VvE Modelreglement 2017 vastgesteld

Gisteren is het ‘Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten 2017’ (kortweg: modelreglement 2017) vastgesteld. Dat is later dan verwacht. In eerste instantie was de verwachting dat het nieuwe VvE modelreglement al in 2015 klaar zou zijn, maar vaststelling is een paar keer uitgesteld. Via de website van Nederlandvve.nl is het nieuwe modelreglement 2017 te downloaden.

Modelreglement 2017 geen gevolgen voor bestaande splitsingen

Het nieuwe modelreglement heeft geen gevolgen voor bestaande splitsingen. Iedere bestaande VvE houdt zijn eigen (model)reglement. In de splitsingsakte van de betreffende VvE staat namelijk welk modelreglement van toepassing is, en het nieuwe reglement brengt geen wijziging in bestaande aktes. Wel kan het nieuwe modelreglement door notarissen gebruikt worden bij nieuwe splitsingen, of bij het wijzigen van de splitsingsakte.

Wat is er nieuw aan Modelreglement 2017?

Het nieuwe modelreglement is gebaseerd op Modelreglement 2006, maar is aangepast aan de ‘Wet Verbetering Funtioneren VvE’s‘. Die wet treedt in 2018 in werking, en verplicht VvE’s onder andere tot het sparen van geld. Zo moet iedere VvE vanaf de inwerkingtreding van de wet verplicht een minimum bedrag gaan reserveren voor groot onderhoud. Ook zijn er voorschriften gegeven over het aangaan van geldleningen door VvE’s.

Modelreglement 2017 nog niet helemaal up-to-date

Een aantal zaken zijn echter nog niet geregeld in het nieuwe modelreglement. Zo ontbreekt een regeling over het digitaal uitbrengen van stemmen, maar er is wel bepaald dat een volmacht voor de vergadering via e-mail verstrekt kan worden. E-mail wordt in het nieuwe modelreglement overigens ook op andere plaatsen genoemd als rechtsgeldige manier voor het doen van mededelingen aan leden, of het ontvangen van mededelingen. Wat ons betreft hadden de veranderingen die de maatschappij op digitaal gebied heeft doorgemaakt, verder in het nieuwe modelreglement  doorgevoerd kunnen worden.

Nieuw VvE modelreglement downloaden

Via de links hieronder kunt u meer lezen over het nieuwe modelreglement, de totstandkoming daarvan en kunt u – uiteraard – het nieuwe modelreglement downloaden.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 20 december 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “VvE Modelreglement 2017 vastgesteld

  1. Gerard Goorden schreef:

    Oeps: na al die jaren is er toch een typefoutje in artikel 65.5 geslopen: daar staat “… ter inzage leggen tot na afkoop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden.”
    Moet dat niet zijn “… ter inzage leggen tot na afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden.”?

  2. E.Th.KROL schreef:

    Kan het regelement 2017 zonder meer het regelement 1992 vervangen?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.