijk, zonder enige aankondiging, beslag leggen. Als gevolg van dat late klagen is Datadebt in haar belangen geschaad, vindt ze. Omdat de VvE niet binnen bekwame tijd heeft geprotesteerd, heeft zij alle rechten en bevoegdheden die zij door de tekortkomingen had (zoals het recht op schadevergoeding) verloren.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 17 oktober 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.