VvE moet loden waterleiding vervangen

Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) moeten oude loden waterleidingen vervangen, dat adviseert de Gezondheidsraad. In gebouwen met loden leidingen, kan het loodgehalte in het drinkwater te hoog zijn. Dat kan gezondheidsrisico’s opleveren voor kinderen en zwangere vrouwen, waarschuwt de Gezondheidsraad. Daarom moeten oude loden waterleidingen worden vervangen. Nederlandvve.nl legt uit wat VvE’s moeten doen.

Controleer of de VvE nog loden leidingen heeft

Uiteraard is het om te beginnen van belang om te controleren of de VvE loden waterleidingen heeft. Vooral in huizen van voor 1960 werd nog lood gebruikt voor het leidingwerk. Veel daarvan zijn inmiddels vervangen, maar eind 2019 bleek dat ongeveer 200.000 woningen nog loden waterleidingen hebben. VvE’s doen er daarom verstandig aan om te controleren of ze nog loden leidingen gebruikt.

Zo herken je een loden waterleiding

Een loden waterleiding is eenvoudig te herkennen. Geadviseerd wordt om met een lepel te tikken op de waterleiding aan beide kanten van de watermeter. Als dit een dof geluid maakt, dan heb je vermoedelijk met lood te maken. Daarnaast is lood grijs van kleur, maar het kan geverfd zijn. Daarom wordt geadviseerd om de leiding een beetje op te schuren of te krassen met een mesje. Dan kun je zien welke kleur onder het oppervlak zit. Als dat zilverkleurig is, dan heb je met lood te maken.

Verhuurders aan zet

VvE-leden die hun appartement verhuren, komen mogelijk in een spagaat terecht. Zij kunnen niet in hun eentje beslissen om gemeenschappelijke waterleidingen te vervangen. Maar zij kunnen wel door hun huurder aangesproken. Want een hoog loodgehalte is in het huurrecht een gebrek. Dat kan zelfs leiden tot het toekennen van huurkorting door de rechter.

Video: loden waterleiding herkennen

Bekijk ook onderstaande video van waterleidingbedrijf Dunea voor tips om een loden waterleiding te herkennen.

Ook Stichting Woon! heeft een instructievideo gemaakt over het herkennen van loden leidingen en wat je moet doen als die nog aangesloten is. Die video tref je hieronder:

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 26 mei 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “VvE moet loden waterleiding vervangen

  1. Maria Janssen schreef:

    Onze vve heeft de loden stijgleiding vervangen door pvc en zegt daarmee aan de “ inspanningsverplichting” te hebben voldaan. Wie is er verantwoordelijk voor de loden leidingen die van buiten het complex naar de stijgleiding lopen en de loden leidingen die van de stijgleiding naar het appartement lopen?

  2. barbara schreef:

    wij zijn een vve en hebben lood in de leidingen laten onderzoeken. Op ons adres is <2microgr/liter gevonden. Op 4 andere adressen <7. Helaas Op een adres 50 micro.
    waar ligt verder de verantwoordelijkheid?
    moet de VVe meedoen met het vervangen van de leiding van een adres?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.