Eigenaar moet laminaatvloer verwijderen van VvE

De rechtbank Noord-Holland moest recent beslissen over een kwestie waarin een appartementseigenaar een harde vloer had aangebracht. In de vereniging van eigenaren(VvE) waar die eigenaar lid van was, gold namelijk een verbod op parket en plavuizen. De VvE had daarom verwijdering van de vloerbedekking gevorderd. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk bespreekt de beslissing van de rechter.

Door: Robert van Ewijk, advocaat VvE-recht bij AMS Advocaten N.V.

Verbod op harde vloeren in reglement

In het huishoudelijk reglement van de VvE in kwestie is bepaald:

“Het is verboden om parket of plavuizen aan te brengen. Bij het alsnog aanbrengen van plavuizen en/of parket kunnen (toekomstige) buren, die er last van hebben, eisen dat deze vloerbedekking alsnog verwijderd wordt.”

Een dergelijke verbodsbepaling komen we vaak tegen. In de diverse (recentere) modelreglementen is bepaald dat het niet is toegestaan om parket of stenen vloeren aan te leggen, tenzij er daardoor geen hinder kan ontstaan voor de andere eigenaren en gebruikers.

VvE vordert verwijdering laminaatvloer

De VvE heeft daarom gevorderd dat de betreffende eigenaar zou worden veroordeeld om de door hem aangebrachte laminaatvloer te verwijderen. De rechtbank oordeelt dat laminaat voor de toepassing van het huishoudelijk reglement, met parket kan worden gelijkgesteld. Vervolgens oordeelt de rechtbank dat in het reglement een absoluut verbod staat. Er hoeft – voordat verwijdering kan worden gevorderd – dus geen sprake te zijn van overlast.

Sprake van geluidsoverlast door harde vloeren?

Van overlast was wel sprake. Dat blijkt uit de toelichting die de onderburen op de zitting hebben gegeven. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat het feit dat andere eigenaren ook parket of plavuizen hebben, niet afdoet aan het feit dat de appartementseigenaar in kwestie in strijd met het huishoudelijk reglement handelt.

Moet VvE-lid de laminaatvloer verwijderen?

De appartementseigenaar wordt daarom veroordeeld om de laminaatvloer in zijn appartement te verwijderen. De eigenaar krijgt daar van de rechtbank wel drie maanden de tijd voor. Er kan nog wel hoger beroep worden ingesteld, maar omdat het vonnis ‘uitvoerbaar bij voorraad is’, moet de vloer toch – hoger beroep, of niet – verwijderd worden.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 13 november 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.