Wat is VvE Beheer? En wat doet een beheerder?

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is een organisatie die zorgt voor het beheer en onderhoud van een bepaald gebouw. Alle eigenaren van een appartement in dat gebouw zijn lid van die VvE. De VvE heeft een bestuur dat de taken van de VvE uitvoert. Soms huurt de VvE een externe partij in die taken van het bestuur overneemt. Dat wordt VvE beheer genoemd. In onderstaand artikel legt Nederlandvve.nl uit wat VvE beheer precies inhoudt, en wat een VvE beheerder is.

TIP! –> 5 Redenen om VvE beheer uit te besteden

Wat zijn de organen van de VvE?

Voordat we uitleggen wat VvE beheer is, vertellen we kort wat de organen van de VvE zijn. Om te kunnen functioneren staat in de splitsingsakte van de VvE namelijk welke organen er zijn. Die splitsingsakte is meestal gebaseerd op een modelreglement. Kort gezegd zijn die organen: de vergadering (ook wel ALV genoemd), de voorzitter van de vergadering, het VvE bestuur en de kascommissie. In oude reglementen kom je ook nog wel eens de term ‘administrateur‘ tegen. Dat is een ouderwetse benaming voor ‘bestuur’. Als je de term administrateur leest, mag je in plaats daarvan ‘bestuur’ lezen.

Waarom staat VvE Beheer niet in splitsingsakte?

In de splitsingsakte kom je de term ‘VvE Beheer’ of ‘VvE beheerder’ niet tegen. Dat komt omdat het geen officieel orgaan van de VvE is. De VvE beheerder heeft dus geen echte eigen (‘statutaire’) bevoegdheden. Een VvE beheerder is een persoon (of rechtspersoon, zoals een B.V. of N.V.) die bepaalde taken van het bestuur overneemt.

Wat doet een VvE beheerder precies?

De vergadering bepaalt welke taken dat zijn, en dus wat het VvE beheer precies inhoudt. Daarom staan de taken van de beheerder niet in de splitsingsakte: de VvE is vrij om te bepalen wat die taken zijn. Vaak is dat het doen van de administratie, het regelen van de financiën van de VvE en de incasso van de servicekosten (financieel beheer) en het regelen van het onderhoud (technisch beheer). Ook het bijhouden van de verzekeringen van de VvE hoort vaak bij de taken van de beheerder.

Waar vind ik een VvE beheerder?

Er zijn veel partijen die zich professioneel bezig houden met VvE beheer. Veel makelaarskantoren, administratiebureau’s of boekhoudkantoren doen het, maar er zijn ook partijen die zich uitsluitend met het beheren van VvE’s bezig houden. Een VvE beheerder in jouw regio is te vinden door de lijst van VvE beheerders te raadplegen. Weet je nog niet wat voor soort beheerder de VvE nodig heeft? Bekijk dan het stappenplan VvE beheerder vinden van Nederlandvve.nl.

Moet een VvE beheerder gecertificeerd zijn?

Er zijn een paar organisaties in Nederland die VvE beheerders certificeren. De grootste en bekendste is het keurmerk van BVVB. Zo’n certificaat garandeert niet dat de VvE een beheerder vindt die bij haar persoonlijke wensen past. Het certificaat waarborgt namelijk bepaalde interne processen, en niet klanttevredenheid en is ook geen waarborg tegen misstanden. Het inschakelen van een gecertificeerde VvE beheerder moet dus niet perse, maar kan aan de andere kant wel weer diverse voordelen bieden voor de VvE.

Kan Nederlandvve.nl mijn VvE beheren?

Nederlandvve.nl beheert geen VvE’s, maar is onderdeel van VvE Media B.V. Die organisatie exploiteert websites op het gebied van VvE’s (zoals de site waar je nu op surft, maar ook andere online concepten voor en over VvE’s (zoals de VvE-Nieuws groep en het VvE Nieuwsprofiel). Wel zijn er veel VvE beheerders bij Nederlandvve.nl aangesloten. Die hebben bijvoorbeeld een abonnement voor een vermelding in de bedrijvengids of zijn onderdeel van een key-account. Wij beheren dus niet zelf, maar VvE’s kunnen de bedrijvengids raadplegen om een geschikte VvE beheerder te vinden.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 6 februari 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Wat is VvE Beheer? En wat doet een beheerder?

  1. J. Kuiper schreef:

    Ls;
    Wie is volgens het hier geldende MR 1992 en het B.W. de eigenaar van het CLV kanaal.
    Is dit de eigenaar over het gedeelte staand in zijn appartement, of valt dit onder het gebouw, zoals ook de standleidingen dit zijn.
    Ter informatie de CLV is afgeschermd van het loopgedeelte “gebruiksruimte’’ in het appartement. Deze vraag dringt zich op ivm. een mogelijke wijziging in de splitsingsakte, bvd. Met vriendelijke groet J. Kuiper Assen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.