VvE’s verplicht tot onderzoek gevaarlijke galerijvloeren

Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) zijn verplicht om voor 1 juli 2017 een onderzoek te doen naar de constructieve veiligheid van galerijvloeren en balkons. Dat is bepaald bij ministeriële regeling van 14 december 2015. Aanleiding daarvoor is de ingestorte galerijvloer in Leeuwarden (2011), en de diverse onderzoeken naar de veiligheid van galerijvloeren die daarna zijn gedaan.

Galerijvloer bezweken door roest

Omdat de wapening was doorgeroest, bezweek in 2011 de galerij van de Antillenflat in Leeuwarden. Vijf etages daarvan stortten naar beneden. Gebouweigenaren zijn vervolgens opgeroepen om een onderzoek te doen naar de constructieve veiligheid van uitkragende galerijvloeren en balkons. ‘Uitkragend’ wil zeggen dat de verdiepingsvloer naar buiten doorloopt (overhangt) en overloopt in de galerijvloer of het balkon: die maken dan als het ware één geheel uit met de verdiepingsvloer of de vloerbalken. De gedane onderzoeken gaven kennelijk aanleiding om iedere gebouweigenaar tot een onderzoek te verplichten: diverse galerijvloeren en uitkragende balkons zijn gevaarlijk.

Onderzoeksplicht voor VvE’s

Daarom is op 1 januari 2016 de Regeling Bouwbesluit gewijzigd die alle eigenaren van galerijflats (veelal: woningcorporaties of VvE’s) verplicht om binnen anderhalf jaar (en dus voor 1 juli 2017) een onderzoek te hebben gedaan naar de veiligheid van uitkragende betonnen galerij- of balkonvloeren. Het gaat in totaal om ongeveer 1000 galerijflats. Met name om degenen die zijn gebouwd in de periode tussen 1950 en 1970. Als uit het onderzoek blijkt dat niet is voldaan aan de veiligheidsvoorschriften, dan moeten de constructies worden verstevigd of vervangen.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 12 januari 2016.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “VvE’s verplicht tot onderzoek gevaarlijke galerijvloeren

 1. J.j.m.de koning schreef:

  Wij hebben in maart 2016 een appartement gekocht.nu is het balkon afgekeurd en mag niet meer betreden worden,bij de koop in geen melding gemaakt van het verplichte onderzoek, is hier sprake van bekende verborgen gebreken?

  1. Nederlandvve.nl schreef:

   Geachte heer, mevrouw,

   Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

   Met vriendelijke groet,

   Webredactie Nederlandvve.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.