6 Tips voor veilige rookgasafvoer bij VvE’s

Zijn er plannen om in uw flat of appartementencomplex de cv-ketel te vervangen? Dat brengt risico’s met zich mee! Wordt de rookgasafvoer niet goed geïnstalleerd, dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Klimaatexpert Fred Vos van ondernemersorganisatie Techniek Nederland geeft zeven adviezen om onder meer koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Handig voor de Vereniging voor Eigenaren (VvE), maar óók voor individuele bewoners.

Door: Techniek Nederland

1. Upgrade naar HR-ketel? Pas de rookgasafvoer aan

Een rookgasafvoerkanaal voor VR-ketels is niet geschikt voor HR-ketels. Bij het installeren van HR-ketels moet het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal daarom altijd worden aangepast óf meteen worden vervangen door een rookgasafvoerkanaal dat geschikt is voor HR-ketels. Als dit niet gebeurt levert dat gevaarlijke situaties op, die bijvoorbeeld kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Zorg dus voor een veilige rookgasafvoer.

2. Neem vervanging van rookgasafvoer op in MJOP

Maak als VvE van de eventuele aanpassing of vervanging van het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal geen sluitpost. Kostenoverwegingen mogen nóóit een reden zijn om geen budget te reserveren. Neem dus aanpassing of vervanging van het rookgasafvoerkanaal standaard op in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en reserveer er jaarlijks geld voor. Zo worden de leden van de VvE nooit geconfronteerd met een eenmalige grote uitgave, maar worden de kosten gespreid in de tijd.

3. Inspecteer afvoerkanaal bij vervanging CV-ketel

Ook bij vervanging van een HR-ketel door een nieuwe HR-ketel moet het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal worden geïnspecteerd. Net als een cv-ketel heeft ook een rookgasafvoerkanaal een beperkte technische levensduur. Niet iedereen weet dat, maar een goede, bij Techniek Nederland aangesloten installateur weet het zeker wél.

4. Check of afvoerkanaal geschikt is voor nieuwe ketel

Ga voordat de keuze voor een nieuwe cv-ketel wordt gemaakt na welk type gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal aanwezig is en welke typen cv-ketels hierop kunnen worden aangesloten. Vervang als individuele bewoner nooit een cv-ketel zonder dat het bestuur van de VvE hiervan op de hoogte is.

5. Communiceer als VvE met de leden over veilige rookgasafvoer

Zorg als VvE voor duidelijke communicatie naar de bewoners. Individuele bewoners die besluiten een VR-ketel door een HR-ketel te vervangen zijn er vaak niet van op de hoogte dat tegelijkertijd ook het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal moet worden aangepast of vervangen. Het komt ook voor dat individuele bewoners een HR-ketel laten plaatsen zonder dat de VvE hiervan op de hoogte is. Niet doen!

6. Zorg voor kennis bij VvE-bestuur

De VvE zou altijd op de hoogte moeten zijn van de belangrijkste aandachtspunten en regels rond cv-ketelvervanging en een veilig gemeenschappelijk rookgasafvoerkanaal. Nuttige informatie hierover vindt u in de publicaties Handreiking en het Infoblad gemeenschappelijke rookgasafvoeren van de Rijksoverheid.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 5 november 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “6 Tips voor veilige rookgasafvoer bij VvE’s

 1. Rob Zegers schreef:

  En wat als je in een appartementengebouw allemaal individuele rookgasafvoer hebt?

 2. T. O. J. Waele schreef:

  Kunt u een merk cv ketel adviseren die geschikt is voor een rookgaskanaal van 20 jaar oud. Wij wonen in een appartement complec

 3. jklink51@home.nl schreef:

  Ons appartementencomplex beschikt over gemeenschappelijke schachten waar eenieder beschikt over een eigen rookgasafvoer.
  Zijn de kosten nu voor de eigenaar of voor de VvE

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.