VvE Mediation gaat ondanks corona gewoon door

Vergaderingen van Verenigingen van Eigenaren (VvE ‘s) mogen niet doorgaan. Tegelijkertijd nemen de ruzies snel toe, blijkt uit een rondgang van Nederlandvve.nl langs haar abonnees. En dat in een tijd dat de rechtbanken gesloten zijn. Dus in conflicten waarbij de rechter is ingeschakeld zitten partijen langer in onzekerheid. Of ze verergeren juist, omdat iedereen thuis zit en daardoor dichter op elkaars lip. Met een noodwet komt er binnenkort een oplossing voor de vergaderingen. Daarnaast worden spoedprocedures mondjesmaat weer door de rechtbanken opgepakt. Maar hoe zit het met die ruzies?

Ruzie in de VvE? Denk aan mediation

Mediation is hoe dan ook een goede oplossing als er sprake is van een ruzie in de VvE. In VvE’s moeten sommige geschillen wel door de rechter worden beslecht, zoals het verzoek tot vernietiging van een besluit. Maar als het gaat om onenigheid, dan kan mediation vaak een oplossing zijn. Bij mediation wordt namelijk niet alleen een geschil beslecht, maar wordt ook naar de toekomst gekeken. Van groot belang bij mediation is hoe de partijen in het vervolg conflicten kunnen voorkomen.

Voordeel van mediation in corona-crisis: VvE maakt zelf de regels

En juist in deze bijzondere tijden is een groot voordeel van mediation, dat de VvE (of de ruziënde leden) zelf de regels maken. Er is dus geen splitsingsakte waarin staat hoe de mediation moet plaatsvinden, of hoeveel bijeenkomsten er moeten zijn. Ook is nergens bepaald hoe en waar of hoe plenaire sessies moeten plaatsvinden. De partijen bij de mediation bepalen dat allemaal zelf, samen met de mediator. En dat betekent dat als er voor mediation is gekozen, de sessie gewoon kan doorgaan. Bijvoorbeeld via programma’s als Zoom, Skype of Google Hangouts, die de afgelopen weken enorm aan populariteit hebben gewonnen.

Online mediation kit

Door Fuse Mediation is handig op deze ontwikkelingen ingespeeld. Met een knipoog heeft eigenaar Margreet Malda de ‘online mediation kit’ samengesteld die ze aan de deelnemers toestuurt. Daarmee gaan de deelnemers goed voorbereid de zitting in. Malda maakte daarover het volgende filmpje:

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 8 april 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.