VvE van het gas af, kan dat?

Met je gehele Vereniging van Eigenaren (VvE) van het gas af, is dat haalbaar? Alle appartementseigenaren moeten dan meewerken en elk appartement moet dan volledig gasloos worden. Maar is met de VvE van het gas af wel realistisch? En waar moet je als appartementseigenaar en VvE rekening mee houden?

Regeringsplannen: gasvrije woningen en appartementen

De regeringspartijen willen dat alle nieuwe huizen volledig gasloos gebouwd worden. En in de kabinetsplannen staat de doelstelling dat van de bestaande woningvoorraad, elk jaar tienduizenden woningen van het gas gaan. Om woningbezitters, appartementseigenaren en VvE’s te helpen, bieden diverse steden subsidiemogelijkheden als er verduurzaamd wordt. Van het gas af gaan hoort daar ook bij. Ook kan de VvE geld lenen om het gebouw te verduurzamen: dat wordt geregeld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Ingrijpende aanpassingen…

Tegenover die subsidies en andere financiële ondersteuning, staat dat de aanpassingen die in een appartement moeten worden gedaan ingrijpend zijn. De gehele Cv-installatie moet worden verwijderd en vervangen worden door een elektrische installatie. Bij warmwaterkranen die ook op de Cv-installatie waren aangesloten, moet voor een boiler, instant-heater of andere oplossing gezorgd worden. En gaskookplaten moeten verdwijnen om plaats te maken voor elektrische pitjes of inductieplaten.

…en hoge kosten

Met die ingrijpende aanpassingen hangen ook hoge kosten samen. Het Haarlems Dagblad meldt in februari 2018 zelfs dat die kosten voor veel huiseigenaren zo hoog zijn, dat een gasloos huis eigenlijk onbetaalbaar is. Bedragen tussen de vijftien en twintigduizend euro per woning worden genoemd, en voor appartementen wordt gesproken over bedragen die beginnen bij ongeveer tienduizend euro. Zelfs met een subsidie, blijven de kosten dus erg hoog.

Boete van de netbeheerder

Terwijl de overheid het gasloos maken van VvE’s en appartementen juist stimuleert, meldt het AD eind 2017 juist dat netbeheerders vaak een ‘boete’ rekenen voor het gasloos maken van een woning. De netbeheerder maakt kosten voor het verwijderen van de gaskraan, de hoofdkraan en de huisaansluiting. Die kosten kunnen oplopen tot wel € 600,- per aansluiting, en worden aan de eigenaar doorbelast. Voor een VvE kan dit dus een forse kostenpost zijn, maar mogelijk kunnen de appartementseigenaren samen schaalvoordelen behalen. De ACM meldt in het AD dat netbeheerders geen winst mogen maken op het gasloos maken van woningen, maar de netbeheerders geven daarop aan dat wat in rekening wordt gebracht, kostendekkend is.

Besluitvorming: kan nu de VvE van het gas?

Als een VvE in kaart heeft gebracht of het gasloos maken van het gebouw technisch mogelijk is, als de neuzen dezelfde kant op staan èn de kosten aanvaardbaar zijn, kan het traject in gang worden gezet. Maar vergis je niet: de VvE mag geen besluiten nemen over het gasloos maken van individuele appartementen. Het kan dus altijd zijn dat een of meerdere eigenaren niet meedoen. Is het gasloos maken van de gehele VvE dus een utopie? Dat hoeft niet perse, want hoe meer eigenaren meedoen, hoe goedkoper het zal worden en dus hoe aantrekkelijker het wordt voor de (aanvankelijke) sceptici.

Met de hele VvE van het gas af, kan het?

Met andere woorden: met de VvE van het gas af kan wel, maar de crux zit in het willen. En de sleutel zit vaak aan de kostenkant. En daar is weer een rol weggelegd voor de overheid. Om haar ambitieuze plannen te realiseren, zal het aantrekkelijker gemaakt moeten worden om van het gas te gaan. Het Noordhollands Dagblad daarover: “Den Haag moet nu gas geven.”, en daar sluit Nederlandvve.nl zich bij aan.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 1 maart 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “VvE van het gas af, kan dat?

 1. Thomas Gresnich schreef:

  Uit uw artikel neem ik aan dat het gaat om woonblokken met een gezamenlijke cv installatie. In ons woonblok van 4w appartementen hebben alle appartementen een eigen cv voorziening. Hoe gaat dat dan tewerk? Mvg. Th. Gresnich, Arnhem

  1. Thomas Gresnich schreef:

   42 appartementen

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

 • Tienduizenden VvE's bereiken?

  Iedere maand opnieuw?

  Klik hier!