Wat kost mediation voor een VvE?

VvE Mediator Margreet Malda schrijft geregeld interessante artikelen over mediation voor Verenigingen van Eigenaren (VvE). In onderstaand artikel beantwoordt zij de vraag wat mediation kost. Mediation geniet in een VvE vaak de voorkeur boven een rechtszaak, omdat het zich ook richt op het herstel van de relatie tussen partijen. Bovendien duurt een mediationtraject vaak minder lang dan een procedure, ook omdat hoger beroep niet mogelijk is. Vandaar de vraag: hoe duur is mediation eigenlijk?

Door: Margreet Malda | FUSE Mediation

Het uurtarief

Wat de kosten zijn van een mediation-traject is afhankelijk van een tweetal factoren:

 1. Wat is het uurtarief van de mediator die je kiest?
 2. Hoelang duurt het traject?

Het is niet zo dat er een vast uurtarief is. Elke mediator bepaald zijn eigen uurtarief. In de praktijk blijkt dat er mediators voor € 125,00 per uur hun diensten aanbieden. Ook zijn er die het dubbele vragen. Net als bij advocaten is er een grote variatie aan tarieven te vinden.

Over het algemeen geldt dat beide partijen de helft betalen. Voor € 62,50 per uur per deelnemer zou je dus een mediator kunnen vragen te helpen bij het oplossen van je conflict. Wanneer de VvE een mediator inschakelt betalen in feite de leden gezamenlijk de mediator. De kosten worden dan verdeeld over het aantal leden. In een VvE met 50 leden kost het inschakelen van een mediator dus € 2,50 per lid per uur.

Bij het kiezen van een mediator is het natuurlijk goed om de te kijken naar het uurtarief van de mediator. Maar daarnaast is ook heel belangrijk dat je kiest voor een mediator waar je vertrouwen in hebt, die je aanspreekt. De combinatie van kosten en het gevoel bij de mediator moet goed zijn.

Hoelang duurt mediation?

Hoeveel de mediation kost is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal uren dat de mediator aan het traject bezig is. Hoe complexer het conflict hoe meer tijd er nodig zal zijn om een oplossing te vinden. Wanneer er meer dan twee deelnemers zijn dan zal de mediator ook meer tijd kwijt zijn.

Er is echter wel iets algemeens te zeggen over de gemiddelde duur van een mediation-traject:

 • De meeste mediators doen met elke deelnemer afzonderlijk een intake-gesprek van een uur.
 • Over het algemeen vinden er na de intakes minimaal twee plenaire gesprekken plaats van twee uur.
 • De mediator zal gemiddeld zo’n twee uur bezig zijn met het opstellen van een vaststellingsovereenkomst wanneer partijen tot een oplossing zijn gekomen
 • De mediator is verder aan verslaglegging, organisatie & planning gemiddeld zo’n vier uur kwijt.

Conclusie: Wat kost mediation?

Een gemiddeld mediation-traject kost tenminste twaalf uur. Uitgaande van een tarief van € 125,00 per uur kost mediation de VvE dus € 1500,00. In de praktijk kan dit dus verschillen afhankelijk van de mediator die je kiest en het aantal gesprekken er nodig is om tot een oplossing te komen.

Is € 1500,00 veel geld? Ja, het is zeker veel geld. Maar mediation is over het algemeen toch goedkoper dan naar de rechter gaan. Verder heeft mediation nog een aantal kenmerken die het zeker de moeite waard maken om te kijken of jouw ruzie misschien geschikt is voor mediation. In mijn volgende artikelen over ‘Hoe werkt mediation?’ en ‘Wat is het resultaat van mediation?’ vertel ik je daar graag meer over.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 21 januari 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Wat kost mediation voor een VvE?

 1. Maxim Ivashkov schreef:

  Goede dag
  bij mijn Vve verlopen verschillende afspraken niet lekker, vorig jaar wij hadden geen leden vergadering die normaal gesproken wordt door VVE arnhem beheerder gedaan, op verschillende verzoeken krijgen wij geen reactie, storingen worden te langzaam of niet afgehandeld. Is het handig om mediation traject in te gaan? en zo ja, hoe komen wij tot gezamenlijk beslissing? zoals nu , alles loopt via vve arnhem beheerder die niet meewerkt in samenstellen van de agenda, er is nergens op hun site een mogelijkheid om een klacht in te dienen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.